FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska unija odlučna je riješiti sadašnju krizu i izaći iz nje još jača, zajedno s Hrvatskom, koja će od članstva imati brojne koristi, rekao je povjerenik za proširenje Štefan Fuele u intervjuu za Hinu uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju. Na pitanje kakvu poruku može uputiti hrvatskim građanima uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju, a s obzirom dužničku krizu s kojom se Unija suočava, Fuele je rekao da je Unija odlučna riješiti sadašnju krizu čiji su uzroci i korijeni mnogostruki. Fuele naglašava da će hrvatski proizvodi imati koristi od tržišta s više od 500 milijuna ljudi, da će pravila o konkurentnosti osigurati jednake uvjete za sve sudionike na tržištu, a hrvatski poljoprivrednici će dobivati znatna sredstva za ruralni razvoj. Da bi što bolje iskoristila mogućnost članstva, Hrvatska će morati nastaviti gospodarske i strukturne reforme. Fuele je rekao da hrvatska brodogradnja može opstati i bez državnih potpora koje narušavaju tržišnu utakmicu.

FRANKFURT/LONDON - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je smanjila kamatne stope na rekordno niske razine, dok je britanska središnja banka BoE očekivano zadržala nepromijenjene, također rekordno niske kamatne stope. ECB je smanjila kamatne stope za daljnjih četvrtinu postotnog boda, spustivši ih tako ponovno na rekordno niskih jedan posto. Takav bančin potez, drugi po redu otkako je na čelnu dužnost stupio Mario Draghi, odgovor je na dužničku krizu i recesiju koja prijeti eurozoni. Odluka je donesena netom pred današnji početak summita EU-a u Bruxellesu na kojem se očekuje postizanje sveobuhvatnog plana za spas eura. U Velikoj Britaniji kamatne su stope zadržane na rekordno niskih 0,5 posto. Njihova razina nije mijenjana od ožujka 2009. Banka je također odlučila nastaviti sa četveromjesečnim planom ubrizgavanja dodatnih 75 milijardi funta u posustalo britansko gospodarstvo.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je najavila kreditne linije za banke koje zbog dužničke krize u eurozoni muku muče s financiranjem s rokom otplate do čak tri godine, po prvi put u svojoj povijesti. Na tiskovnoj konferenciji njezin čelnik Mario Draghi objavio je da će se banke kod ECB-a od sada moći zaduživati uz ultra niske kamatne stope na razdoblje do čak 36 mjeseci, uz opciju otplate duga nakon godinu dana, a do iznosa koji su im potrebni. Najavio je i manje stroge propise vezane za kolateral. ECB će tako odsad za kolateral primati i imovinu slabije kvalitete, uključujući hipotekarne i bankovne kredite. Draghi je signalizirao da bi ECB mogao agresivnije podupirati obveznice posrnulih država ako summit EU u petak iznjedri dogovor o potezima u smjeru fiskalne unije u eurozoni. U ECB-u prognoziraju da će realni BDP u eurozoni u ovoj godini rasti između 1,5 posto i 1,7 posto.

BRUXELLES - Čelnici eurozone vjerojatno će na sutrašnjem summitu dogovoriti povećanje zajmodavnih kapaciteta Međunarodnog monetarnog fonda za 150 milijardi eura i uspostavu europskog stalnog kriznog fonda prije zacrtanog roka kako bi se uspješno dokončala dužnička kriza, kazao je visoki izvor u eurozoni. MMF će dobiti novac putem bilateralnih zajmova središnjih banaka 17 zemalja eurozone, kako bi se poštedjele ionako zadužene vlade, dodao je izvor. Novac bi trebao povećati zajmodavne kapacitete MMF-a kako bi imao dovoljno sredstava da pritekne u pomoć eurozoni, s obzirom na snažan skok troškova zaduživanja Španjolske i Italije, za koje tržišta strahuju da možda neće moći uredno servisirati svoje obveze. Dužnosnici eurozone nadaju se da će zemlje izvan eurozone također dati doprinos, primjerice u iznosu dodatnih 50 milijardi eura, čime bi povećanje zajmodavnih kapaciteta MMF-a bilo zaokruženo na 200 milijardi eura.

MARSEILLE - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je u četvrtak u Marseilleu ključnim da europski čelnici na summitu u Bruxellesu postignu dogovor o reformi gospodarskog upravljanja upozorivši da Europa neće dobiti drugu priliku. Ako u petak ne bude dogovora, nećemo imati drugu priliku, rekao je Sarkozy na kongresu europskih pučkih stranaka. Sarkozy je podsjetio da Francuska i Njemačka podupiru dogovor 27 država članica, ali i ponovio da su, u slučaju teškoća, spremne potpisati dogovor sa samo 17 članica eurozone. "Pred nama je nekoliko tjedana da donesemo odluku jer vrijeme radi protiv nas", upozorio je.

LONDON - Britanski premijer David Cameron izjavio je u četvrtak da se neće suzdržati od veta na ugovor 27 zemalja članica EU-a, cilj kojega je zaustaviti dužničku krizu eurozone, ako on ne bude štitio interese Velike Britanije. Cameron je to izjavio u Londonu uoči odlaska na summit EU-a u Bruxellesu gdje se nalazi pod pritiskom euroskeptičnih članova svoje Konzervativne stranke da ne dopusti da Velika Britanija bude gubitnik u novom sporazumu. "Ako ne mogu dobiti ono što želim, neću se suzdržavati od veta na sporazum 27 članica, jer neću ići u Bruxelles i ne zauzeti se za svoju zemlju", upozorio je Cameron.

BERLIN - Trećina Nijemaca malo ili uopće ne vjeruje u snagu eura, po istraživanju objavljenu u četvrtak uoči summita EU-a na kojem će se tražiti rješenje dužničke krize što ugrožava zajedničku valutu. Istraživanje, koje je provela agencija TNS Infratest za najveću europsku osiguravateljsku kuću Allianz, pokazalo je da 30 posto Nijemaca vjeruje, a 36 posto donekle vjeruje u euro. Euro najsnažniju potporu ima među starijim Nijemcima. Njemačka kancelerka Angela Merkel, koja će se ostalima čelnicima Europske unije pridružiti da dvodnevnom summitu koji počinje u Bruxellesu u četvrtak navečer, obećala je braniti euro unatoč sve težim dužničkim problemima u nekim zemljama eurozone, koji su zajedničku valutu doveli u krizu.

LONDON/NEW YORK - Euro je u četvrtak oslabio prema drugim značajnim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer je ulagače razočaralo što Europska središnja banka nije dovoljno agresivna u rješavanju dužničke krize u eurozone. Nakon što se spustio na najnižu razinu u danu od 1,3312 dolara, euro je potom umanjio gubitke i njime se trgovalo po 1,3324 dolara, prema posljednjim podacima. Njegov gubitak je tijekom dana tako dosegnuo 0,7 posto. Dolar je pak oslabio 0,2 posto prema jenu, na 77,51 jen. U uvjetima kada su ulagači tražili sigurne luke za kapital danas su na privlačnosti dobile valute poput japanske i švicarske.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙