FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki pregovori nagrizli i poslovanje kompanija, europske dionice oslabile

Autor: mpuk
LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 7. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak pod pritiskom otegnutih pregovora o drugom paketu pomoći Grčkoj koji zbog straha od eskalacije dužničke krize u eurozoni nepovoljno utječu i na poslovanje kompanija, uključujući banku UBS.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,6 posto na 5.856 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 1,0 posto na 6.697 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,6 posto i iznosio 3.385 bodova.

Raspoloženje ulagača splasnulo je uoči ključnih pregovora grčkih političkih čelnika o novom paketu pomoći kojim bi se trebao izbjeći bankrot a time i kaos na financijskim tržištima.

"Posljedice grčkog bankrota bile bi jako ozbiljne a to nikome nije u interesu“, rekao je Bill Dinning iz tvrtke Kames Capital u Edinburghu.

"Političari u Europi sigurno imaju načina da ga spriječe, ulagači su nervozni s obzirom na činjenicu da se odugovlači, no tržište bi bilo mnogo slabije da zaista misli kako će doći do bankrota".

Rezultati kompanija pokazali su da dužnička kriza u eurozoni utječe na zaradu, iako su ukupni rezultati zapravo mješoviti.

Švicarska banka UBS oslabila je tako 1,6 posto nakon što je izvijestila o lošijim od očekivanja rezultatima za četvrtom tromjesečju.

Među pojedinim gubitnicima izdvajao se i švicarski proizvođač satova Swatch Group, koji je izgubio na vrijednosti 4,3 posto uslijed lošeg poslovanja odjela za elektroničke komponente i sustave.

Teže gospodarsko okruženje utjecalo je i na spajanja i akvizicije. Xstrata je tako bila među istaknutim gubitnicima, oslabivši 3,5 posto nakon što su dva najveća dioničara od njih ukupno 10 kazala da će glasati protiv Glencoreova preuzimanja.

Oslabile su i dionice drugih pripadnika rudarskog sektora, pa je Kazakhmys bio u minusu 3,6 a Antofagasta 3,2 posto.

Među gubitnicima izdvajao se i automobilski sektor, pa su Peugeot, Renault, Daimler i BMW oslabili u rasponu od 3,6 do 2,3 posto.

Indeks Tokijske burze zaključio je trgovinu u minusu 0,13 posto na 8.917 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙