FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro jača i dalje; dobitci ograničeni pred summit EU-a

Autor: vmom
LONDON, 1. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, poduprt solidnom potražnjom na španjolskoj aukciji državnih obveznica, iako se očekuju tek ograničeni dobitci pred ključni summit čelnika Europske unije idući tjedan.

Euro je tijekom dana ojačao 0,35 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3485 dolara, nadomak u srijedu dosegnute najviše razine u tjedan dana od 1,3533 dolara, koliko je nakratko stajao nakon što su središnje banke u Sjedinjenim Državama, eurozoni, Kanadi, Britaniji, Japanu i Švicarskoj smanjile cijenu dolarskih zajmova bankovnom sustavu.

Jedinstvena valuta zabilježila je i najvišu razinu u dva tjedna prema jenu, no analitičari sumnjaju da ima mnogo prostora za daljnje jačanje. Iako su ulagači pozdravili koordiniranu akciju središnjih banaka, brine ih što dužnička kriza ostaje neriješena, a političarima ne ostaje puno vremena da pronađu rješenje.

Dolar je tek neznatno ojačao prema jenu i njime se trgovalo po 77,68 jena.

Blago olakšanje ulagačima pružila je današnja aukcija 3,75 milijardi eura španjolskih državnih obveznica koja je privukla solidnu potražnju, iako je cijena zaduživanja koju je Madrid bio primoran platiti bila najviša u proteklih 14 godina i po mišljenju mnogih neodrživa na dulji rok. Francuska je također zabilježila dobar odaziv ulagača na današnjoj aukciji 4,35 milijardi eura obveznica.

"Aukcija je prošla dobro, pruživši podršku euru i ojačavši kupovine od dana ranije. Prostor za dobitke je ograničen i ne vidim mnogo kupaca na razinama iznad 1,35 dolara prije summita 9. prosinca", kazao je Stephen Gallo, čelnik tržišne analize u Schneider Foreign Exchangeu.

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi istaknuo je danas krhke prognoze za eurozonu, ustvrdivši da jačaju rizici za slabljenje gospodarstva i da su privremene mjere koje banka primjenjuje ograničenog dosega. To je ojačalo očekivanja tržišta da bi ECB mogla sniziti kamatne stope i produljiti mjere likvidnosti na sastanku idući tjedan.

Važnije za tržišta ipak će biti hoće li europski čelnici moći dogovoriti sveobuhvatno rješenje za rasplet dužničke krize u eurozoni na summitu 9. prosinca.

"Iskristalizirala su se očekivanja da će summit biti sudbinski trenutak za eurozonu", konstatirao je Gallo.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙