FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Regulatori i svjetske banke raspravljaju o izmjenama u izračunu i regulativi kamata za međubankovne posudbe libor s obzirom na tvrdnje o mogućim manipulacijama, piše londonski financijski dnevnik The Financial Times. Izradu libora financira Udruženje britanskih bankara (BBA), a u njegovom utvrđivanju sudjeluju i brojne banke. Londonska kamata za međubankovne posudbe utječe na 10.000 milijardi dolara kredita potrošačima i poduzećima širom svijeta, kao i na dodatnih 350 tisuća milijardi dolara financijskih izvedenica. U ponedjeljak su se predstavnici BBA i banaka sastali s dužnosnicima britanskog ministarstva financija i regulatorom za financijske usluge kako bi se pokrenuo postupak provjere postupka izrade libora. Na takav su se potez odlučili zbog sumnji u manipulaciju liborom, koje su potaknule regulatore širom svijeta na pokretanje istraga. Provjera bi mogla obuhvatiti široki raspon tema, od izmjene u izračunu libora do novih zahtjeva prema bankama u vezi s regulatornim nadzorom i poštivanjem propisa.

BRUXELLES - Nagli pad potrošnje kućanstava, kao i izvoza i proizvodnje uzeli su danak u gospodarstvu eurozone u posljednjim mjesecima prošle godine, potvrdili su u utorak najnoviji podaci statističkog ureda Europske unije, pokazavši razmjere krize koja je na dobrom putu da preraste u ozbiljnu recesiju. Gospodarske aktivnosti u 17-članoj eurozoni u zadnjem su tromjesečju 2011. smanjene za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je Eurostat. Europska kućanstva, pogođena dubokim rezovima u državnoj potrošnji i rastom nezaposlenosti, smanjila su u četvrtom tromjesečju svoju potrošnju za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, dok se državna potrošnja smanjila za 0,2 posto. Uvoz u eurozonu istodobno je pao za 1,2 posto, dok je izvoz smanjen za 0,4 posto.

BRASILIA - Brazilsko gospodarstvo u prošloj godini poraslo je 2,7 posto, dok je u godini ranije poskočilo čak 7,5 posto. Brazilski procvat počiva na visokim cijenama hrane i nafte. Brazilska predsjednica Dilma Rousseff pripisala je prošlogodišnje usporavanje rasta uglavnom slabosti globalnog gospodarstva i mjerama potrebnim da se suzbije visoka inflacija. Brazil je najveće gospodarstvo Latinske Amerike i zajedno s Rusijom, Kinom i Indijom čini skupinu najvećih gospodarstava u razvoju BRIC. Posljednjih nekoliko godina bilježio je snažan rast aktivnosti, koji je uvelike nadmašio onaj u SAD-u i zapadnoj Europi, ali je znatno ubrzala i inflacija. Brazilski real prošle je godine oslabio prema dolaru 11 posto, nakon snažnog skoka u 2010. i 2009., za pet odnosno čak 34 posto. Valuta danas vrijedi više od dvostruko nego prije 10 godina.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su u utorak zbog zabrinutosti da Grčka neće uspjeti osigurati podršku za program restrukturiranja duga, a uteg su i obnovljena strahovanja u vezi s rastom svjetskog gospodarstva. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je gotovo jedan posto, spustivši se na 5.818 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,3 posto na 6.775 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,7 posto i iznosio 3.429 bodova. Banke eurozone, koje posjeduju velike iznose duga zemalja eurozone i naškodit će im daljnje usporavanje gospodarstva, oslabile su za 3,2 posto, uz francuski Societe Generale u minusu 4,4 a talijanski UniCredit 3,9 posto. Sve lošije raspoloženje u eurozoni pogodilo je i europski automobilski sektor, visoko izložen domaćoj potražnji. Francuski PSA Peugeot Citroen bio je najveći gubitnik nakon što je najavio diskontnu prodaju milijardu eura dionica za potrebe finaciranja saveza s američkim General Motorsom. Cijena dionica francuskog proizvođača pale su 4,7 posto.

LONDON - Euro je u utorak oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti u vezi sporazuma o zamjeni grčkih državnih obveznica i rasta eurozone, što je dalo vjetar u leđa valutama koje ulagači percipiraju kao sigurna utočišta, poput američke i japanske. Euro je tako prema dolaru bio na gubitku 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,3147 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na oko 1,3130 dolara, najnižu razinu od 17. veljače. Na izrazitijem gubitku bio je prema jenu, oslabjevši za jedan posto, na 106,45 jena, što je njegova najniža razina od 23. veljače. Dolar je prema jenu na dnevnoj razini oslabio 0,4 posto i njime se trgovalo po 81,06 jena. Zabrinutosti u vezi toga hoće li Grčka uspješno okončati pregovore o zamjeni državnih obveznica s njihovim vlasnicima u privatnom sektoru do krajnjeg roka u četvrtak pogodile su danas euro, koji ostaje podložan daljnjim pritiscima pred istek tog roka.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙