FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor će danas, u nastavku izvanredne sjednice, glasovati o povjerenju novoj vladi koju će, kao i program vlade, zastupnicima predstaviti mandatar Zoran Milanović, predsjednik SDP-a. Zastupnici će odlučivati i o promjeni saborske Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, kako bi se utvrdilo da će se referendum o pristupanju u EU održati 22. siječnja iduće godine. Naime po Deklaraciji koju je Sabor izglasao početkom ove godine, referendum treba održati najkasnije 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Uniji, dakle do 9. siječnja 2012. Zastupnike očekuje i rasprava i donošenje Prethodne odluke o pristupanju Hrvatske u EU te Odluke o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Uniji.

ZAGREB

Nakon što Hrvatski sabor potvrdi novu vladu, u Banskim dvorima će se obaviti primopredaja vlasti. Nova vlada imat će 20 ministarstava, državne tajnike zamijenit će zamjenici ministara, a ravnatelje uprava u ministarstvima pomoćnici ministara, odlučio je sinoć Hrvatski sabor koji je izglasao paket od pet zakona vezanih uz preustroj vlade. Potporu većine dobili su Zakon o vladi, Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te Zakon o sustavu državne uprave, a izmijenjeni su zakoni o obvezama i pravima državnih dužnosnika te o državnim službenicima. Sabor je izmijenio Zakon o izborima načelnika, gradonačelnika i župana te Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Po tim izmjenama, koje su predložile stranke vladajuće koalicije, u slučajevima kada općinskom načelniku, gradonačelniku i županu mandat prestane najkasnije dvije godine prije održavanja redovitih lokalnih izbora, a izabran je za saborskog zastupnika što je nespojiva dužnost, u toj lokalnoj ili regionalnoj jedinici ne bi se raspisivali i održavali prijevremeni lokalni izbori. Dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba do provedbe redovitih izbora obnašao bi njegov zamjenik. Vladajući zastupnici izglasali su i izmjene Ovršnog zakona te Zakona o javnim ovršiteljima, po kojima bi, umjesto 1. siječnja 2012., javni ovršitelji s radom počeli 1. srpnja iduće godine.

ZAGREB

Svečanim božićnim koncertom, održanim sinoć u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), završen je niz manifestacija kojima je HAZU ove godine obilježio 150. godišnjicu utemeljenja. Program maestra Oresta Shourgota koji je na čuvenoj Guarnerijevoj violini King, uz glasovirsku pratnju Domagoja Guščića, izveo djela Franca, Vitalija, Brahmsa, Kreislera i Ravela, oduševio je publiku, u kojoj je, uz akademike, predstavnike sudbene vlasti, političkih stranaka, vjerskih zajednica, kulturnih i znanstvenih institucija, bio i predsjednik Republike Ivo Josipović te dosadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. U prvom dijelu koncerta predstavio se Komorni zbor Ivan Filipović pod ravnanjem dirigenta Gorana Jerkovića. Jedan od najpoznatijih a cappella amaterskih ansambala u Hrvatskoj izveo je svjetski poznata djela sakralne glazbe, poput Gregorijanskog korala "Veni, veni Emanuel" u obradi aranžera Phillipa Lawsona, "Ave Maris Stella" Edvarda Griega, te skladba domaćeg autora Tomislava Uhlika "Tri kralja jahahu". Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić u pozdravnom govoru istaknuo je da "kraj stare godine znači nadu u novi početak". "Potreban nam je novi optimizam i zajednički napor za opće dobro", rekao je Kusić, koji smatra da je Hrvatska spremna za novu budućnost.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙