FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 16. studenog 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je ponovno odbilo zahtjev obrane hrvatskog generala Ante Gotovine da republici Srbiji izda obvezujući nalog (sub poena) za dostavu dokumenata koji bi pomogli obrani u pokušaju da u prizivnom postupku sruši prvotupanjsku presudu po kojoj je Gotovina dobio 24 godine zatvora. U obrazloženju odluke se navodi da obvezujući nalog nekoj suverenoj državi (po pravilu 54 bis Haškog suda) nije nešto što "sud shvaća olako" i da se ta iznimna mjera određuje ako strana koja je zahtijeva nepobitno dokaže da tijekom sudskog postupka nije bila u mogućnosti osigurati dokaze koje traži tom mjerom. "Žalbeni postupak nije novo suđenje i stoga se ne može smatrati prilikom za ispravak neuspjeha ili previda stranke u postupku tijekom predraspravne i raspravne faze", stoji u objašnjenju odluke Žalbenog vijeća ICTY-a. Gotovinina obrana "pruža vrlo ograničeno opravdanje za to da traži obvezujući nalog prema pravilu 54, jer tek općenito tvrdi da bi zatraženi dodatni dokumenti 'mogli potvrditi ili poduprijeti' druge dokaze koje već ima", stoji u odluci. Tako je Haški sud već drugi put odbio zahtjev za subpoenu Srbiji. Gotovinina obrana iste je dokumente, transkripte sa sjednica Savjeta obrane SRJ koji, po obrani, dokazuju da je naredba za evakuaciju stanovništva "Krajine" uoči Oluje došla iz Beograda, a nije bila posljedica pretjeranog granatiranja, prvotno zatražila od Srbije 30. svibnja.

Na Hinin telefonski upit da prokomentira odluku Žalbenog vijeća Haškog suda, odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić odgovorio je da "nema komentara".

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio je u srijedu vjerodajnice novoimenovanom hrvatskom veleposlaniku u Libiji Petru Ljubičiću, priopćeno je iz ureda predsjednika.

Prilikom uručivanja vjerodajnica, predsjednik Josipović izrazio je potporu brzoj obnovi i intenziviranju bilateralnih odnosa s Libijom, i političkih i gospodarskih.

Hrvatska podupire obnovu demokratskog razvoja u Libiji, brzu stabilizaciju prilika, a spremna je pridonijeti pružanjem humanitarne pomoći, istaknuo je predsjednik Josipović.

ATENA - Grčka vlada koja počinje pregovore s bankama u svijetu o brisanju dijela duga, dobila je u srijedu navečer povjerenje parlamenta, što je prva etapa na teškom putu izvlačenja zemlje iz dužničke krize.

Vlada je dobila uvjerljivu većinu 255 od 293 nazočna zastupnika u parlamentu s 300 zastupničkih mjesta, priopćio je predsjednik parlamenta Philippos Petsalnikos.

Koalicija koju su u petak formirali Socijalistička stranka (PASOK) bivšeg premijera Georgija Papandreua, konzervativna stranka (Nova demokracija) i krajnja desnica (Laos), može teoretski računati na potporu najmanje 254 zastupnika. Dobivši potporu velikog broja zastupnika, nova izvršna vlast želi pokazati Europljanima da će Grčka poštovati smjernice koje su utvrdili njezini vjerovnici, premda su one bolne za Grke. Premijer je uoči glasovanja rekao da je "optimist" i da vjeruje kako će eurozona "svladati teškoće". Prije početka pregovora o osjetljivom programu brisanja grčkog duga, eurozona je pojačala pritisak na Grčku zatraživši ponovo u srijedu da se njezini čelnici pisanim putem obvežu kako će poštovati odredbe zadnjeg paketa financijske pomoći prihvaćenog u noći s 26. na 27. listopada u Bruxellesu.

Za vjerovnike je to pisano obećanje nužan preduvjet za isplatu osam milijardi eura pomoći o kojima ovisi kratkoročno preživljavanje Grčke. Ljevica u četvrtak organizira prosvjede protiv mjera štednje, obilježavajući ujedno obljetnicu studentskih prosvjeda protiv vojne hunte 17. studenog 1973.

RIM - Mario Monti je u srijedu preuzeo dužnost predsjednika vlade stručnjaka i tehnokrata koja će pokušati vratiti vjerodostojnost Italiji, čiji će biti i ministar gospodarstva, dok Silvio Berlusconi pakira prtljagu i odlazi. Pošto je službeno preuzeo premijersku dužnost, bivši europski povjerenik kojemu je 68 godina, istaknuo je da će tu dužnost obnašati zajedno s dužnosti ministra gospodarstva u vladi koja je smanjena na 16 ministara, među kojima ih je 12 s portfeljem. Vlada je prisegnula u Quirinalu, rezidenciji predsjednika Republike, a zatim je Monti otišao u palaču Chigi, sjedište vlade kako bi preuzeo dužnost od Silvija Berlusconija. Berlusconi se sa svojim uobičajenim smiješkom srdačno rukovao s nasljednikom i dvaput pozirao pred fotografima. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bio je među prvim europskim čelnicima koji su čestitali Montiju. "Idući će tjedni biti presudni", ali "zajedno ćemo uspjeti", ocijenio je Sarkozy. Titular novog superministarstva gospodarskog razvoja, infrastrukture i prometa Corrado Passera rekao je pak da je "potpuno siguran" kako će se Italija izvući, jer "ona vrijedi više nego što to misle tržišta". Luksemburški premijer i predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker izrazio je u srijedu zadovoljstvo formiranjem nove talijanske vlade Marija Montija, ocijenivši da je to "dobra vijest za Italiju".

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u srijedu da eurozona još nije pronašla prikladan odgovor na krizu, opetujući svoj poziv da se izmijene europski ugovori, u nazočnosti irskog kolege koji je bio puno suzdržaniji o tom pitanju. "Mislim da nismo pronašli prikladan odgovor na pitanje budućnosti eurozone", istaknula je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s irskim premijerom Endom Kennyjem, odgovarajući na pitanje o očitom rastu nepovjerenja financijskih tržišta prema zemljama eurozone. "Povjerenje" u sposobnost nekih zemalja da konsolidiraju svoje javne financije i reformiraju svoje gospodarstvo "nije dovoljno prisutno", dodala je. Berlin smatra da je jedini način za povratak tog povjerenja institucionalizacija proračunske stege na temelju izmjene europskih ugovora kojom bi se proširile ovlasti Bruxellesa što se tiče kažnjavanja prekršitelja Pakta o stabilnosti i rastu, opetovala je Merkel. Njemačka kancelarka je ponovo istaknula da se protivi jačoj intervenciji Europske središnje banke (ECB) u korist zemalja koje su se našle u teškoćama. "Europski ugovori, kako ih mi vidimo, ne daju ECB-u mogućnost za rješavanje tih problema", kazala je.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se na godinu dana produljuje aktivnost snaga Eufora u BiH.

Petnaest zemalja članica Vijeća sigurnosti izrazilo je zadovoljstvo što je NATO odlučio zadržati snage Eufora u BiH, ocijenišvi da će to pridonijeti primjeni mirovnih sporazuma u toj zemlji.

Vijeće sigurnosti "podsjeća da vlasti BiH potporom koju daju Euforu, odobravaju daljnju prisutnost NATO-a" u toj zemlji. Europske članice Vijeća sigurnosti u utorak su ponovno upozorile na politički sukob suprotstavljenih političkih strana u BiH na sastanku Vijeća, ocijenivši kako njihov politički sukob predstavlja prijetnju za budućnost zemlje.

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je prihvatilo molbu prijelaznih vlasti Libije da bolnice u BiH prime određeni broj libijskih državljana ranjenih tijekom nedavnih borbi u toj zemlji, priopćeno je u Sarajevu. Predsjedništvo BiH naložilo je vijeću ministara BiH da žurno obavi sve potrebne pripreme za prihvat libijskih ranjenika u bolnice i rehabilitacijske centre.

U priopćenju iz predsjedništva BiH pojašnjeno je kako se libijska vlada obvezala platiti sve troškove liječenja i oporavka svojih građana koji će se liječiti u BiH.

Liječnici iz BiH i drugo medicinsko osoblje i u vrijeme vladavine Moamera Gadafija bili su redovito angažirani u libijskim bolnicama.

MOSTAR - Bivši pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Domovinskog rata u BiH iz Posavske županije u BiH krenuli su u srijedu pješice prema Vukovaru, kako bi se poklonili se gradu heroju i odali počast žrtvama vukovarske tragedije. Prije polaska zapalili su svijeće i položili vijence ispred spomen obilježja u općinama Orašju i Odžaku, nakon čega su krenuli prema Vukovaru.

"Idemo se pokloniti herojima Vukovara i to je za nas sveta obveza. Idemo u Vukovar pokloniti se žrtvama Domovinskog rata u BiH, gradu heroju i svim stradanjima koja je Vukovar proživio", rekao je ministar branitelja Posavske županije Joso Marković. On je zajedno sa 70-tak branitelja pješice krenuo prema Vukovaru. Bivši pripadnici HVO-a iz Bosanske Posavine stići će u Vukovar 18. studenoga, kada će se pridružiti zajedničkoj koloni sjećanja od vukovarske bolnice do memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

RABAT - Arapska liga i Turska usprotivile su se bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji i upozorile vladu te zemlje da prekine krvoproliće i provede reforme jer će u protivnom biti izolirana u arapskom svijetu, prenijele su agencije sa sastanka održanog u srijedu u Rabatu. "Forum tvrdi da je potrebno prekinuti prolijevaje krvi, štititi sirijske civile od novog nasilja i ubijanja, a za to su potrebne hitne mjere za zaštitu civila", priopćeno je po završetku Foruma za tursko-arapsku suradnju u marokanskoj prijestolnici. U sukobu proturežimskih prosvjednika i sirijskih sigurnosnih snaga od sredine ožujka ubijeno je više od 3.500 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda. Turski šef diplomacije Ahmed Davutoglu rekao je da Siriji prijeti izolacija.

"Cijena koju će sirijska vlada morati platiti ne ispuni li obećanja data Arapskoj ligi jest izolacija u arapskom svijetu", rekao je Davutoglu, prenosi Reuters.

Nabil al-Arabi, glavni tajnik Arapske lige koja je Siriju zbog višemjesečne krvave represije nad prodemokratskim prosvjednicima suspendirala iz članstva, najavio je na sastanku Lige u Rabatu da će Liga idućih dana u Siriju poslati svoje promatrače.

DEN HAAG - Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Den Haagu u srijedu je izdao nalog za uhićenje nekadašnje glasnogovornice glavne tužiteljice Suda, koju čeka sedmodnevna zatvorska kazna. Florence Hartmann je zbog nepoštivanja suda bila kažnjena novčanom kaznom od 7000 eura, ali tu kaznu nije platila pa je u srijedu pretvorena u zatvorsku, a od Francuske ICTY očekuje da je obavijesti o pravima i s Nizozemskom sudjeluje u transferu Florence Hartmann u pritvor Haaškoga suda. Od svih drugih zemalja kroz čije bi teritorije Hartmann morala proći u tranzitu ICTY očekuje da je uhite i pritvore. Francuska novinarka koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, osuđena je 2009. za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Ove je godine Žalbeno vijeće suda odbacilo je njezinu žalbu i potvrdilo prvostupanjsku presudu. Hartmann se oglušila na sudske opomene za plaćanje kazne.

AMSTERDAM - Međunarodni kazneni sud za zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) naredio je bivšem zapovjedniku bosanskosrpskih oružanih snaga Ratku Mladiću, koji očekuje suđenje po optužbama za genocid i ratne zločine, da se podvrgne potpunom liječničkom pregledu koji će pokazati je li u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da prati suđenje. Haško tužiteljstvo se boji da bi Mladić, kojem je 69 godina i često se žalio na loše zdravstveno stanje, mogao umrijeti prije nego što mu bude suđeno, kao što se dogodilo bivšem jugoslavenskom moćniku Slobodanu Miloševiću koji je umro prije izricanja presude. "Potpuni zdravstveni pregled optuženoga pomoći će sudu u predraspravnoj fazi da bolje procijeni da li i u kojoj mjeri njegovo zdravstveno stanje može utjecati na pripremu skorašnjeg suđenja", naglašava se u pisanoj izjavi predsjedajućeg suca Alphonsa Orieja.

SARAJEVO/MOSTAR - Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine primilo je optužnicu iz Srbije kojom se Branimira Glavaša tereti za ratne zločine i ona će mu biti proslijeđena, potvrđeno je Hini u srijedu u Sarajevu. Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa BiH Marina Bakić nije mogla komentirati što točno stoji u oprtužnici, pojašnjavajući tek kako će ona biti uručena Glavašu. On u zatvoru u Mostaru izdržava kaznu od osam godina zatvora, što ju je zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku izreklo hrvatsko a potvrdilo bosanskohercegovačko pravosuđe. Bakić je podsjetila kako je nedvojbena činjenica da Glavaš uz hrvatsko ima i državljanstvo BiH što automatski predstavlja zapreku za njegovo eventualno izručenje Srbiji. Glavašev odvjetnik u BiH Nikica Gržić, koji ga je zastupao u predmetu vezanome uz proces koji se vodio pred hrvatskim pravosuđem, izjavio je kako nije upoznat s ovim slučajem.i zločin nad 19 pripadnika srpske nacionalnosti s područja Vukovara.

VATIKAN - Nova reklamna kampanja talijanske tekstilne tvrtke Benetton utemeljena na fotomontaži na kojoj papa Benedikt XVI. ljubi u usta imama Al-Azhara u Kairu "ozbiljan je nedostatak poštovanja Pape", ocijenila je u srijedu Sveta Stolica. Glasnogovornik Vatikana, mons. Federico Lombardi najavio je u priopćenju i da će poduzeti "korake kod nadležnih vlasti kako bi se zajamčilo poštovanje osobe Svetog Oca". Vatikan je prosvjedovao "protiv neprihvatljiva korištenja slike Svetog Oca kojom se manipuliralo u okviru reklamne kampanje i koja je instrumentalizirana u komercijalne svrhe".

"Riječ je o ozbiljnom nedostatku poštovanja prema Papi, vrijeđanju vjerničkih osjećaja i očitom primjeru kako se reklamom mogu povrijediti temeljna načela poštovanja osobe kako bi se provokacijom privukla pozornost", dodaje Vatikan. Kampanja "United Colors of Benetton" pod nazivom "UNHATE" ("ne mržnji") u srijedu je u Parizu službeno predstavio potpredsjednik Benetton grupe Alessandro Benetton. Ona obuhvaća i fiktivni poljubac Nicolasa Sarkozyja i Angele Merkel.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙