FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice ojačale nakon pisma grčkog stranačkog lidera

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice poskočile su u srijedu na novu najvišu razinu u šest mjeseci nakon objave grčke Konzervativne stranke da je njezin lider Antonis Samaras poslao pismo ministrima financija eurozone u kojem se obvezuje na mjere štednje.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,23 posto na 5.913 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,23 posto na 6.810 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,05 posto i iznosio 3.410 bodova.

Grčka stranka poručila je u priopćenju i da će u slučaju da pobijedi na izborima nastaviti provoditi ciljeve i mjere definirane paketom pomoći.

"Čini se kao da smo skoro stigli do rješenja za Grčku. To pruža malo olakšanja i diktira zbivanja na tržištu", rekao je Chris Theis iz tvrtke Merchant Securities.

U takvim okolnostima najveći su dobitnici bile banke. Tako je francuski BNP Paribas, inače najizloženiji zajmodavac u Grčkoj, ojačao 5,9 posto, crpeći dodatnu potporu iz ohrabrujućeg poslovnog izvješća. Ojačao je i Societe Generale, za 4,3 posto, Barclays, za 3,7 posto, te Deutsche Bank, za 2,6 posto, i Commerzbank, za 1,5 posto.

Najnoviji makrogospodarski podaci u Europi također su nadmašili očekivanja, pa se njemački BDP u četvrtom tromjesečju smanjio za samo 0,2 posto, dok je francuski u istom postotku ojačao, navodeći da zaključak da bi dva najveća gospodarstva mogla sačuvati eurozonu od recesije.

Podršku dionicama pružilo je i obećanje čelnika kineske središnje banke da će nastaviti kupovati europske državne obveznice i da vjeruje da će Europa pobijediti krizu.

„Kao što je jučer kazao premijer Wen Jiabao na kinesko-europskom summitu, Kina će nastaviti ulagati u europske državne obveznice i više će se angažirati u rješavanju europske dužničke krize“, kazao je guverner Zhou Xiaochuan.

Među pojedinačnim dobitnicima koje su poduprli dobri poslovni rezultati izdvajao se Heineken, u plutu 4,4 posto, i Peugeot, koji je dobio na vrijednosti 2,8 posto

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,30 posto i iznosio 9.260 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙