FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost za gospodarski rast pritisnula europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u ponedjeljak, pritisnute bojaznima da bi više cijene nafte mogle zakočiti rast svjetskog gospodarstva, a u takvom su okruženju najveći gubitnici bile riskantnije cikličke dionice, poput onih proizvođača vozila.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je jedan posto i iznosio je 5.878 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX pao je za 1,2 posto, na 6.784 boda, a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, kliznuvši na 3.425 bodova.

Zabrinutost u vezi s gospodarskim rastom pritisnula je cikličke dionice nakon što su cijene nafte skočile nadomak najviše razine u 10 mjeseci temeljem straha od poremećaja u opskrbi zbog napetosti na Bliskom istoku.

Raspoloženje prigušuju i brige za rast u eurozoni nakon što je skupina 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 na sastanku u Mexico Cityju poručila Europi da mora uložiti više novaca u borbu protiv krize ukoliko želi pomoć od ostatka svijeta.

U takvom su okruženju najveći gubitnici bili proizvođači automobila, čija je dobra izvedba uvjetovana snažnim rastom i potražnjom. Sektor je u prosjeku oslabio 2,6 posto, pri čemu je Peugeot oslabio 3,9 posto, Daimler 3,6 posto, Renault 3,3 possto a Volkswagen 1,3 posto.

Talijanske banke bile su također na gubitku nakon što je Italija zabranila špekulativnu trgovinu financijskim dionicama. Banke UniCredit, UBI, Banco Popolare i Intesa Sanpaolo bile su u minusu od 2,9 do šest posto.

Analitičari ipak upozoravaju da bi Europska središnja banka (ECB) ovotjednom drugom operacijom refinanciranja mogla ponovo privući ulagače u bankarski sektor. Na prvoj aukciji jeftinih trogodišnjih kredita u prosincu banke u eurozoni zadužile su se za 489 milijardi eura.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,14 posto i iznosio 9.633 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙