FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke pritisnule europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 31. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Banke su u ponedjeljak bile uteg za europske burzovne indekse jer ulagači traže detalje nedavnog sporazuma o rješavanju dužničke krize u eurozoni, pa je burni listopad na tržištima završio padom vrijednosti dionica.

Indeks londonske burze FTSE oslabio je 1,1 posto na 5.641 bod, indeks frankfurtske burze DAX za 1,6 posto na 6.247 bodova. Na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.293 boda.

Francuske banke bile su najveći gubitnici, pa je tako Credit Agricole oslabio 6,3 posto a na gubitku većem od šest posto bili su i Societe Generale i BNP Paribas.

Slabost tog sektora dovela je oko podneva do pada francuskog burzovnog indeksa CAC-40 za 1,9 posto. U prosjeku je europski bankovni sektor u ponedjeljak bio na gubitku 4,3 posto.

"Gledajući u budućnost, pravi test za eurozonu leži u sposobnosti pojedinih država članica da provedu fiskalnu štednju i strukturne reforme. Italija je u središtu pozornosti u tom kontekstu", upozoravaju ekonomisti Societe Generalea u bilješci.

Ta zabrinutost naglašena je na kraju prošlog tjedna kada su prinosi na talijanske državne obveznice s rokom otplate 10 godina dosegnuli najvišu razinu od uvođenja eura, što je pridonijelo daljnjem padu talijanskih dionica, i to za 2,5 posto.

Stoga su stratezi Societe Generalea savjetovali klijentima da kupuju španjolske a prodaju talijanske obveznice. Procjenjuju da će španjolska Narodna stranka vjerojatno pobijediti na izborima 20. studenog, što će tržišta pozdraviti. Istodobno još nisu uvjereni da će Italija provesti potrebne gospodarske reforme i tako ublažiti strah od širenja dužničke krize.

Gospodarski podaci objavljeni u ponedjeljak dodatno potkrepljuju ocjenu da je potreban odlučan odgovor na krizu. Tako je europski statistički ured procijenio da je inflacija u eurozoni u listopadu ostala na visokih tri posto dok je nezaposlenost blago porasla.

Dodatni su uteg za tržišta bile dionice rudarskog sektora, nakon nove japanske intervencije na deviznom tržištu koja je poduprla dolar pa su metali poskupjeli za imatelje ostalih valuta a potražnja za njima oslabila.

Rudarske su dionice u ponedjeljak u prosjeku oslabile 3,2 posto, pri čemu je vodeći gubitnik bio Vedanta Resources koji je oslabio 6,3 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,7 posto, na 8.988 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙