FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Vodeći svjetski reosiguravatelj Munich Re priopćio je da je, zbog razornih potresa u Japanu i Novom Zelandu, 2011. bila dosad najskuplja godina u povijesti osiguravateljske industrije po gubicima povezanim s prirodnim katastrofama. U godišnjem izvješću Munich Re objavio je da su osigurani gubici u prošloj godini iznosili 105 milijardi dolara, premašivši dosadašnji rekord iz 2005. od 101 milijarde dolara, kada su gubici nabujali zbog pustošenja uragana Katrina u New Orleansu. U kompaniji također navode da su ukupni prošlogodišnji troškovi u gospodarstvu povezani s elementarnim nepogodama, uključujući i neosigurane gubitke, iznosili ukupno oko 380 milijardi dolara. Potres i tsunami u Japanu u ožujku uzrokovali su osigurane gubitke u iznosu 40 milijardi dolara. Druga najskuplja katastrofa za osiguravatelje bio je potres u novozelandskom gradu Christchurchu iz veljače, s osiguranim troškovima u iznosu 13 milijardi dolara.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su u srijedu, pritisnute bankovnim sektorom na čelu s talijanskim UniCreditom koji je radi prikupljanja svježeg kapitala ponudio nove dionice uz značajan popust, a taj je potez protumačen kao znak mlakog apetita ulagača. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,05 posto na 5.697 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,7 posto na 6.123 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,95 posto i iznosio 3.214 bodova. Među vodećim gubitnicima bila je talijanska banka UniCredit, čije su dionice izgubile na vrijednosti 8,5 posto nakon što je najavila prodaju novih dionica uz popust od 43 posto u odnosu na teoretsku vrijednost dionica bez prava. Banka time planira prikupiti 7,5 milijardi eura novog kapitala. Bankovni sektor u prosjeku je oslabio 2,9 posto. Commerzbank je pritom oslabio 4,2 posto, a Deutsche Bank 2,5 posto. Credit Agricole bio je u minusu 2,7 posto. Sektor naftnih i plinskih kompanija u prosjeku dobio na vrijednosti 0,5 posto.

LONDON - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima. Euro je tako prema dolaru tijekom dana oslabio 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,2981 dolara, što je nedaleko najniže razine u danu od 1,2976 dolara. Prema jenu je oslabio 0,4 posto, na 99,62 jena, zadržavši se iznad najniže razine u posljednjem desetljeću od 98,71 jena, na koju se spustio u ponedjeljak u slaboj blagdanskoj trgovini. Dolar je bio na manjem dobitku prema jenu, ojačavši na 76,69 jena, što je nedaleko rekordno niskih 75,311 jena, na koliko se spustio u drugoj polovini listopada prošle godine. Za današnje slabljenje eura, po mišljenju nekih analitičara, dijelom su odgovorne dobitonosne prodaje na koje su se ulagači odlučili nakon što je euro dan ranije dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana od 1,3077 dolara.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙