FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

PARIZ - Predsjednik Nicolas Sarkozy u srijedu je pohvalio prijateljstvo i savezništvo Francuske i Njemačke koje mora postati oslonac stabilnosti eurozone, jače integracije i cijele Europske unije. U govoru u Elizejskoj palači povodom 94. kongresa gradonačelnika Francuske, Sarkozy je pohvalio prijateljstvo i savezništvo dviju zemalja. "Možda u našoj europskoj baštini postoji nešto vrednije za svakog od nas", kazao je Sarkozy. Izrazio je uvjerenje, koje, kako je rekao, dijeli s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da se 27 zemalja članice mora još jače integrirati te da se unutar te integracije Francuska i Njemačka moraju približiti i postati oslonac stabilnosti eurozone i Europe općenito. Poručio je da oni koji su prezaduženi moraju uložiti velike napore jer pripadnost euru podrazumijeva prava, ali i obveze.

BERLIN - Val neonacističkih ubojstava imigranata prijeti narušiti ugled Njemačke u svijetu i predstavlja napad na njene demokratske temelje, rekla je u srijedu kancelarka Angela Merkel. U govoru parlamentu Merkel je rekla da je policija učinila mnogo grešaka time što nije uspjela zaustaviti pa ni otkriti neonaciste koji su ubili devetero useljenika i jednu policajku u razdoblju od 2000. do 2007. Nakon slučajnog oktrića ubojstava pojavila su se kritike da su njemačka policija, pravosuđe i vlasti bili "slijepi spram desnice" i propuštali znakove da bi desničarski ekstremisti mogli biti krivi za val ubojstava. Kritičari tvrde da bi policija možda bila odlučnija da je ubijeno desetero Nijemaca. Merkel je, međutim, te tvrdnje u svom govoru odbacila.

BRUXELLES - Europska unija je spremna razgovarati sa Sirijskim nacionalnim vijećem i drugim oporbenim skupinama, rekao je u srijedu glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton. Upitan o izjavi francuskog ministra vanjskih poslova Alaina Juppea da Francuska podupire možebitni humanitrani koridor u Siriji i smatra Sirijsko vijeće legitimnim partnerom za suradnju, glasnogovornik Michael Mann je rekao da se "visoka predstavnica jučer sastala s čelnicima Sirijskog nacionalnog vijeća". "Tijekom sastanka ona je istaknula važnost toga da oporba održi čvrstu predanost mirnom i nesektaškom pristupu", rekao je.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pozdravio odluku jemenskog predsjednika Ali Abdulaha Saleha da odstupi s vlasti, rekavši da je to važan iskorak za jemenski narod. "To predstavlja važan korak naprijed za jemenski narod, koji zaslužuje priliku da određuje vlastitu budućnost", rekao je Obama u priopćenju koje je objavila Bijela kuća. U priopćenju je Obama pozvao sve strane da odmah počnu s primjenom odredbi sporazuma, prema kojem će Saleh prenijeti ovlasti na potpredsjednika i održat će se izbori. Saleh, koji je na vlasti u Jemenu već 33 godine, posljednji je arapski čelnik koji silazi s vlasti nakon 10-mjesečnih prosvjeda pokrenutih Arapskim proljećem.

NEW YORK - Nove libijske vlasti drže oko 7000 zatvorenika, od kojih su mnogi pripadnici naroda subsaharske Afrike, i oni nemaju pristupa pravnom sustavu, objavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. On je rekao da su neki od zatočenika mučeni, neki od njih su zatočeni zbog drugačije boje kože, žene su u zatočeništvu pod nadzorom muškaraca a ne žena te da su uz odrasle zarobljenike smještena i djeca. Glavni tajnik UN-a u izvješću, u koje je Reuters imao uvid, kaže da postoje "uznemirujuće informacije" o zločinima koje su u Sirtu počinili i pristaše Moamera Gadafija i njihovi protivnici. Izvješće je pripremljeno uoči rasprave o Libiji u Vijeću sigurnosti koja će se održati u ponedjeljak.

KUVAJT - Kuvajtska policija u srijedu je palicama rastjerala prosvjednike koji su skandirali slogane protiv premijera pri čemu je ozlijedila jednog oporbenog zastupnika dok se skupina Kuvajćana tražena zbog provaljivanja u zgradu parlamenta prošlog tjedna predala policiji, rekli su svjedoci. Tužitelji su naredili uhićenje 45 osoba nakon što su se prošlog tjedna prosvjednici, među kojima je bio oporbenih zastupnika, silom probili u parlament dok su stotine ljudi izvan zgrade tražile ostavku premijera šeika Nasera al-Mohmada al-Sabaha zbog optužbi za korupciju koje on odbacuje. U srijedu je policija palicama rastjerala prijatelje i rođake traženih koji su se okupili pred zgradom policije pjevajući nacionalnu himnu, uzvikujući "narod želi pad premijera" i "odlazi", rekli su svjedoci.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙