FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 29. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PEKING - Saif al-Islam Gadafi, odbjegli sin bivšeg libijskog vođe, poručio je Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) da je nije kriv za zločine protiv čovječnosti, izjavio je u subotu u Pekingu glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo. Tužiteljstvo ICC-a u petak je potvrdilo da je u neformalnom kontaktu s Gadafijevim sinom, koji je izbjegao očevu sudbinu bijegom iz Sirta u libijsku pustinju i vjerojatnim prelaskom u Niger. Tamo uživa zaštitu Tuarega, nomada iz Sahare. Moreno-Ocampo, koji je u subotu doputovao u posjet Pekingu, u kratkoj je izjavi novinarima rekao da se s Gadafijem komunicira preko posrednika i da on tvrdi da je nedužan i raspituje se što će se s njime dogoditi ako bude oslobođen optužba. "Ima ljudi koji su povezani s njim i koji su u kontaktu s ljudima povezanima s nama. Nemamo izravan kontakt, sve je preko posrednika", rekao je Moreno-Ocampo. "Znamo da ima potpuno povjerenje u svoga čovjeka za kontakt. On tvrdi da je nedužan, da će to dokazati i zanima ga što se može dogoditi nakon toga", rekao je tužitelj ICC-a. "Stoga mu objašnjavamo pravni sustav i njegovo pravo da se brani". ICC je optužio Saifa al-Islama Gadafija za zločine protiv čovječnosti za bombardiranje i pucanje u prosvjednike u veljači ove godine.

PEKING - Najmanje 21 kineski željezničar poginuo je u subotu ujutro, a sedam ih je ozlijeđeno u prevrtanju vozila koje ih je prevozilo prema željezničkoj pruzi u izgradnji na sjeverozapadu Kine, objavila je agencija Xinhua. Broj željezničara koji su se nalazili u vozilu nije naveden. Do nesreće je došlo u okrugu Lintao, u pokrajini Gansu. U sličnoj nesreći u srpnju ove godine poginulo je 40 ljudi. Kina zadnjih godina jako ulaže u svoju infrastrukturu, ali brzom gradnjom željeznica i autocesta često zanemaruje sigurnosne standarde.

BRUXELLES - Sve tri najvažnije kreditne agencije potvrdile su Europskom fondu za stabilizaciju (EFSF) najviši kreditni rejting, priopćio je u subotu taj fond. Standard and Poor's, Moody's i Fitch dali su EFSF-u "trostruki A", najvišu moguću ocjenu kreditne sposobnosti. Ocjena je objavljena nakon što su čelnici eurozone prije nekoliko dana postigli dogovor o jačanju kreditnih sposobnosti EFSF-a, koji će učinkom poluge biti povećan na 1000 milijardi eura, kako bi mogao priteći u pomoć prezaduženim članicama eurozone.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙