FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro u plusu usprkos prigušenim očekivanjima u vezi sa summitom

Autor: vmom
LONDON, 26. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u srijedu prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pred summit EU-a usprkos smanjenim očekivanjima glede donošenja sveobuhvatnog rješenja dužničke krize.

Euro je tijekom dana tako bio u plusu 0,2 posto, na 1,3940 dolara, nedaleko dan ranije dosegnute najviše razine u šest tjedana.

Oslabio je pak prema švicarskom franku, zabilježivši najnižu razinu u tri tjedna od 1,2157 franaka na platformi za trgovanje EBS.

Dolar se pak spustio na rekordno nisku razinu prema jenu od 75,709 jena, a oslabio je i prema franku, na najnižu razinu u šest tjedana od 87,29 centima na platformi EBS.

Jedinstvena europska valuta bila je na dobitku, iako je u posljednja 24 sata splasnuo optimizam da bi čelnici mogli poduzeti značajnije korake u rješavanju dužničke krize eurozone.

Ipak, analitičari su mišljenja da činjenica što je euro ostao nedaleko najviše razine u šest tjedana od 1,3960 dolara, dosegnute dan ranije, dokazuje da se neki ipak nadaju pozitivnom ishodu summita.

"Ne radi se samo o Europi, prisutno je i nekoliko poticajnijih zbivanja za rizične valute ovaj tjedan poput američkog programa kvantitativnog popuštanja. Općenito postoje rizici za slabljenje eura, a prijete i određena razočarenja sa summita. Dominantno stajalište je da će ulagači nešto dobiti, iako to možda neće biti u onoj mjeri kojoj su se ponadali prije dva tjedna", kazala je Audrey Childe-Freeman, valutna analitičarka u JP Morgan Private Banku.

Ulagači su očekivali od EU-a da usvoji plan o smanjenju tereta grčkih dugova, dokapitalizaciji banaka kako bi im se pomoglo u lakšem svladavanju gubitaka po obveznicama, te jačanju kriznog fonda eurozone, Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), radi sprečavanja širenja krize na tržištu obveznica.

Neslaganja i dalje postoje u pogledu gubitaka koje će privatni držatelji grčkih obveznica morati snositi i obujma planirane dokapitalizacije banaka, a neizvjesnosti postoje i u vezi razmjera povećanja zajmodavnih kapaciteta EFSF-a.

Ulagači ne očekuju nikakve kolosalne odluke sa summita prije večernjih sati. Ipak, novi čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, koji stupa na čelnu dužnost 1. studenoga, bacio je 'pojas za spašavanje', najavljujući nastavak ECB-ove kupnje obveznica posrnulih država kako bi se obuzdala tržišna previranja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙