FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 30. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

PAZIN

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu ustvrdio kako je porez na dodanu vrijednost od 25 posto promašaj, a porez na imovinu, smatra, "pretvorit će se u porez na sirotinju", od kojeg bi najviše mogla stradati Istra. Nova vlada treba odustati od predložene porezne reforme, pogotovo od nove stope PDV-a i poreza na imovinu koji bi opet mogao pogoditi najsiromašnije koji će morati plaćati skuplju hranu i režije, kazao je Kajin i predložio da se PDV na hranu barem smanji na razinu kakva je i u zemljama u okružju. Po njegovim riječima viši porez na dodanu vrijednost nije bio dio Plana 21, pa stoga, kako je rekao, "ima pravo na dobronamjernu kritiku". Otklonio je mogućnost ukidanja jedinica lokalne samouprave u Istri, istaknuvši kako je "ovaj komunalni ustroj Istri pomogao" te da pogotovo unutrašnja Istra ne bi bila toliko napredna bez malih općina. Kajin je na današnjoj konferenciji za novinare govorio i o rekordnom istarskom izvozu koji, kako je naglasio, "u prvih devet mjeseci ove godine iznosi milijardu i 270 milijuna dolara, odnosno više nego dvostruko nadmašuje izvoz Primorsko-goranske ili Splitsko-dalmatinske županije". "Ne pamtim kad se u Istri toliko cesta izgradilo kao ove godine", ustvrdio je Kajin, dodavši kako bi tvrtki Bouygues trebalo produžiti koncesiju za Istarski ipsilon. To će potaknuti gradnju druge tunelske cijevi i autoceste Pazin-tunel Učka, čime će se, smatra, u konačnici zaposliti dvije tisuće istarskih građevinara.

ILOK

Iločki se gradski vijećnici nisu ni na današnjoj sjednici uspjeli složiti o proračunu za 2012. pa nije ni donesen, potvrdio je gradonačelnik Miroslav Janić (HDZ), koji će, budući da nije prihvaćena ni odluka o privremenu financiranju, o tome u ponedjeljak izvijestiti ured državne uprave. Od ukupno 16 vijećnika u Gradskom vijeću za proračun su glasovali vijećnci HDZ-a (5), HSLS-a (2) i DC-a (1), a vijećnici HSP "Dr. Ante Starčević" (3), HSS-a (3), SDP-a (1) i SDSS-a (1) bili su protiv. "Istim omjerom glasova nije prihvaćena ni odluka o privremenu financiranju tako da o neuspješnu donošenju proračuna i odluke o privremenu financiranju mogu samo izvijestiti u ponedjeljak ured državne uprave, a nakon toga se raspušta gradsko vijeće i raspisuju novi lokalni izbori koji su nam zbog gospodarskih i financijskih teškoća najmanje potrebni", kazao je Janić za Hinu. Janić je izrazio nezadovoljstvo što nije donesen proračun, rekavši kako će sada biti zaustavljene sve gradske investicije i programi, među kojima i program IPARD iz kojega je Ilok u 2012. trebao povući oko sedam milijuna kuna nepovratnih sredstava.

RIJEKA

Protiv Roberta Mežnarića (40) iz Rijeke, osumnjičena za ubojstvo Riječanina Doriana Grubišića (32), određen je istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, a može ga zamijeniti jamstvom od 3,5 milijuna kuna, izvijestili su danas iz Županijskog suda u Rijeci. Istražni zatvor predložilo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci zbog osnovane sumnje da je Mežnarić počinio kazneno djelo ubojstva, a prijedlog je prihvatio dežurni sudac istrage Vlado Bosner. Osumnjičeni Mežnarić uhićen je prije dva dana, a danas je doveden na ispitivanje u županijsko državno odvjetništvo, a potom i pred suca istrage na županijski sud. Truplo Doriana Grubišića s vidljivim ozljedama pronađeno je 22. prosinca uvečer u šumskom predjelu kod mjesta Strilčića na cesti prema Valbiski na otoku Krku, a u medijima se to ubojstvo povezuje s obračunom unutar narkomiljea. U Mežnarićevu stanu tijekom istrage pronađeni su kilogram i 167 grama marihuane i drugi predmeti povezani s preprodajom droge - PVC vrećice, precizna digitalna vaga i razne tablete.

SPLIT

Zbog puknuća cijevi u središtu Splita dvije splitske četvrti, Gripe i Bačvice, ostale su danas popodne bez pitke vode, doznaje se od Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Opskrba vodom prekinuta je popodne jer je na raskrižju Ulice Slobode i Zvonimirove u užem središtu grada puknula vodovodna cijev i veća se količina vode izlila na ceste pa je i promet bio otežan. Iz gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija građanima poručuju kako bi kvar trebao biti uklonjen do 22 sata, a do tada se stanari Gripa i Bačvica vodom mogu opskrbljivati iz dopremljenih cisterna.

ZAGREB

Zagrebački električni tramvaj (ZET) organizirat će izvanrednu organizaciju prijevoza gledatelja na slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica, koje će se u utorak, 3. siječnja, i četvrtak, 5. siječnja, održavati na Medvednici, priopćila je danas ZET-podružnica Zagrebačkog holdinga. Izvanredna organizacija podrazumijeva tramvajski prijevoz putnika do Mihaljevca te autobusni od terminala Mihaljevac do Sljemena. Uspostavlja se 3. siječnja u 12 sati i toga će dana trajati do 21,30 sati. Primjena izvanredne organizacije prijevoza u četvrtak, 5. siječnja, počinje u 10,30 sati i traje do zadnjeg polaska autobusa sa Sljemena u 21,30 sati. Zbog bržeg prijevoza putnika, bez duljih usputnih zaustavljanja do Sljemena i u suprotnome smjeru, uspostavlja se izvanredna autobusna linija Mihaljevac - Bliznec – Sljeme – Mihaljevac. Osim na početnom, autobusi će se zaustavljati na stajalištima kod Doma željezničara i Ženskog sedla, navodi ZET. U utorak, 3. siječnja, na trasi Mihaljevac – Sljeme vozit će do 30 autobusa. Izvanredni prijevoz prema Sljemenu počinje u 12 sati, a pojačanim će intenzitetom trajati do 14 sati. Nakon tog vremena veći priljev putnika očekuje se ponovno od 15 do 16,30 sati, odnosno uoči druge vožnje. Autobusi će se na liniju uključivati prema potrebi, odnosno povratka većine gledatelja na Mihaljevac. Početak intenzivnog izvanrednog prijevoza putnika sa Sljemena predviđa se oko 19 sati, iako će tijekom cijeloga dana do Mihaljevca također voziti autobusi prema potrebi i broju putnika. U ZET-u predviđaju da će povratak trajati do 21,30 sati.

OSIJEK

Ansambl osječkoga Dječjeg kazališta "Branko Mihaljević" ove je godine izvelo 306 predstava iz premijernog i repriznog programa te produkcije Baletnog i Dramskog studija i Plesne igraonice "Početnica" koje je pogledalo više od 78.000 posjetitelja. Po riječima ravnateljice Jasmine Mesarić 2011. bila je vrlo uspješna, a brojni su članovi ansambla dobili razne ugledne nagrade. Najviše je puta reprizirana blagdanska predstava "Božićni kolačići", čak 68 puta, a zatim "Emil i detektivi" (55 puta). "Ukupno je naše predstave vidjelo više od 78.000 gledatelja, od toga oko 41.000 u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, a oko 38.000 na gostovanjima u zemlji i inozemstvu", rekla je Mesarić. Dodala je kako je predstavu "Emil i detektivi" na Tajvanu ove godine vidjelo čak 17.000 gledatelja. U kazalištu tijekom godine održavane su i razne priredbe brojnih udruga, izložbe, predstave i koncerti, a i "naše je kazalište sudjelovalo u gotovo svim važnim događanjima na području grada Osijeka", kazala je ravnateljica Mesarić.

Među ostalim, ansambl je sudjelovao na brojnim festivalima pa tako i u Beogradu s predstavom "Ježeva kućica", na SLUK-u u Zadru s predstavom "Bambi", na "16. vukovarskom lutkarskom proljeću" s "Dječacima Pavlove ulice" i "Uspavankom za mišića".

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙