FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 2. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Bankovni sustav u Hrvatskoj je stabilan, Credo banka je poseban slučaj izvan usporedbe sa stanjem u drugim bankama uključujući i one manje, i nema nikakvih razloga da komitenti pojedinih banaka razmišljaju o povlačenju svojih sredstava i prijevremenom raskidanju ugovora o dugoročnijim depozitima, poručili su danas iz Hrvatske narodne banke. HNB je priopćenjem za javnost reagirao na informacije o nekim "dobronamjernim" poticanjima deponenata manjih banaka da napuštaju financijske institucije s kojima su do sada imali poslovnu suradnju, naglašavajući da za to nema nikakvih razloga. Iz središnje banke ističu kako je u kriznom okružju očuvana stabilnost bankovnog sustava u Hrvatskoj. "Nema nikakvih razloga da komitenti pojedinih banaka, povodeći se za spomenutim 'savjetima' ili pod utjecajem neutemeljenog senzacionalizma, razmišljaju o povlačenju svojih sredstava i prijevremenom raskidanju ugovora o dugoročnijim depozitima. Time mogu naštetiti ponajviše sebi samima, a uz zaoštravanje situacije u bankama iz kojih bi se povukli, osobito ako su u pitanju veći deponenti u vlasništvu države, posljedično prouzročiti i štetu u širim razmjerima", naglašavaju iz HNB-a.

ZAGREB - U listopadu je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 1,8 posto na godišnjoj razini, što je snažniji rast nego mjesec dana prije i veći od očekivanja. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u listopadu nominalno porastao za 5,5, a realno za 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To predstavlja ubrzanje rasta, s obzirom da je u rujnu potrošnja realno ojačala 1 posto. Taj je podatak, također, bolji od očekivanja. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je potrošnja u listopadu porasla 0,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se od stagnacije do rasta potrošnje za 1,2 posto.

ZAGREB - Isplata osiguranih depozita štedišama splitske Credo banke u likvidaciji teče bez većih problema, ukupan iznos do sada isplaćenih osiguranih depozita je nešto iznad 130 milijuna i uključuje 843 isplaćenih štediša, izvijestili su dopodne iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Prema zadnjim informacijama, otprilike trećina njih svoj novac ostavlja i dalje u bankama, kažu iz DAB-a. Isplata osigurane štednje do iznosa od 400 tisuća kuna štedišama splitske Credo banke koja je završila u prisilnoj likvidaciji počela je jučer na šalterima Hrvatske poštanske banke i Croatia banke. Po podacima DAB-a pravo na isplatu osiguranih depozita (do iznosa od 400 tisuća kuna) ima ukupno 10.048 građana te 20 pravnih osoba-malih poduzetnika. Ukupni depoziti fizičkih osoba kod Credo banke iznose 608 milijuna kuna, od čega će DAB građanima po osnovu osigurane štednje isplatiti 420 milijuna kuna.

ZAGREB - Tržište elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj je i u trećem ovogodišnjem tromjesečju nastavilo bilježiti porast vrijednosti, i to od 11 posto u odnosu na ukupne prihode u drugom tromjesečju, a porasti se očekuju i u razdobljima koja slijede, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije. Napominjući da su govorne usluge i dalje temeljni element tržišta, iz HAKOM-a ističu i da sve više na važnosti dobiva i podatkovni promet, tim više što se i u trećem tromjesečju nastavio porast potražnje za korištenjem usluge širokopojasnog pristupa internetu te je broj tih priključaka povećan za nešto više od 9 posto. Iznose podatak da je krajem trećeg tromjesečja u tri mobilne mreže bilo 5,42 milijuna korisnika ili 3,5 posto više nego u drugom tromjesečju ove godine.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze danas je u plusu 1,5 posto, ostvarujući tako dobitak treći dan zaredom uslijed pozitivnih signala sa europskih burzi, no uz i nadalje slabašnu likvidnost. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 1,5 posto, na 1.785 bodova, a Crobex10 1,41 posto, na 986 bodova. U protekla tri dana Crobex je ojačao 3,72 posto, odmaknuvši se tako od najniže razine u zadnje 2,5 godine. Crobex10 u tome je razdoblju ojačao 3,38 posto. Redovni promet dionicama iznosio je do podne 6,1 milijun kuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer u to doba. Najveći promet, od 2,7 milijuna kuna, ostvaren je do podneva dionicom HT-a. Cijena joj je ojačala 1,91 posto, na 243 kune. Po prometu slijedi dionica Jadranske banke, s ostvarenih 900.000 kuna. Cijena joj stagnira na 1.800 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka oslabila prema euru za 0,20 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,506999 kuna. Prema drugim važnijim valutama kuna je na tjednoj razini ojačala i to prema američkom dolaru za 1,60 posto, švicarskom franku za 0,67 posto i prema britanskoj funti za 0,18 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,566513 kuna, franka 6,067242 kune i funte 8,734147 kuna. U odnosu na tečajnu listu HNB-a utvrđenu jučer, srednji tečaj eura zadržao je gotovo istu vrijednost, neznatno povišenu tek u četvrtoj decimali. Za 0,03 posto porastao je tečaj dolara, dok je tečaj funte pao za 0,30 posto, a franka za 0,88 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙