FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

OPATIJA - Promovirat ćemo Hrvatsku kao ulagačku destinaciju i novu točku pristupa tržištu EU, rekao je danas potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević govoreći o investicijama u Hrvatskoj na savjetovanju ekonomista u Opatiji. Najavio je da će se u novom madatu uvesti ulagačke olakšice na porez na dobit i dodatno smanjiti porezni nameti, da će se učinkovito upravljanje državnom imovinom ostvarivati i osnivanjem Nacionalnog nekretninskog fonda te da će se uspostaviti moderan sustav praćenja rada i sustav nagrađivanja sukladno rezultatima rada u adminstraciji. Promovirat ćemo Hrvatsku kao ulagačku destinaciju i novu točku pristupa tržištu EU te posebnu pozornost dati rastućim gospodarstvima poput Kine, Indije, Brazila i drugih, kazao je. Za sljedeće četiri godine najavio ulaganja u morske i riječne luke, željeznice, zračne luke, pelješki most, ulaganja u energetici, dodavši da je vlada za projekt LNG teminala na otoku Krku dobila dva pisma namjere.

ZAGREB - Govoreći o izgledima Hrvatske u 2012. SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić na savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji istaknuo je kako će ključni izazovi u idućoj godini biti očuvanje kredinog rejtinga, fiskalna konsolidacija i početak ozbiljnih strukturnih reformi u funkciji strukture proračuna prema proaktivnoj gospodarskoj politici. Potrebno je smanjiti udio javnih rashoda u BDP-u između 1 do 1,5 postotna boda, što je ekvivalent 4 do 5 milijarda kuna u proračunu opće države, rekao je ističući da bez toga nema refinanciranja dugova. Ocijenio je da su propuštene prilike u provedbi strukturnih reformi, da su naglašeni problemi u fiskalnoj sferi te da rastu eksterni rizici. Smatra da gospodarski rast u ovoj godini ne može biti 1,5 posto te da je to, budući je startna pozicija loša, jedan od ključnih problema iduće vlade. Upozorio je da je ove godine povećan deficit opće države na oko 21 milijardu kuna, odnosno na 6,2 posto BDP-a, a udjel javnog duga raste na oko 51 posto BDP-a.

ZAGREB - Stotinjak bivših radnika KIO Keramike iz Orahovice došlo je jutros u Zagreb na prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva, a prosvjedovat će pred sjedištem HBOR-a i Radničkim domom. Predstavnike prosvjednika primio je državni tajnik Jozo Sarač kojem će oni iznijeti svoje zahtjeve - očuvanje barem 250 do 300 radnih mjesta u nekad uspješnoj tvornici keramičkih pločica koja je otišla u stečaj, te isplatu oko 15 milijuna kuna ukupnih potraživanja za 460 bivših radnika KIO Keramike. Predsjednik Udruge vjerovnika i djelatnika bivše KIO Keramike Ivan Mužur izjavio je novinarima da je novi vlasnik, tvrtka Keramika Modus iz Vojnića, koja je na javnoj dražbi kupila tvornicu KIO Keramike u Orahovici, odmah započeo demontažu strojeva iz tvorničkog pogona. U Tvornici trenutno radi tek nekolicina radnika na demontaži postrojenja, a svi ostali su na burzi rada, iako stvarni kapacitet tvornice omogućuje očuvanje 250 do 300 radnih mjesta, što bi puno značilo ne samo za te ljude nego i za čitav kraj.

ZAGREB - Tvrtka Bauerfeind Hrvatska, sa sjedištem u Zagrebu, potpisala je ugovor s Albatha Group, jednom od najvećih korporacija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ugovor o joint venture suradnji za područje GCC-a (Zaljevsko vijeće za suradnju). Nova tvrtka OTB MPC LLC s početkom 2012. preuzima ekskluzivnu opskrbu ortopedskim i drugim medicinskim pomagalima svih bolnica u emiratima Dubaiu, Sharjahu i Ajmanu, navodi se u priopćenju tvrtke. Vrijednost ugovora je veća od 4,5 milijuna kuna. Navodi se da će se u Bauerfeindovoj tvornici ortopedske obuće u Antunovcu pored Osijeka proizvoditi ortopedska obuća za područje GCC-a (Zaljevsko vijeće za suradnju) koje uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

ZAGREB - Lufthansa će nakon otvaranja nove berlinske zračne luke "Willy Brandt" u lipnju iduće godine po prvi put svojim zrakoplovima redovnim linijama izravno povezati Berlin sa Zagrebom, Zadrom, Splitom i Dubrovnikom, najavili su predstavnici Lufthanse na današnjoj konferenciji za novinare. Kazali su kako je Hrvatska jedno od odredišta s kojom žele povezati glavni njemački grad, uspostavom prometa preko nove zračne luke koja će zamijeniti sadašnja tri berlinska aerodroma. Hrvatska je i bez letova za Berlin tržište na kojem Lufthansa ostvaruje dobre rezultate, rečeno je na konferenciji. Od početka godine do danas na Lufthansinim letovima prema i iz Hrvatske je u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj putnika veći za više od 25 posto.

ZAGREB - Od ukupne bruto dobiti hrvatskih poduzetnika u prvom polugodištu ove godine od 18,5 milijardi kuna, više od polovice su ostvarili veliki poduzetnici, dok najveći rast, za 141 posto, bruto dobiti bilježe mali poduzetnici, pokazuju podaci koje je objavila Financijska agencija. Veliki su poduzetnici u prvih šest mjeseci ostvarili bruto dobit (višak prihoda nad rashodima) u iznosu od 10,1 milijardu kuna, što je 54,5 posto ukupne dobiti poduzetnika u tom razdoblju. Srednji su poduzetnici ostvarili neto dobit od 1,3 milijarde kuna, što je udio od 7,2 posto, a mali 7,1 milijardu kuna ili 38,2 posto ukupne bruto dobiti poduzetnika u prvom polugodištu. Veliki i mali poduzetnici bilježe i više nego dvostruko veću bruto dobit u odnosu na prvo lanjsko polugodište - veliki su povećali bruto dobit za 113 posto, dok najveći rast od 141,4 posto bilježe mali poduzetnici.

ZAGREB - Gubitak Badela 1862 u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 38,3 milijuna kuna, što je za oko 6,6 milijuna kuna veći gubitak nego u isto vrijeme lani, a na to je ponajviše utjecao zastoj u provedbi dokapitalizacije, što je rezultiralo visokim financijskim rashodima te izostankom očekivanih efekata po reprogramu bankarskih obveza, podaci su iz financijskog izvješća Badela. Po tim podacima, ukupni su prihodi Badela u prvih devet mjeseci iznosili 260,7 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 3,6 poko, dok su ukupni rashodi, ponajprije zbog rasta financijskih rashoda, rasli brže, za 5,1 posto, na 299 milijuna kuna.

ZAGREB - I dok na svjetskim burzama cijene dionica snažno osciliraju, na Zagrebačkoj burzi indeksi i danas bilježe tek blage promjene, a u najvećem fokusu investitora dionica je Ericssona Nikole Tesle. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,14 posto, na 1.828 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,44 posto, na 1.003 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 5,8 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u to doba. Do podneva je najveći promet, 2,2 milijuna kuna, ostvaren dionicom Ericssona Nikole Tesle. Cijena joj je porasla 1,16 posto, na 1.055 bodova. Slijedi dionica HT-a, sa 630.000 kuna prometa i padom cijene za 0,06 posto

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnicu blago ojačala prema euru, za 0,07 posto, dok je oslabila prema drugim važnijih inozemnim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,485382 kune. Istodobno je kuna oslabila u odnosu na ostale promatrane inozemne valute, prema američkom dolara za 0,66 posto, švicarskom franku 0,21 posto te britanskoj funti za 0,12 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,512469 kuna, franka 6,082215 kuna i funte 8,776389 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙