FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati:

Autor: nles
ZAGREB, 28. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Agencija za zaštitu okoliša objavila je danas presjek stanja okoliša u Hrvatskoj, u kojem ističe da je unatoč rasta udio novih obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunca, samo 0,35 posto te da je udio površina pod ekološkom poljoprivredom i dalje malen - u 2010. bio je 1,7 posto. Agencija u presjeku navodi da je opskrbljenost energijom iz vlastitih izvora i dalje oko 52 posto te da ukupan udio svih obnovljivih izvora energije, "tradicionalnih" (vodne snage, drva i biomasa) te "novih" u ukupnoj potrošnji energije iznosi 20,1 posto. Međutim, navodi se kako unatoč rastu sam udio "novih obnovljivih izvora energije" (vjetra, sunca, biodizela, geotermalne energije, odlagališnog plina i bioplina) iznosi samo 0,35 posto. Unatoč znatnu rastu površina pod ekološkom poljoprivredom, dodaje se, njihov je udio u ukupnim poljoprivrednim površinama i dalje malen (samo 1,7 posto u 2010.), a samo 0,6 posto poljoprivrednika bavi se ekološkom poljoprivredom. Od 2001. do 2010. Hrvatska je za provedbu projekata iz područja zaštite okoliša iskoristila 317 milijuna eura iz EU-ovih pretpristupnih programa, navodi agencija.

ZAGREB - Zagrebački električni tramvaj (ZET) izvijestio je danas kako osobe s invaliditetom, korisnici prava iz Odluke o socijalnoj skrbi, od sutra, 29. prosinca mogu preuzeti pretplatni kupon za 2012. godinu. U ZET-u pojašnjavaju kako od sutra počinju produljivati pretplatne karte koje vrijede do kraja ove godine za osobe koje zbog tjelesnog oštećenja ostvaruju to pravo sukladno Odluci o socijalnoj skrbi. Svoju pretplatnu karticu osobe s invaliditetom mogu napuniti pretplatnim kuponom za 2012. godinu na svim prodajnim mjestima ZET-a. Korisnici koji to pravo ostvaruju preko Udruge slijepih i slabovidnih karticu mogu napuniti pretplatnim kuponom za 2012. godinu samo u ZET-u, Ozaljska 105, navodi ZET. ZET je također izvijestio kako umirovljenici, korisnici prava iz Odluke o socijalnoj skrbi, mogu napuniti pretplatni kupon za 2012. godinu na svim prodajnim mjestima ZET-a te na svim kioscima Tiska na području Zagreba i Zagrebačke županije. Na popisu korisnika koji besplatno mogu produljiti valjanost karte su umirovljenici koji su ranije zadovoljili proceduru u Područnim uredima Gradske uprave, a čiji su ukupni mjesečni prihodi manji ili jednaki 3.200 kuna.

ZAGREB - Na Božićnom susretu Matice hrvatske 2011. predsjednik Matice Igor Zidić održao je danas predavanje o hrvatskom slikaru Mati Celestinu Medoviću, dok je u glazbenom dijelu programa nastupio Gudački kvartet "A vista". Zidić je ocijenio kako je Medovićevo stvaralaštvo često bilo opterećeno osobnim projekcijama povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara te dodao kako se zaboravljalo da je Medović prije svih radio moderne pejzaže. Napomenuo je kako se vjerovalo Babićevoj tezi da moderna počinje s Račićem, Becićem i Kraljevićem te tvrdilo kako je Račić vodeći hrvatski impresionist, za Medovića, kako je istaknuo, nije bilo mjesta na vrhu. Zidić smatra kako Medović ima slobodniji odnos prema boji te ističe kako ga to svrstava u temelje modernosti upravo takvim shvaćanjem kolorita. "Prvu stepenicu modernizma, može se naći u njegovim kasnijim radovima – krajolicima s više improvizacije formalne i kolorističke, podsjetio je Zidić dodavši kako je riječ o "impresijskom slikarstvu", odnosno posebnoj verziji uglavnom pejzažnoga slikarstva.

OSIJEK - Obnova osječke konkatedrale, crkve svetih Petra i Pavla, koja je teško oštećena u Domovinskom ratu s više od stotinu granata, premda je započela odmah nakon rata, trajat će još godinama jer je riječ o zahtjevnim restauratorsko-konzervatorskim radovima. Župnik Adam Bernatović kaže da je najvažnije učinjeno, t.j. obnova krova, no svi ostali zahvati u unutrašnjem i vanjskom dijelu konkatedrale su zahtjevni po samoj strukturi posla, ali i po velikim ulaganjima koja su potrebna. U tijeku je obnova vanjskih zidova konkatedrale, a budući da je to monumentalna građevina, koja je dio hrvatske spomeničke baštine, baš svaki dio obnove izvodi se isključivo pod stručnim nadzorom i uz akademske umjetnike. Na sjevernom dijelu crkve restaurirane su kamene rozete, promijenjeno je niz prozora s novim vitrajima. Radove financira Ministarstvo kulture, grad Osijek i Osječko-baranjske županija te donatori. "Kako je riječ o višemilijunskim ulaganjima, treba strpljivosti, posebice u današnje vrijeme, jer je cilj da crkva bljesne prvotnim sjajem", rekao je župnik Bernatović, dodavši kako se nada da će "doživjeti svršetak obnove konkatedrale koja svojom monumentalnošću natkriljuje Osijek i okolicu".

ZAGREB - Prigodom 30. obljetnice smrti Miroslava Krleže, u sklopu "Krležina dana", 29. prosinca održat će se književni simpozij u Hrvatskom društvu pisaca (HDP), premijera dokumentarnog filma "Krleža" Željka Senečića i predstavljanje knjige "Razgovori s Krležom" Predraga Matvejevića, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare za 'Krležinim stolom' u hotelu Esplanade, gdje je se on često susretao i razgovarao s prijateljima i kolegama. "Krležin dan" organiziraju HDP, Interfilm i izdavačka kuća V.B.Z., na dan kada je Krleža umro prije trideset godina, a središnji događaj je simpozij o Krležinu životu i stvaralaštvu, za koji je najavljen i dolazak predsjednika Ive Josipovića te nove ministrice kulture Andree Zlatar. Velimir Visković iz HDP-a rekao je da će skup okupiti elitu intelektualaca koji su se bavili Krležom i koji o tom "vodećem intelektualcu svoga vremena" neće izlagati na suhoparan znanstveni način, već će govoriti o tome što Krležu čini živim danas. Krležu prepoznajemo kao reprezentativnog lijevog intelektualca, ali i pisca koji je urastao u povijest hrvatske literature kao središnja figura, istaknuo je Visković.

ZAGREB - U sklopu Hrvatskog autokluba (HAK) od jučer djeluje Autoklub Zagreb za čijeg je predsjednika na osnivačkoj skupštini izabran prof. Željko Marušić sa Fakulteta prometnih znanosti, priopćio je danas HAK. Za dopredsjednika je na skupštini, na kojoj su određene i smjernice i ciljevi rada novog autokluba, izabran tajnik Udruženja obrtnika grada Zagreba Boris Trupec, a za tajnika Mladen Veršić, predsjednik udruge oldtimera "Zlatni kotač". Autoklub Zagreb želi se uklopiti u strukturu Hrvatskog autokluba te svojim aktivnostima podupirati rad krovne organizacije. Istodobno se želimo fokusirati na stručno i dobro organizirano djelovanje, kako bi se, u suradnji i sinergiji s HAK-om te ostalim stručnim institucijama i državnim službama, vozačima ponudila potpunija i kvalitetnija usluga te pridonijelo sigurnosti vožnje, naglasio je Marušić na skupštini. AK Zagreb je utemeljio sektore za kulturu vožnje, tehničku ispravnost, ekologiju, medicinsku skrb i oldtimere, navodi se u priopćenju.

RIJEKA - Policija je zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe opojne droge kazneno prijavila 22-godišnjaka iz Rijeke kod kojeg je pronašla 735 sjemenki droge marihuane, priopćeno je danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Policija je obavila kriminalističku istragu i u pretrazi stana u Rijeci, kojeg koristi osumnjičeni mladić, pronašla 735 sjemenki marihuane.Mladić je kazneno prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, naveli su iz policije.

ZAGREB - Četrdeset i pet kaznenih djela, počinjenih ove godine u Hrvatskoj, motivirano je zločinom iz mržnje prema osobama druge spolne orijentacije, što je značajan porast u odnosu na protekle godine u kojima su prosječno zabilježena po tri takva kaznena djela, rečeno je danas na okruglom stolu "Zaštita LGBT osoba u pravnoj praksi - zakonska jamstva i sudska praksa u primjeni". Takvo drastično povećanje kaznenih djela ipak nije odraz sustavnog povećanja nasilja nad LGBT (lezbijkama, gayevima, biseksualnim i transrodnim) osobama, jer su čak 44 djela vezana uz incidentni događaj na Gay Prideu u Splitu 11. lipnja ove godine kada su okolnosti izmakle kontroli, ustvrdio je glavni policijski inspektor za terorizam Blaž Mamuza na skupu koji su organizirali pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i udruge civilnog društva "Iskorak" i "Kontra". Mamuza je naglasio da su razriješena sva ovogodišnja kaznena djela motivirana zločinom iz mržnje prema osobama druge spolne orijentacije.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙