FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 25. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Vjernici danas slave Božić, spomen rođenja Isusa Krista i jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana. Zajedno s Uskrsom i Duhovima, spada među tri najveća kršćanska blagdana. Središnji čin proslave Božića je ponoćna misa a slavi ga se u krugu obitelji i najbližih. Blagdan Božića, koji je priznavanje Isusovog božanstva i čovještva, ima osobitu ljepotu, čar i osobitu povijest. Pruža poruku o Bogu, ali i o čovjeku. Te dvije poruke su osnova poruke o miru. U božićnom svetkovanju i čestitanju one dolaze do izražaja i Božiću daju osobitu intimnost i značenje obiteljskog blagdana.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je božićnu čestitku građankama i građanima Republike Hrvatske, poželjevši da "blagdanski dani mira, solidarnosti i nade svim ljudima dobre volje budu dodatni poticaj i snaga za promjene koje nas očekuju". "Božićna poruka tolerancije, dostojanstva i vjere u bolje sutra obvezuje nas da zajedničkim snagama gradimo društvo jednakih mogućnosti te pružimo nadu i dostojanstvo svim građankama i građanima ove zemlje, posebice onima najugroženijima", stoji u čestitki. "Ovi blagdanski dani obitelji, zajedništva i međusobnog razumijevanja ukazuju na važnost temeljne ljudske vjere, povjerenja koje ste nam iskazali", dodaje se. U ime Vlade i svoje osobno ime, Milanović je kršćanskim vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, hrvatskim građankama i građanima te sunarodnjacima izvan domovine poželio da taj blagdan obitelji, vjere i nade provedu u miru i zadovoljstvu s obiteljima i bližnjima.

ZAGREB - Svečano božićno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodit će danas u 10 sati zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Misnom slavlju nazočit će državni vrh: predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik vlade Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem. Predsjednik Josipović će nakon toga posjetiti grkokatoličkog biskupa i vjernike, te im čestitati Božić u konkatedralnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, predvodeći tradicionalnu polnoćku u zagrebačkoj katedrali, pozvao je vjernike da se ne boje i poželio im radost Božje blizine.

"Srca su nam u ovom stanju rasvijetljena Duhom Svetim stoga ne trebamo se bojati", rekao je kardinal, ustvrdivši da je noćas, kao i nekoć pastirima, anđeoski navještaj upućen svima nama.

Čestitajući Božić, vjernicima je poželio radost Božje blizine i radost koja ispunja srca onom milinom koju samo Bog može dati i koju nitko ne može oduzeti.

Vjernike je pozvao da se otvore Bogu jer je, kazao je, Božja ljubav među nama.

Starozavjetno proroštvo, rekao je, nije više usmjerno budućnosti koja se mora ostvariti, već je sada ispunjeno zauvijek. "Dijete koje je rođeno za nas neodvojivo je od naše povijesti, štoviše postaje životno središte, ključ za razumijevanje svega što postoji, poručio je Bozanić.

Ustvrdio je kako se noćas u zagrebačku katedralu, kao i sve crkve u Hrvatskoj i svijetu slijevaju želje i osjećaji svih koji su pogođeni patnjama i mukama, koji traže put i iskreno vole.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙