FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 24. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović najavio je sinoć u razgovoru za dvije televizije - HRT i Novu TV - da će prvi veći potez nove vlade biti donošenje proračuna u veljači iduće godine, u kojem će morati nominalno i stvarno smanjiti rashode, ali će voditi računa o najranjivijim skupinama društva. Vlada će, kazao je premijer, u vrlo kratkom vremenu obavijestiti javnost hoće li povećati stopu PDV-a. No, što god bude radila, vodit će računa da štiti standard ljudima kojima je najteže. Ustvrdio je da neće biti ukupnog povećanja poreznog opterećenja građana i poduzetnika. "Mislimo da znamo kako to možemo pametnije i učinkovitije rasporediti", kazao je i najavio smanjenje PDV-a u turizmu te racionalniju potrošnju. "Sve države osim nekoliko žive na neku vrstu duga ali taj dug mora biti upravljiv i gospodarski rast mora biti veći od stope po kojoj se zadužujete. Tu je Hrvatska naprosto pretjerala, trošimo više nego što zarađujemo i to predugo", zaključio je Milanović. Smatra, međutim, da vijesti nisu tako crne jer, dodao je, za razliku od nekih članica EU imamo vremena i prostora za zaokret. "Vjerujem u to da zajedničkim snagama to možemo", poručio je. Za procjenu guvernera Hrvatske narodne banke po kojoj bi proračun trebalo smanjiti za devet milijardi kuna rekao je da je to možda malo previše, jer ako se za toliko smanji proračun, možda odrežu neku zdravu granu. Upitan boji li se socijalnih nemira, rekao je da se ne boji i da će vlada ukinuti zabranu javnog okupljanja na Markovom trgu. "Nitko ne želi okupljanje na ulici ali ne možete ljude ušutkavati. To je prirodno demokratsko pravo ljudi", rekao je Milanović. Božić će, kazao je, provesti s obitelji, a na misu će kako premijer otići u zagrebačku katedralu.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je sinoć većinom glasova paket odluka kojima se utvrđuje da će se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održati 22. siječnja iduće godine. Za Prethodnu odluku o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i Izmjenu Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji glasovalo je 129 zastupnika, a suzdržano je bilo šest zastupnika HDSSB-a. Odluka o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji donesena je sa 124 glasa "za", a protiv je bilo šest zastupnika HDSSB-a i šest zastupnika Hrvatskih laburista.

Time je izmijenjena saborska Deklaracija o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, s obzirom da je do danas važećom deklaracijom bilo određeno da se on mora održati najkasnije do 9. siječnja, odnosno najkasnije 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Uniji. Izglasano je i donošenje Prethodne odluke o pristupanju Hrvatske u EU te Odluke o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Uniji, kako bi se referendum mogao održati 22. siječnja. Na kraju zasjedanja predsjednik Sabora Boris Šprem, zaželjevši zastupnicima sretne blagdane, nastavak rada Sabora najavio je za početak druge polovine siječnja iduće godine.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙