FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija predložila je u utorak izmjenu pravila o subvencijama uslugama od javnog interesa, koja izuzima sve socijalne usluge iz obveze izvješćivanja Bruxellesa o državnim potporama, dok se za druge usluge uvodi stroži nadzor. Promjena pravila odnosi se na sve usluge od općeg gospodarskog interesa za koje države uvode obvezu pružanja jer ih smatraju neophodnima. Njihova definicija varira od države do države, no obično se odnose na prometno povezivanje ruralnih područja, prisutnost poštanskih ureda ili osiguranje usluga distribucije pošte do kućanstava, telefon i televiziju, opskrbu vodom i energijom, zbrinjavanje otpada i slično. Nova pravila koja je predložio povjerenik za konkurentnost Joaquin Almunia, a koja će zamijeniti dosadašnja iz tzv. "paketa Monti-Kroes" iz 2005., bit će fleksibilnija ali i stroža. Za sve usluge od općeg gospodarskog interesa, prag za izuzeće bit će spušten na 15 milijuna eura na godinu s dosadašnjih 30 milijuna, što će omogućiti stroži nadzor potpora. Komisija predlaže također minimalni prag od 500.000 eura u tri godine, umjesto dosadašnjih 200.000 eura, ispod kojeg se subvencije neće računati kao državne potpore.

BERLIN - Njemačka će već iduće godine u novi krizni fond eurozone ESM morati uplatiti 8,6 milijardi eura, dvostruko više nego što se prvobitno planiralo, izvijestio je u utorak njemački list podsjećajući na planove prijevremenog aktiviranja ESM-a. Prema početnom planu Berlin je 2013. u Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) trebao uplatiti 4,3 milijarde eura, ali u ovom trenutku se očekuje da će Njemačka morati uplatiti oko 8,6 milijardi eura iduće godine, objavio je dnevni list Die Welt, pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade. U njemačkom ministarstvu financija ponovili su na upit lista da visina prve tranše još uvijek nije utvrđena. Konzultacije se nastavljaju, a točan iznos bit će poznat u siječnju, kazali su. Čelnici EU-a dogovorili su da će ESM, koji će zamijeniti Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), biti aktiviran godinu dana ranije nego što se prvotno mislilo, sa zajmodavnim kapacitetom od 500 milijardi eura. Njemački financijski doprinos fondu iznosi 21,5 milijardi eura.

MADRID/RIM - Troškovi zaduživanja Španjolske u utorak su se više nego prepolovili u odnosu na mjesec ranije, a uz nižu cijenu zadužila se i Italija, jer se banke, po riječima analitičara, spremaju uz povoljnu kamatnu stopu zadužiti kod Europske središnje banke i tako pribavljenim sredstvima kupovati dužničke papire s višim prinosima. Visoka potražnja zabilježena je tako za španjolskim trezorskim zapisima s rokom vraćanja za tri i šest mjeseci, pri čemu je na upis ponuđeno 18 milijardi eura, a prodano je oko 5,6 milijardi. Ministarstvo financija prodalo je tromjesečne zapise u iznosu 3,7 milijardi eura, uz prosječan prinos od 1,735 posto, nasuprot prosječnom prinosu od 5,11 posto, postignutom na sličnoj aukciji u studenome. Preostalih 1,92 milijardi eura prikupilo se prodajom zapisa s rokom vraćanja šest mjeseci, uz prosječan prinos od 2,435 posto. Prinosi na dvogodišnje španjolske obveznice također su pali i iznosili su 3,29 posto. Uz to i Grčka se danas zadužila uz višu cijenu, za daljnjih 1,3 milijardi eura na aukciji trezorskih zapisa s rokom vraćanja tri mjeseca. Blago su porasli i prinosi na njemačke 10-godišnje obveznice uvećanjem na 1,93 posto, a na one s rokom vraćanja za dvije godine, na 0,22 posto.

PARIZ - Čelnik francuskog regulatora za financijska tržišta AMF izjavio je u utorak kako je potrebno pravo čudo da Francuska zadrži kreditni rejting AAA, izrazivši žaljenje što su se Francuzi očigledno već pomirili s njegovim sniženjem. "Bilo bi potrebno pravo čudo da ga zadržimo ali želim vjerovati da je to moguće", kazao je Jean-Pierre Jouyet na sastanku s novinarima. "Smatram da je prilično žalosno što se s određenim fatalizmom mirimo s gubitkom rejtinga AAA i što, uz određenu rezignaciju, prihvaćamo sniženje rejtinga naše zemlje", rekao je Jouyet, za kojeg se smatra da je blizak oporbenoj Socijalističkoj stranci. U petak je agencija Fitch izmijenila prognozu za francuski AAA kreditni rejting iz stabilne u negativnu, pridruživši se time agenciji Standard & Poor's koja je to već učinila.

LONDON - U mršavoj trgovini na međunarodnim tržištima deviza, euru je u utorak podršku pružila uspješna aukcija španjolskog kratkoročnog državnog duga, a ohrabrujeće je djelovala i vijest o neočekivanom poboljšanju raspoloženja među njemačkim poslovnim čelnicima. Euro je tijekom dana bio u plusu od 0,5 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3065 dolara. Drži se tako i dalje iznad najniže razine u 11 mjeseci od 1,2945 dolara, na koju se spustio prošli tjedan na trgovinskoj platformi, a nakratko je dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,3089 dolara, nakon uspješne španjolske aukcije trezorskih zapisa. Dolar je oslabio i prema jenu, kliznuvši za oko 0,3 posto na 77,74 jena.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice blago su u utorak ojačale u slaboj trgovini uoči blagdana, potaknute najavom Europske središnje banke da će bankama ponuditi jeftine kredite, na što se nadovezala uspješna španjolska aukcija dužničkih papira. Indeks Frankfurtske burze DAX ojačao je tako 0,9 posto na 5.723 boda, pariški CAC za 1,1 posto, na 3.007 bodova, dok je londonski Ftse bio u blagom minusu, oslabivši 0,3 posto na 5.351 bod. Tržišta je u utorak oraspoložila najava da će Europska središnja banka u srijedu ponuditi bankama u eurozoni kredite za refinanciranje na rok do tri godine po kamati od jedan posto kako bi spriječila kreditnu krizu i usporavanje gospodarstva. U takvom je okruženju poskočio španjolski burzovni indeks IBEX, za 1,3 posto, a najveći su dobitnici bile banke. Bankovni sektor bio je među istaknutim dobitnicima i na ostalim europskim tržištima, pa su talijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo, i francuski BNP Paribas ojačali u rasponu od 3,9 do 4,3 posto. U prosjeku je europski bankovni sektor bio na dobitku 2,3 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙