FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivana ECB-ova aukcija kredita poduprla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak temeljem optimizma da će aukcija povoljnih kredita Europske središnje banke (ECB) pomoći bankama da poboljšaju stanje u svojim bilancama, a poboljšana likvidnost trebala bi povoljno utjecati i na tržišta dionica u cjelini.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je za 0,2 posto na 5.927 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,5 posto na 6.884 boda, a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, koji je iznosio 3.457 bodova.

Ulagači su se usredotočili na ECB-ovu drugu aukciju jeftinih trogodišnjih kredita a ankete predviđaju da će u srijedu biti dodijeljeno 500 milijardi eura.

"To je vrlo snažna potpora tržištu i stvara sigurnije okruženje za financiranje banaka. Također je pomoglo smanjiti kolebljivost ", izjavio je Didier Duret iz ABN AMRO Private Banking.

Bolja od očekivanja alokacija kredita potaknut će špekulante na kupnju više dionica i pomoći ojačati tržište, rekao je Didier.

Fondovski menadžeri tvrde da će investitori postupno više kupovati cikličke dionice kako bi ostvarile atraktivne povrate budući da se raspoloženje popravlja, globalni gospodarski oporavak uzima maha, a kreditna kriza u eurozoni je gotovo izbjegnuta.

Cikličke dionice bile su u utorak među najtraženijima. Tako je automobilski sektor u prosjeku ojačao 0,8 posto, potpomognut skokom dionica kompanije PSA Peugeot Citroena za 5,7 posto nakon što je neimenovani izvor kazao da General Motors pregovara o kupnji manjinskog udjela u tom francuskom proizvođaču vozila.

Proizvođač čipova STMicroelectronics dobio je na vrijednosti 5,4 posto nakon što je njegovo zajedničko ulaganje s Ericssonom osiguralo narudžbu od proizvođača mobitela Samsung.

Rudarske dionice također su bile na dobitku, ojačavši u prosjeku 0,5 posto, paralelno poskupljenju ključnih baznih metala s obzirom na očekivano poboljšanje potražnje za sirovinama.

Rast vrijednosti dionica bio je ipak ograničen jer je kreditna agencija Standard & Poor's snizila rejting Grčke na "selektivni bankrot" a prostor za manevar kancelarke Angele Merkel sužen je nakon što je najviši njemački sud blokirao ubrzanu parlamentarnu proceduru odobravanja financijske pomoći zaduženim članicama eurozone.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,9 posto, na 9.722 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙