FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LJUBLJANA - Zbog recesijskih trendova u Europskoj uniji i usporavanja gospodarske aktivnosti u Sloveniji se idućih godina može očekivati porast broja nezaposlenih, izjavio je za ljubljansko "Delo" direktor vladina ureda za makroekonomske analize Boštjan Vasle. Trendovi rasta u eurozoni su se krajem godine okrenuli u odnosu na pozitivan trend s početka godine pa neke međunarodne ustanove u neformalnim razgovorima za iduću godinu ne isključuju ni negativan rast u eurozoni, pojasnio je Vasle dodajući da će se to odraziti i na Sloveniju koja je zadnjih godina počela zaostajati za rastom u odnosu na prosjek EU-a. Očekujemo da bi broj nezaposlenih idućih godina u prosjeku mogao iznositi 120.000, rekao je. Prosječan broj nezaposlenih u ovoj godini iznosio 110.000, gotovo deset posto više nego u 2010. godini. Kazao je kako se zbog pada kreditnog rejtinga Slovenija ne može dodatno zaduživati pod sadašnjim uvjetima na međunarodnom tržištu kapitala te da će to, zajedno s padom realnih prihoda u idućoj godini, osjetiti i građani i poduzeća.

SANTIAGO - Kina će vjerojatno poduprijeti svoje gospodarstvo u idućoj godini i time zaštititi proizvođače sirovina u Latinskoj Americi od europske dužničke krize, podupirući potražnju za njihovim proizvodima, kazao je ugledni ekonomist Joseph Stiglitz, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju. Na Kinu se može računati da će upotrijebiti ogromne rezreve da podupre gospodarstvo, dok europska štednja, potaknuta financijskim nedaćama, predstavlja veliku prijetnju za Latinsku Ameriku, upozorio je u intervjuu za Reuters bivši glavni ekonomist Svjetske banke. Dužnička kriza u eurozoni pogodila je Latinsku Ameriku posredstvom smanjenog izvoza ali i smanjenih kreditnih plasmana španjolskih banaka, snažno zastupljenih u toj regiji. Europa prolazi kroz recesiju i to će naštetiti potražnji, kazao je Stiglitz, poznat po stajalištu da bi vlade u vrijeme krize trebale zapravo povećati potrošnju, upravo suprotno od onog što trenutno čine.

BERLIN - Njemački inžinjerski div Siemens izvijestio je u ponedjeljak da je od ruskog željezničkog operatera RZD dobio narudžbu brzih vlakova vrijednu 600 milijuna eura. Kompanija je priopćila da je ugovorom predviđena isporuka osam brzih vlakova Velaro RUS počevši od 2014. godine, uključujući i sporazum o 30-godišnjem održavanju. Vlakovi s kompozicijom od 10 vagona prometovat će između Moskve i Sankt Peterburga i omogućit će ruskom operateru da udovolji pojačanoj potražnji za brzim vezama. Svaki vlak moći će prevoziti 600 putnika i prometovati brzinom do 250 kilometara na sat.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su podršku u slabijoj trgovini dobivali od automobilskog sektora, no optimizam je prigušen zbog negativnog komentara agencije Fitch o krizi u eurozoni, a određene zabrinutosti u vezi globalnog rasta izazvala je i vijest o smrti sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-ila. U takvom okruženju londonski indeks Ftse ojačao je 0,11 posto, na 5.393 boda, frankfurtski DAX za 1,05 posto, na 5.761 bod, a pariški CAC za 1,15 posto, popevši se na 3.006 bodova. Najveći dobitnici zabilježeni su u automobilskom sektoru, predvođenom Volkswagenom, čije su dionice ojačale 2,3 posto. Prosječan dobitak dionica pripadnika toga sektora iznosio je 2,2 posto. Od sektora u kojima su ulagači kupovali dionice isticao se i sektor proizvodnje hrane i pića, predvođen njemačkim proizvođačem šećera Suedzuckerom, čije su dionice poskočile 3,2 posto. Najveći gubitnici zabilježeni su pak u rizičnijim sektorima, poput naftnog. U sektoru bazičnih sirovina dionice su bile na prosječnom gubitku od jedan posto. Bankovne dionice u prosjeku su bile na dobitku 1,5 posto.

LONDON - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru, nadomak najnižoj razini u 11 mjeseci, pri čemu je dolaru podrška stizala od neizvjesnosti izazvanih viješću o smrti sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-ila. Euro je tijekom dana prema dolaru oslabio 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,3021 dolar, nakon što je prošli tjedan pao na najnižu razinu u od siječnja, u visini 1,2945 dolara na trgovinskoj platformi EBS. Jedinstvena valuta bila je također pod pritiskom u odnosu na švicarski franak, oslabjevši 0,2 posto na 1,2183 franka. Dolar je pak ostao nepromijenjen prema franku, ali je ojačao 0,2 posto prema jenu, na 77,90 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙