FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajmovi ECB-a poduprli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice crpile su u srijedu potporu od 530 milijardi eura jeftinih zajmova za banke koje je ponudila Europska središnja banka (ECB), što je ojačalo optimizam ulagača da će više kredita biti dodijeljeno tvrtkama te da će se dodatno smanjiti troškovi zaduživanja država.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,1 posto na 5.923 boda, indeks Frankfurtske burze DAX porastao 0,5 posto na 6.923 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,6 posto i iznosio 3.475 bodova.

ECB-ova operacija dugoročnog refinanciranja glavni je čimbenik koji od kraja prošle godine podupire rast europskih dionica.

Ukupno 800 banaka posudilo je novac na drugoj aukciji zajmova s rokom vraćanja do tri godine, a potražnja je bila veća od 500 milijardi eura, premašivši očekivanja trgovaca u anketi Reutersa.

"Tržišta to pozitivno tumače, naglašavajući aspekt likvidnosti. Početna reakcija bit će rast dionica banaka i drugih povezanih sektora", rekao je James Buckley iz tvrtke Baring Asset Management.

"Strahovi vezani za adekvatnost kapitala jenjali su. Vidimo kontinuirani silazni trend na perifernim europskim tržištima obveznica".

Banke eurozone bile su vodeći dobitnici, ojačavši u prosjeku 1,2 posto. Commerzbank je porastao 2,5 posto, a Deutsche Bank 1,5 posto. Credit Agricole bio je u plusu 3,3 posto.

Rudarske kompanije također su dobile na vrijednosti, nakon što su cijene bakra dosegnule najviše razine u dva tjedna. U prosjeku je sektor dobio na vrijednosti 0,7 posto. Evraz je skočio 2,5 posto, a Fresnillo 2,7 posto.

Dobri podaci o povjerenju potrošača i zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom gospodarstvu, pomogli su zadržati optimizam ulagača vezan za izglede europskih dionica, iako dužnička kriza eurozone uzima danak.

Indeks Tokijske burze Nikkei ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan i iznosio je 9.723 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙