FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ispod najviše razine u sedam tjedana prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 28. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na međunarodnim tržištima spustio s najviše razine u sedam tjedana prema dolaru, dosegnute dan ranije zbog postignutog dogovora čelnika eurozone, nakon što je aukcija talijanskih državnih obveznica pokazala da ulagače tek treba uvjeriti da su problemi u regiji na putu rješavanja.

Jedinstvena europska valuta tijekom dana prema dolaru je oslabila 0,2 posto i njome se trgovalo po 1,4157 dolara. Spustila se tako ispod najviše razine u sedam tjedana od 1,4248 dolara, dosegnute u četvrtak.

Trgovci kažu da je likvidnost slaba i da se mnogi tržišni sudionici drže suzdržano budući da su bili zatečeni uzletom eura nakon što je u Bruxellesu postignut dugoočekivani sporazum.

Pritisak na euro stvorila je današnja aukcija 10-godišnjih talijanskih državnih obveznica na kojoj je zabilježen novi najveći prinos od priključenja Italije eurozoni. Riječ je o prvoj aukciji državnih obveznica u eurozoni nakon postizanja dogovora o mjerama za suzbijanje krize.

Aukcija je istaknula skepticizam ulagača u vezi postignutog dogovora čelnika eurozone, koji uključuje dogovor s bankama i osiguravateljima da preuzmu 50 posto gubitaka na grčkim obveznicama, zatim dogovor o povećanju zajmodavnih kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), te onaj o dokapitalizaciji banaka.

Analitičari kažu da euro ostaje ranjiv budući da eurozona još treba pronaći sredstva za povećanje kriznog fonda. Postoje i dalje sumnje da će aktualni fond, povećan na oko 1.000 milijardi eura, biti dostatan za suzbijanje krize.

"Premda je postignut napredak u vezi EFSF-a, talijanska aukcija pokazuje da tržište šalje signale da se kraj krize ne nazire", kazao je Stephen Gallo, tržišni analitičar u tvrtki Schneider FX.

Dolar se danas stabilizirao nakon većih gubitaka dan ranije, kada je zabilježio najveći pad u jednom danu u više od dvije godine prema drugim vodećim svjetskim valutama.

U odnosu na jen bio je u minusu 0,2 posto, kliznuvši na 75,77 jena, ali ipak iznad nove rekordno niske razine od oko 75,66 jena, na koju se spustio u četvrtak.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙