FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 14. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

HONOLULU

Čelnici 21 zemlje Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku suradnju obvezali su se u nedjelju da će smanjiti trgovinske prepreke i podupirati čistu energiju kako bi se suprostavili rizicima koji mogu dovesti do pada globalne ekonomije. U deklaraciji sa summita u Honoluluu, čelnici APEC-a naglašavaju da su rast i stvaranje radnih mjesta oslabljeni u mnogim ekonomijama i da financijski izazovi u Europi doprinose globalnoj nesigurnosti. U deklaraciji se obvezuju na borbu protiv protekcionizma i bržu tranziciju prema eknomiji s niskom razinom ugljika "na način koji snaži energetsku sigurnost i stvara nove izvore ekonomskog rasta i zapošljavanja". Ističe se kako je "daljnja liberalizacija trgovine vitalna za postizanje održivog globalnog oporavka nakon recesije 2008. i 2009. godine". U završnoj izjavi se navodi i odlučna "potpora jakom, održivom i uravnoteženom razvoju regionalne i globalne ekonomije", što je očita referenca na američke zabrinutosti zbog ogromnog trgovinskog deficita s Kinom.

HONOLULU

Međunarodna zajednica ujedinjena je u protivljenju iranskom nuklearnom programu, ustvrdio je u nedjelju na Havajima američki predsjednik Barack Obama i najavio razgovore s kineskim i ruskim kolegama koji ne podržavaju nove sankcije protiv Teherana. Na konferenciji za tisak po završetku Azijsko-pacifičkog gospodarskog summita, Obama je kazao da će SAD održati konzultacije s Moskvom i Pekingom sljedećih tjedana kako bi se izvršio dodatni pritisak na Iran. Obama je ocijenio da je kod njegova preuzimanja dužnosti početkom 2009. svijet bio podijeljen oko pitanja iranske nuklearne energije, ali je "sada svijet ujedinjen a Iran izoliran".

HONOLULU

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju kako je vodio "iskren i odlučan" razgovor s francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem glede podrške Francuske prijamu Palestinaca u UNESCO. Obama je kazao kako je razočaran odlukom Pariza po tom pitanju, podsjećajući da je Washington prekinuo, kao posljedicu priznavanja Palestine, isplatu UN-u za obrazovanje, znanost i kulturu. Obama je objasnio da se razgovor odnosio na činjenicu da je Francuska 31. listopada glasovala u korist prijama Palestine u UNESCO. Obama je po završetku Azijsko-pacifičkog gospodarskog summita na Havajima ponovio da je potpun prijam Palestinaca u međunarodne organizacije moguć tek nakon mirovnog sporazuma s Izraelom.

PEKING

Eksplozija plina u zgradi grada na sjeveru Kine u ponedjeljak je izazvala smrt najmanje sedam osoba a više desetaka ih je ranjeno, objavili su bolnički dužnosnici. Do eksplozije je došlo u gradu Xianu, u pokrajini Shaanxi, objavile je službena agencija Xinhua. Uzrok eksplozije nije službeno potvrđen ali Xinhua je citirala lokalne dužnosnike i svjedoke prema kojima se čini da se radi o eksploziji plina u restoranu koji služi hamburgere. Policija je objavila otvaranje istrage. Među žrtvama ima djece koja su prolazila ispred restorana na putu prema školi, objavila je agencija.

BAJKONUR

Ruski svemirski brod Sojuz s tri člana posade uspješno je u ponedjeljak ujutro s kozmodroma u Bajkonuru lansiran prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, objavila je ruska kontrola leta. Ovo se lansiranje trebalo dogoditi u rujnu, ali je odgođeno nakon što se ruski bespilotni teretni svemirski brod Progress, koji je prevozio zalihe astronautima na ISS-u, raspao u orbiti zbog tehničkog kvara, što je bila najveća ruska svemirska nezgoda u nekoliko desetljeća. Američki astronaut Daniel Burbank i dvojica ruskih kozmonauta Anatolij Ivašin i Anton Škaplerov trebali bi pristati na ISS za dva dana i pridružiti se njegovoj postojećoj tročlanoj posadi. Ovo je također bio prvo lansiranje otkako je NASA u srpnju završila svoj 30-godišnji program svemirskih raketoplana. Amerikanci će od sada plaćati Rusima 350 milijuna dolara na godinu za prijevoz svojih astronauta na ISS i natrag.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙