FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Krajem studenog u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 302.080 nezaposlenih, što je u odnosu na listopad povećanje za 2,8 posto ili 8.228 osoba više, a u odnosu na studeni prošle godine 10.270 osoba ili 3,3 posto manje, objavio je danas HZZ. Zadnji je put u Hrvatskoj više od 300 tisuća nezaposlenih registrirano u travnju ove godine, a najviše je nezaposlenih tijekom ove godine bilo u veljači kada je na evidenciji HZZ-a bilo nešto više od 336 tisuća osoba. Tijekom studenoga u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 32.358 osoba, što je 10,5 posto više nego u studenom lani, a iz evidencije je istodobno izišlo 24.130 osoba, ili 12,8 posto više. Od ukupno 24.130 osoba koje su izišle iz evidencije zaposleno je njih 11.576 osoba. Najveći se broj osoba temeljem radnog odnosa zaposlio u djelatnostima trgovine na malo i veliko (18,7 posto), potom u prerađivačkoj industriji (16,6 posto), obrazovanju (10,9 posto), građevinarstvu (9,6 posto). Tijekom studenog u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 32.358 osoba, od čega je najveći broj došao izravno iz radnog odnosa, 21.680 osoba.

ZAGREB - Hrvatski sindikalisti pozdravljaju potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji ocjenjujući to važnim događajem, ali upozoravaju da razdoblje do ulaska u punopravno članstvo treba iskoristiti za jačanje gospodarstva. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel očekuje da se na Hrvatsku neće samo primjenjivati europsko zakonodavstvo, nego da će dostizati europski standard i plaće. To pak, kaže, ovisi prije svega o novoj vladi koja se mora koncentrirati na razvoj gospodarstva i proizvodnje. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever kaže da sam ulazak Hrvatske u EU neće automatski poboljšati životni standard građana Hrvatske već će on i dalje ovisiti o domaćim političkim elitama, gospodarstvenicima i sindikatima koji i dalje moraju surađivati. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević smatra da gospodarstvo pred kolapsom nema realne šanse plasirati proizvode na zajedničko tržište EU-a, zato hitno treba prići rješavanju problema te prvo pomoći poduzećima s izgledima za oporavak, riješiti nelikvidnost i uvesti porezne olakšice za proizvodno gospodarstvo. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić drži da se članovi te središnjice s članstvom Hrvatske u EU-u mogu nadati uređenijem društvu i boljoj ekonomskoj poziciji.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja današnje potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i poziva na jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kako bio moglo iskoristiti prilike koje pruža zajedničko tržište. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić drži današnji dan važnim za Hrvatsku jer ulazi u zajednicu europskih naroda. To je logičan i nužan korak u napretku i razvoju Hrvatske, kaže Majetić. Nada se da će EU prevladati probleme i da će zajedničko tržište opstati. Riječ je, podsjeća, o najvećem pojedinačnom tržištu u svijetu prema snazi BDP-a koje otvara brojne mogućnosti, posebno konkurentnim gospodarstvima, a gospodarskim i političkim partnerima Hrvatske jamči dobre političke okolnosti suradnje. Među aktivnosti koje treba provesti do ulaska u punopravno članstvo u srpnju 2013. godine, Majetić ubraja podešavanje radnog zakonodavstva, dizanje učinkovitost javnog sektora, pravosuđa i obrazovnog sustava.

RIJEKA - Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro ustvrdio je danas da se propisi o beneficiranom radnom stažu pomoraca ne primjenjuju te da domaća administracija već 20 godina "maltretira" hrvatske pomorce. SPH se na konferenciji za novinare očitovao na primjenu izmjena i dopuna Pomorskog zakonika kojim je prije šest mjeseci mjeseci uređen beneficirani radni staž za pomorce, upozoravajući da se sada te odredbe u administraciji tumače tako da se u tom području stvara nered i zbrka. Brazzoduro je rekao da je izmjenama Pomorskog zakonika uređeno da pomorci sa 60 godina života i 15 godina minimalnog staža na brodu mogu, bez obzira gdje se nalaze u trenutku ispunjenja tih uvjeta, ostvariti pravo na starosnu mirovinu. Sada se to pravo nastoji osporiti drugačijim tumačenjem zakona, traži se da u trenutku podnošenja zahtjeva pomorac plovi, rekao je Brazzoduro dodajući da se takva, za pomorce nepovoljna tumačenja, daju u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

ZAGREB - Hrvatski Jadran i Zagreb u prvih jedanaest mjeseci ove godine posjetilo je 7,7 posto više turista ili njih 11,07 milijuna, dok je s gotovo 65 milijuna noćenja ostvaren porast od 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvi su podaci sustava turističkih zajednica iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. Od siječnja do kraja studenog na hrvatskom Jadranu i u Zagrebu strani su turisti bili u većini, došlo ih je 9,8 milijuna ili 8,2 posto više, a s 58,2 milijuna noćenja u plusu su za 7,2 posto. Domaćih je turista u jedanaest mjeseci ove godine bilo 1,2 milijuna ili 3,8 posto više nego lani, a nešto veći porast od 4,6 posto zabilježili su s 6,5 milijuna noćenja. Poraste dolazaka i noćenja ostvarile su u 11 mjeseci ove godine sve jadranske regije i županije, kao i grad Zagreb, a najveći porast dolazaka, od 9,9 posto, na Jadranu je imala Istra, dok je u Zagrebu bilo 10,4 posto više dolazaka.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren nešto malo viši redovni promet nego zadnjih dana, u iznosu od još uvijek vrlo skromnih 7,1 milijun kuna, uz rast dioničkih indeksa. Crobex je porastao za 0,93 posto, na 1.787,47 bodova, a Crobex10 povećan je za 1,16 posto, na 999,65 bodova. Jedina s prometom iznad milijun kuna bila je dionica HT-a sa malo manje od 3,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,42 posto, na 246,50 kuna. Promet povlaštenom dionicom Adris Grupe iznosio je 912,9 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 1,75 posto, na 216,75 kuna. Dionica AD Plastika imala je promet od 351,4 tisuće kuna, uz pad cijene za 0,99 posto, na 100 kuna. Za 314,9 tisuća kuna protrgovano je dionica Leda, čija je cijena danas porasla 0,71 posto, na 5.639,97 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙