FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PRIŠTINA - Hrvatska će u vezi s približavanjem Srbije EU-u slijediti politiku Unije, ali se nada da u EU nitko neće ući na privilegiran način, izjavio je u srijedu u Prištini predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nakon sastanka s predsjednikom kosovske skupštine Jakupom Krasniqiem. Predsjednik Hrvatskog sabora ponovio je potporu službenog Zagreba eurointegracijama svih zemalja regije, uključujući Srbiju i Kosovo, bivšu srbijansku pokrajinu čiju neovisnost priznaje 80 članica UN-a, ali ne i vlada u Beogradu. Dajući potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Kosova, Bebić je istaknuo potrebu daljnjih pregovora Kosova i Srbije jer se "samo razgovorima i na miran način mogu prevladati pitanja koja opterećuju situaciju na Kosovu". Predsjednik Sabora, koji je u srijedu stigao u dvodnevni posjet Kosovu, razgovarao je i s predsjednicom Kosova Atifete Jahjaga i premijerom Hashimom Thaciem.

SARAJEVO - Okružni sud u Istočnom Sarajevu zatražio je da Dragan Paravinja bude vraćen iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu kako bi se mogla donijeti drugostupanjska presuda po optužnici koja ga tereti za silovanje počinjeno u okolici Jahorine 2002. godine, potvrđeno je u srijedu Hini u tom sudu. "Ovaj sud posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH pokrenuo je postupak Paravinjine ekstradicije iz Hrvatske", kazala je tajnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Branka Ćerić. Istodobno je potvrdila kako je zahtjev za ekstradiciju podnesen jer je za 22. prosinca na tom sudu zakazano ročište na kojemu će se raspravljati o žalbama obrane i tužiteljstva na presudu Osnovnog suda na Sokocu kojom je Paravinja u srpnju ove godine osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon višemjesečne istrage ovog tjedna Paravinju optužilo za ubojstvo Antonije Bilić.

ISTANBUL - Turski predsjednik Abdulah Gul komentirao je ciparsko preuzimanje rotirajućeg predsjedništva Europskom unijom iduće godine rekavši da će "pola zemlje" voditi "mizernu uniju", objavili su u srijedu turski mediji. Gul je dao tu izjavu turskim novinarima tijekom posjeta Velikoj Britaniji, a ona održava frustraciju Ankare glede pristupnog procesa s EU-om koji je zaustavljen zbog podjele Cipra i protivljenja Francuske i Njemačke turskom pridruživanju Uniji. Gul je rekao da neotvaranje novih poglavlja u turskom pregovaračkom procesu šteti ugledu EU-a te da bi Unija još više mogla izgubiti svoju vjerodostojnost 2012. kada Cipar preuzme rotirajuće predsjedništvo u srpnju. Turska je ranije rekla da će zamrznuti svoje veze s predsjedništvom EU-a kada Cipar preuzme tu ulogu.

LONDON - Turski predsjednik Abdulah Gul optužio je u srijedu sirijsku vladu da vrši represiju nad svojim narodom i rekao je da je stanje u toj zemlji došlo do "točke s koje nema povratka". "Poduzeli smo ogromne napore u javnosti i iza zatvorenih vrata kako bi uvjerili sirijsko vodstvo da krene u demokratsku tranziciju", rekao je Gul tijekom posjeta Britaniji. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u utorak je otvoreno pozvao sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada da odstupi s vlasti kako bi se spriječilo daljnje krvoproliće u zemlji.

PEKING - Kina je pozdravila u srijedu formiranje nove tranzicijske vlade u Libiji i podsjetila da je spremna odigrati konstruktivnu ulogu u obnovi Libije. Peking je izrazio zadovoljstvo što je od libijskih vlasti dobio uvjerenje da će kineske tvrtke dobiti kompenzacije za gubitak koja su podnijela tijekom višemjesečnog ustanka u toj arapskoj zemlji. "Formiranje tranzicijske vlade predstavlja važan korak za političku tranziciju u Libiji, što Kina pozdravlja", izjavio je u priopćenju glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin. Libijski premijer Abdel Rahim al-Kib objavio je u utorak formiranje vlade, rezervirajući najmanje dva ministarstva pobunjenicima koji su se borili protiv režima Moamera Gadafija.

RIM - Četiri su osobe smrtno stradale, a jedna je teško ozlijeđena u klizanju terena prouzročenog olujnim nevremenom i obilatim kišama nedaleko od Messine na Siciliji, javili su u srijedu talijanski mediji. Područje Messine klizišta i odroni uzrokovani olujnim nevremenima pogodili su već 2009. kad je poginulo 28 osoba. Mediji navode stručnjake koji drže da su "fuš i divlja gradnja" glavni krivci za te nesreće. Već godinama se više od 2.000 stambenih zgrada na tom području smatra nesigurnim i ugroženim. Jake kiše i olujno nevrijeme u utorak navečer su pogodili cijelu južnu Italiju i izazvali brojne poplave i odrone terena. U kalabrijskom gradu Catanzaru regionalni vlak iskočio je iz tračnica. Velike štete izazvane su i u regiji Apuliji.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙