FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine ostvareno 9,3 milijuna turističkih dolazaka u svim komercijalnim smještajnim objektima, što je povećanje za 6,8 posto, a registriranih više od 51 milijun noćenja u porastu je za 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Podaci statistike tako pokazuju da je u komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj u prvih osam mjeseci ove godine bilo 593,2 tisuće više turista nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, te 2,9 milijuna više noćenja. Od ukupnog broja noćenja čak 91,1 posto ostvarili su strani gosti, a 8,9 posto domaći turisti. Tako je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci zabilježeno 8,2 milijuna dolazaka inozemnih turista ili 7,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a 46,6 milijuna stranih noćenja u porastu je za 6,4 posto. Kod domaćih su pak turista porasti znatno niži - domaćih je turista u osam mjeseci bila 1,1 milijun ili 1,7 posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine, a 4,5 miljuna domaćih noćenja u plusu je za 2,4 posto.

ĐAKOVO - Bivši radnici propale Đakovštine nastavili su danas jučer započet prosvjed tražeći isplatu otpremnina, a iza njih je prva neprospavana noć provedena pod vedrim nebom i u prosvjedničkom šatoru nazvanim "Vladin logor" okruženim bodljikavom žicom. Danas ih je posjetio i podršku im dao osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, rekavši da su sa svojim zahtjevima o isplati 26 milijuna kuna otpremnina u potpunosti u pravu. Ocijenio je kako je država odgovorna za rješenje ovog problema jer je, naglasio je, bila vlasnik 32 posto propale đakovačke mlinsko-pekarske industrije. Osječko-baranjska županija danas šalje novu požurnicu Vladi, njenoj predsjednici i ministru poljoprivrede da se riješi problem 350 bivših radnika Đakovštine, rekao je Šišljagić. Član radničke Koordinacije Stjepan Ljubej najavio je i mogućnost radikalnijih oblika prosvjedovanja.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije pokazatelje gospodarskih i novčanih kretanja, usvojio projekciju monetarne politike za zadnje ovogodišnje tromjesečje te polazne pretpostavke i moguće odrednice za izradu projekcije novčane politike za sljedeću godinu, kratko je priopćeno iz HNB-a.

ZAGREB - Nagrada "ključnarazlika - nagrada za raznolikost ljudskih potencijala" ima za cilj identificirati i promovirati poslodavce s kvalitetnim praksama u uključivanju raznolikosti u radno okruženje, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu otvorenja natječaja za tu nagradu. Natječaj je otvoren od 3. listopada i traje do 4. studenoga, nagrada će se dodijeliti u prosincu, a odnose se na poticanje ravnopravnosti spolova, dobne ravnopravnost, ravnopravnosti osoba s invaliditetom i ravnopravnosti pripadnika nacionalnih manjina. Nositelj projekta "Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada", u sklopu kojeg se dodjeljuje nagrada, je Ured za ljudska prava Vlade RH u partnerstvu s Udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga i Institutom za razvoj tržišta rada. Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 2010. zaposleno je 1.080 osoba s invaliditetom, dok je u prvih devet mjeseci ove godine zaposleno 1.158 osoba s invaliditetom.

RIJEKA - Na Janafov terminal u Omišlju danas je pristao 2000-iti tanker sa sirovom naftom, izvijestili su danas iz te tvrtke. Prvi tanker s naftom prihvaćen je na terminalu u Omišlju 25. listopada 1979. godine. U 32 godine rada na tom je terminalu prihvaćeno i prekrcano 161,5 milijuna tona sirove nafte, bez najmanjeg akcidenta, istaknuli su iz Janafa. Ta je tvrtka sada u velikom investicijskom ciklusu, u kojem je najveće ulaganje u izgradnju dodatnih spremnika na teminalu u Omišlju. Na teminalu u Omišlju izgradit će se osam spremnika za sirovu naftu, pojedinačnog kapaciteta 80.000 prostornih metara, odnosno ukupnog kapaciteta 640.000 prostornih metara, te spremnici za naftne prerađevine, ukupnog kapaciteta do 100.000 prostornih metara. Ukupna ulaganja iznosit će milijardu kuna, a završetak radova planira se 2015. godine.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze, nakon dva dana pada, danas su porasli, Crobex za 1,44 posto na 1.820,02 boda, dok je Crobex10 ojačao za 1,52 posto na 1.002,97 bodova. Redovni promet Burze iznosi je niskih 13,4 milijuna kuna, pri čemu su četiri dionice ostvarile milijunske promete. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a sa 2,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je povećana za 0,60 posto, na 241,50 kuna. Sličan promet imala je dionica Belja, čija je cijena pala za 0,14 posto, na 98 kuna. Povlaštenih dionica Croatia osiguranja danas je prodano za nešto više od 1,6 milijuna kuna uz nepromijenjenu cijenu od 5.500 kuna. Dionica Dom holdinga imala je 1,3 milijuna kuna prometa, uz porast cijene za 4,49 posto, na 69,16 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙