FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ATENA

Grčki premijer George Papandreou dobio je u srijedu podršku članova svoje vlade za organizaciju referenduma o paketu pomoći EU-a, unatoč kritikama grčke oporbe i europskih političara. Grčka vlada je najavila da će se referendum o paketu pomoći vrijednom 130 milijardi eura, koji od Grčke traži oštre mjere štednje i provedbu strukturalnih reformi, održati što je prije moguće. Neki od članova Papandreouove socijalističke stranke zatražili su njegovu ostavku jer je svojom iznenadnom najavom referenduma "ugrozio članstvo Grčke u eurozoni". Najava referenduma razbjesnila je i domaću oporbu i partnere iz EU-a koji su se mjesecima dogovarali o spašavanju Grčke iz dužničke krize, a istodobno je izazvala pad na burzama i zabrinutost na tržištima diljem svijeta. Podrška vlade Papandreouu je osigurala relativan mir barem do petka kad bi se u grčkom parlamentu trebalo glasovati o povjerenju njegovoj vladi. Čelnik grčke oporbe odbacio je zamisao o referendumu i zatražio raspisivanje prijevremenih izbora. "Izbori su nužni", rekao je konzervativni čelnik Antonis Samaras nakon sastanka s grčkim predsjednikom Karolosom Papuliasom i dodao kako će njegova stranka Nova demokracija učiniti sve da izbjegne takve "oportunističke eksperimente".

ATLANTA

Američke savezne vlasti uhitile su u utorak četiri muškarca iz države Georgie osumnjičene da su se udružili kako bi nabavili eksploziv i proizveli smrtonosni biološki otrov kojim bi napali građane i vladine dužnosnike SAD-a. Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da su uhićeni pripadnici lokalne militantne skupine koji su planirali kupiti ricin kako bi ga iskoristili u napadima. Državna tužiteljica za sjeverni dio Georgie Sally Quillian Yates izjavila je da su napadači optuženi za planiranje napada na sugrađane i vlast. "Dok je većina usredotočena na prijetnje stranih nasilnih ekstremista ovaj slučaj pokazuje da moramo biti oprezni i u zaštiti države od građana unutar naših granica koji prijete zajedničkoj sigurnosti", dodala je tužiteljica. Najmlađi od četvorice uhićenih, Ray H. Adams, ima 65 godina, a najstariji Frederick Thomas, 73. Ostala dvojica Dan Roberts i Samuel J. Crump imaju 67, odnosno 68 godina. Uhićeni su se, prema tvrdnjama tužiteljstva, počeli sastajati još u ožujku kako bi isplanirali realizirali svoje zločinačke planove, među kojima i ubojstva. Kao mete planiranih napada navode se zgrade lokalne policije i saveznih vlasti te neke agencije za zapošljavanje.

BANGKOK

Najmanje 427 osoba smrtno je stradalo u neviđenim poplavama koje haraju Tajlandom već tri mjeseca, objavile su tajlandske vlasti u srijedu. Službeni podaci ne bilježe zasad nijedan smrtni slučaj u glavnom gradu Bangkoku, premda su neke četvrti na sjeveru i zapadu grada pod vodom, ponekad višom od jednog metra, već više od tjedan dana. Poslovno i financijsko središte grada od 12 milijuna stanovnika zasad je pošteđeno, a sve više stanovnika predgrađa optužuje vlasti kako su ih žrtvovale spašavajući strateško središte grada. Premijerka Yingluck Shinawatra i gradska uprava Bangkoka sukobili su se oko najboljeg načina borbe s poplavama izazvanim ove godine osobito obilnim monsunskim kišama. Shinawatra je popustila zahtjevu stanovnika na sjeveru grada otvarajući brane radi smanjenja razine vode u njihovim četvrtima. Tu je odluku guverner Bangkoka Sukhumbhand Paribatra, čija je stranka u oporbi na državnoj razini, ocijenio opasnom za neke industrijske zone.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙