FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetosti oko Grčke pritisnule europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak zbog zabrinutosti da Grčka neće uspjeti osigurati podršku za program restrukturiranja duga a uteg su bila i obnovljena strahovanja u vezi s rastom svjetskog gospodarstva.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je gotovo jedan posto, spustivši se na 5.818 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,3 posto na 6.775 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,7 posto i iznosio 3.429 bodova.

Europske dionice su oslabile temeljem glasina, koje je Atena kasnije opovrgnula, da će Grčka morati pomaknuti rok za zamjenu obveznica u vlasništvu privatnih vjerovnika i time spriječiti bankrot koji bi ugrozio i prezadužene Italiju i Španjolsku.

"Pad su potaknule glasine da je restrukturiranje grčkog duga odgođeno za sljedeći tjedan, no posrijedi je zapravo savršena oluja koja odvraća ulagače od rizične imovine a obuhvaća kombinaciju pada cijena bakra i nafte i slabljenja eura", rekao je jedan trgovac sa sjedištem u Londonu.

Raspoloženje su dodatno pogoršali podaci iz eurozone koji ukazuju na njezino vjerojatno klizanje u recesiju.

Banke eurozone, koje posjeduju velike iznose duga zemalja eurozone i naškodit će im daljnje usporavanje gospodarstva, oslabile su za 3,2 posto, uz francuski Societe Generale u minusu 4,4 a talijanski UniCredit 3,9 posto.

Sve lošije raspoloženje u eurozoni pogodilo je i europski automobilski sektor, visoko izložen domaćoj potražnji. Francuski PSA Peugeot Citroen bio je najveći gubitnik nakon što je najavio diskontnu prodaju milijardu eura dionica za potrebe finaciranja saveza s američkim General Motorsom. Cijena dionica francuskog proizvođača pale su 4,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,6 posto i iznosio je 9.637 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙