FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao, euro pod pritiskom dužničke krize

Autor: vmom
LONDON, 21. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ojačao prema drugim vodećim svjetskim valutama, nakon što američki čelnici nisu uspjeli postići dogovor o mjerama smanjenja deficita, pa su ulagači preusmjerili ulaganja iz rizičnijih valuta u sigurniju imovinu.

Dolarov indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta dosegnuo je tako 78,516 bodova, najvišu razinu od 10. listopada, jer su dužnički problemi pogoršani na obje strane Atlantika zbog nastavljenih zabrinutosti da će nepopustljiva natezanja među europskim čelnicima otegnuti dužničku krizu eurozone.

U takvim okolnostime euro je prema dolaru oslabio 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3467 dolara. Oslabio je i prema jenu, kliznuvši na najnižu razinu u šest tjedana od 103,22 jena.

Dolar je prema jenu ostao gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 76,82 jena.

Pritiske na euro izazivao je daljnji rast prinosa na španjolske i talijanske državne obveznice, čime je dodatno povećana razlika između prinosa na obveznice tih zemalja i onih na referentne njemačke obveznice. Podržana velikom većinom glasova, nova španjolska vlada nije uspjela uliti optimizam ulagačima u sposobnost Madrida da riješi gospodarske probleme.

Neuspjeli dogovor takozvanog super odbora u Washingtonu potaknuo je prodaju rizične imovine, pa su tako pale cijene dionica na europskim tržištima a od valuta su pod pritiskom bili euro i australski dolar.

"Kada je averzija prema riziku uistinu snažno izražena, dolaru pruža potporu činjenica da bilježi najveću likvidnost", tumači valutna strategija Rabobanka Jane Foley.

Analitičari procjenjuju da bi ulaganja u sigurna utočišta mogla ići na ruku dolaru sve dok SAD-u ne prijeti novo snižavanje rejtinga, nakon što mu je s vrhunskog 'AAA' prije nekoliko mjeseci snižen na 'AA+'.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙