FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro bilježi oporavak, uzlet ipak kratkog vijeka

Autor: vmom
LONDON, 28. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima odskočio s najniže razine prema dolaru u sedam tjedana, temeljem priželjkivanog napretka na putu pronalaska rješenja za krizu eurozone pred summit EU-a idući tjedan, iako ulagači ostaju skeptični glede brzih mjera za rješavanje navedenih previranja.

Euro je tako tijekom dana prema dolaru ojačao jedan posto i njime se trgovalo po 1,3367 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo čak 1,3399 dolara.

U tim okonostima dolarov indeks smanjen je za jedan posto, na 78,763 boda. Time se spustio s najviše razine u dva mjeseca od 79,702 boda, koliko je dosegnuo u petak.

Dolar je pak prema jenu ostao nepromijenjen i njime s trgovalo po 77,76 jena, dok je prema švicarskom franku oslabio oko jedan posto, na 92,15 centima.

Analitičari su ipak mišljenja da će svaki daljnji uzlet eura najvjerojatnije dovesti do novih prodaja jedinstvene valute.

"Postalo je prilično uobičajeno posljednjih mjeseci da euru dobro ide u danima pred neki važan sastanak jer se priželjkuje neki konkretan napredak", kazao je Michael Derks, valutni strateg u FXPro.

Spekulatori na deviznim tržištima pojačali su svoje oklade protiv eura u zadnjem tjednu zaključno s 15. studenim. Kontinuirane prodaje dovele su do njegova slabljenja za sedam posto u odnosu na visokih 1,4248 dolara, dosegnutih 27. listopada, na niskih oko 1,3213 dolara, na koliko se spustio krajem prošlog tjedna.

Pred sastanak ministara financija eurozone u utorak i summit EU-a 9. prosinca Njemačka i Francuska prema riječima dužnosnika istražuju radikalne metode osiguravanja dublje i brže fiskalne integracije članica eurozone.

Tržišne sudionike ohrabrili su napisi u talijanskom dnevniku La Stampi da bi se 600 milijardi eura moglo staviti na raspolaganje Italiji, iako ih je kasnije opovrgnuo glasnogovornik MMF-a. La Stampa nije navela izvor informacija.

U njemačkom je tisku pak objavljeno da Njemačka planira izdati zajedničke obeznice zajedno s ostalim zemljama s vrhunskim, trostrukim A kreditnim rejtingom, iako je i to kasnije opovrgnulo njemačko ministarstvo financija.

U fokusu tržišta i dalje su aukcije dužničkih papira članica eurozone kojima će sudeći prema rasporedu obilovati ovaj tjedan. Belgija je danas također bila primorana platiti skuplju cijenu da bi prodala obveznice s rokom otplate od 10 godina. Najnovije aukcije francuskog, talijanskog i španjolskog duga također će vjerojatno istaknuti ozbiljne probleme s kojima se kod financiranja suočavaju mnoge zemlje članice eurozone.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙