FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEKING - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu da se protivi jednostranim sankcijama protiv Irana nakon što je nekoliko zemalja najavilo nove mjere protiv iranskih sektora energetike i financija. Kina se protivi nametanju jednostranih sankcija Iranu, a posebno dodatnom širenju takvih sankcija, rekao je novinarima glasnogovornik ministarstva Liu Weimin na redovitoj konferenciji za novinare dodajući da sankcije ne bi riješile iransko nuklearno pitanje. SAD, Britanija i Kanada najavile su u ponedjeljak nove mjere protiv iranskog energetskog i financijskog sektora, a Francuska je predložila nove sankcije "bez presedana", među kojima bi bilo zamrzavanje imovine iranske središnje banke i obustava kupnje iranske nafte.

KAIRO - Nekoliko tisuća Egipćana zauzimalo je još u srijedu ujutro Trg Tahrir u Kairu zahtijevajući što hitniji odlazak vojnika koji upravljaju zemljom, usprkos obećanju maršala Huseina Tantauija da preda vlast izabranom predsjedniku polovicom 2012. Predsjednički izbori u Egiptu će se održati prije kraja lipnja 2012., rekao je u utorak čelnik vladajućeg vojnog vijeća maršal Husein Tantaui i naglasio da je vojska spremna organizirati referendum o prijenosu vlasti civilima. Taj rok izbora je bliži od kraja 2012. ili 2013., koje se često spominjalo. Vojska se obvezala predati vlast civilima kada bude izabran novi predsjednik. No, brojni Egipćani koji su prosvjedovali u utorak ostali su cijele noći na Trgu Tahrir kako bi izrazili odbijanje te ponude tvrdeći da ne vjeruju ni riječi maršalu, ministru u starom režimu kojeg povezuju sa svrgnutim predsjednikom Honijem Mubarakom.

PEŠAVAR - Dva policajca ubijena su a sedam ih je ranjeno u srijedu na sjeverozapadu Pakistana u napadu talibana na njihovo sjedište. Nešto prije zore desetak islamističkih pobunjenika napalo je automatskim oružjem, granatama i raketnim bacačima policijsku postaju u Darban Kalanu, nedaleko plemenskih zona, uporišta talibana, rekao je policijski časnik Sohail Kalik. "Preuzimamo odgovornost za napad", izjavio je Ehsanulah Ehsan, glasnogovornik Pokreta talibana u Pakistanu, glavne skupine islamističkih ustanika. Početkom tjedna pojavile su se informacije da su u tijeku mirovni pregovori talibana s vladom i vojskom. "Ne razgovaramo s vladom i nećemo sudjelovati u nikakvim pregovorima s vladom", kazao je Ehsanulah Ehsan.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙