FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor čelnika EU-a snažno podupro euro

Autor: vmom
LONDON, 27. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Snažan poticaj jačanju eura u četvrtak na međunarodnim tržištima pružio je budno iščekivani dogovor čelnika EU-a o obuzdavanju dužničke krize u eurozoni, a dodatnu podršku pružio mu je i podatak o rastu američkog BDP-a.

Euro je tako tijekom dana prema dolaru ojačao za 1,2 posto, na 1,4061 dolar. Prema jenu bio je na dobitku 0,2 posto i njime se trgovalo po 106,16 jena.

Čelnici EU-a rano jutros postigli su dogovor s bankama o otpisu 50 posto grčkog duga u rukama privatnih ulagača, a usuglasili su se i oko dokapitalizacije europskih banaka i povećanja zajmodavnih kapaciteta 440 milijardi eura vrijednog kriznog fonda eurozone.

Iako je dogovoreno da će kapaciteti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) biti povećani za četiri do pet puta, na oko 1.000 milijardi eura, dogovor ministara financija EU-a o detaljima funkcioniranja tako osnaženog fonda ne očekuje se prije studenoga.

Iako će dogovor sa summita spriječiti da kriza u eurozoni u kratkoročnoj perspektivi izazove katastrofu na financijskim tržištima, i dalje su prisutne sumnje u njegov pozitivan utjecaj na izglede za rast regije. Nedavno objavljeni podaci podupiru stajališta da je eurozona na rubu recesije i velika je vjerojatnost da će Europska središnja banka na sastanku idući tjedan razmotriti sniženje kamatnih stopa u idućim mjesecima.

Euru je podršku pružio i podatak o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju za 2,5 posto, što je uglavnom u skladu s očekivanjima.

Dolar je pak pod pritiskom bio i prema jenu, budući da ulagači nastavljaju testirati odlučnost japanskih vlasti koje su dva puta ove godine intervenirale kako bi obuzdale snažan uzlet jena.

Dolar se tako spustio na novu rekordno nisku razinu prema jenu od 75,66 jena. Tijekom dana oslabio je prema jenu za 0,6 posto, na 75,72 jena.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙