FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica ojačala, u fokusu očekivanja vezana za ECB

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u četvrtak nadomak najviše razine u šest mjeseci, poduprte dobrim poslovnim rezultatima poduzeća poput Daimlera a ulagači očekuju i da će Europska središnja banka (ECB) poduprti gospodarski rast u eurozoni.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,3 posto na 5.892 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,7 posto na 6.795 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,8 posto i iznosio 3.438 bodova.

Među dobitnicima izdvajao se u četvrtak njemački Daimler, koji je dobio na vrijednosti 3,6 posto nakon što je izvijestio o boljoj od očekivanja neto dobiti u četvrtom tromjesečju i povisio dividendu. Dionice tog proizvođača vozila porasle su od početka ove godine više od 36 posto slijedom oporavka cikličkih sektora na krilima obnove gospodarskog povjerenja.

"Gospodarski podaci nesumnjivo su se poboljšali, više se vjeruje da će kineski gospodarski rast tek blago usporiti a bolje su i mjere koje poduzimaju vlasti širom svijeta, uključujući ECB-ove operacije dugoročnog refinanciranja", tumači Daniel McCormack iz tvrtke Macquarie.

U takvom se okruženju dobicima isticao i bankovni sektor, koji je u prosjeku ojačao 0,6 posto. Pritom je Commerzbank ojačao 3,5 posto, Deutsche Bank 1,5 posto, Credit Agricole 3,9 posto a BNP Paribas 2,1 posto.

Kao gubitnik izdvajao se tek Credit Suisse, koji je oslabio 2,7 posto nakon što je izvijestio o iznenađujućem neto gubitku u četvrtom tromjesečju.

Ulagače sada zanima što je Europska središnja banka spremna učiniti kako bi pomogla Grčkoj, nakon što je u četvrtak u skladu s očekivanjima zadržala ključne kamatne stope u eurozoni na jedan posto.

Grčki čelnici nisu u noći sa srijede na četvrtak uspjeli postići dogovor o dodatnim mjerama štednje koje od njih zahtijevaju međunarodni zajmodavci.

Louise Cooper iz tvrtke BGC Partners kazala je da su tržišta optimistična unatoč izostalom pomaku u vezi Grčke.

U međuvremenu je britanska središnja Bank of England zadržala ključne kamatne stope na 0,5 posto a odlučila je također ubrizgati 50 milijardi funta u financijski sustav u sklopu nastojanja da podupre krhki oporavak gospodarstva kojem prijeti klizanje u recesiju.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,15 posto i iznosio 9.002 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙