FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro uoči summita EU-a blizu najviše razine u šest tjedana prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 25. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak na međunarodnim tržištima stabilizirao nadomak najviše razine u šest tjedana prema dolaru, poduprt očekivanjima da će europski čelnici na summitu u srijedu predstaviti uvjerljiv plan za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

Eurom se tako trgovalo po 1,3921 dolara, nadomak najviše razine u šest tjedana koju je dosegnuo u ponedjeljak.

Analitičari smatraju da bi ulagači trebali pozitivan ishod summita u srijedu osjećati četiri dana da bi euro probio razinu od 1,4 dolara. Euro je ipak trenutno podložan prodajama u slučaju razočaranja.

"Bit će teško euru probiti granicu od 1,40 dolara prije summita. Ulagači su zadovoljni svojim pozicijama i čekaju ishod summita, kakav god on bio", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u Nordei u Kopenhagenu. "Ima indicija da postoji volja da se riješi problem, što možda nije veliki napredak, ali je ipak korak naprijed a ne nazad."

Neizvjesnosti ipak ostaju u vezi toga hoće li plan spriječiti širenje krize na veća gospodarstva, te u vezi visine gubitaka koje će privatni držatelji preuzeti po grčkim dugovima.

Jen se pak zadržao nešto ispod rekordno visoke razine prema dolaru, što čini ulagače nervoznima zbog moguće intervencije japanskih vlasti kako bi se obuzdao uzlet japanske valute. Japanski ministar financija Jun Azumi ponovno je upozorio tržišta na prekomjerno povećanje tečaja jena, ističući spremnost za poduzimanje oštrih koraka ako uzlet jena bude prekomjeran.

Dolar je u takvim okolnostima ostao nepromijenjen na 76,14 jena, blizu rekordno niske razine od 75,78 jena, na koju se spustio krajem prošlog tjedna na platformi za trgovanje EBS.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙