FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovna izvješća poduprla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 24. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su u petak ojačale nakon što su poslovna izvješća kompanija kao što je Telecom Italia ohrabrila ulagače a stratezi ukazali na mogućnost daljnjeg rasta tržišta.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,2 posto na 5.946 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,7 posto na 6.858 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,4 posto i iznosio 3.461 bod.

Poslovna izvješća europskih kompanija pokazuju mješovite rezultate ali su ipak dovoljno dobra da podupru tržišta dionica.

"Rast će se nastaviti. Rezultati su prihvatljivi. Oprez je bio poprimio pretjerane razmjere budući da se neka od najlošijih očekivanja ipak nisu obistinila", tumači Alec Letchfield iz tvrtke HSBC Asset Management.

Među najvećim je dobitnicima zbog dobrih rezultata bio Telecom Italia, koji je ojačao 5,6 posto zahvaljujući boljoj zaradi. Rast nije zapriječilo ni smanjenje dividende zbog kresanja duga većeg od 30 milijardi eura.

Kemijski div BASF ojačao je 1,2 posto nakon što je najavio skok prihoda i dobiti u drugoj polovici godine. Trgovci su bili ohrabreni i njegovim povećanjem dividende.

Banke su također bile na dobitku, ojačavši u prosjeku 1,5 posto. Sektoru potporu pruža program jeftinih trogodišnjih kredita Europske središnje banke (ECB).

Dionice Deutsche Banka porasle su za 3,8 posto nakon što su analitičari Bank of America Merrill Lynch preporučili njihovu kupnju, ukazujući na dobre prognoze za njegovu investicijsku banku i za njemački dio poslovanja.

Barclays je bio na dobitku 2,4 posto, Credit Agricole 1,3 posto a BNP Paribas 2,1 posto. Intesa Sanpaolo ojačala je 2,4 posto, a Unicredit 1,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,54 posto na 9.647 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙