FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

OPATIJA - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je danas na savjetovanju ekonomista u Opatiji da će jedan od ključnih problema i izazova buduće vlade biti kako osigurati socijalnu ravnotežu u uvjetima teške gospodarske situacije, koja traži preustroj, nove mjere, motivaciju poduzetništva i investicija. To je stvar politike, umijeća i dogovora, ali i pravednosti u primjeni mjera i jedan je od najvećih izazova koji čekaju buduću vladu, rekao je Josipović na 19. savjetovanju o ekonomskoj politici Hrvatske u 2012. dodavši da ne treba zaboraviti na društveno odgovorno poslovanje. Predsjednik Josipović je izrazio nadu da će hrvatsko gospodarstvo u 2012. iskoračiti iz krize i da ćemo imati snage za pogled u budućnost, kako bismo, kako je rekao, vidjeli što je to Hrvatska 2020., kako ćemo razvijati društvo do tada. Rekao da treba odrediti na čemu bi se mogla temeljiti ekonomska politika Hrvatske u budućnosti te da je važan zadatak onih koje vode društvo, da bez obzira na neke loše pokazatelje, daju novi optimizam. Ocijenio je da je Hrvatska često kasnila s donošenjem antirecesijskih mjera te da nam je potrebna dugoročna strategija gospodarskog razvoja.

OPATIJA - Premijerka Jadranka Kosor kazala je danas na savjetovanju ekonomista u Opatiji da će se okosnica ekonomske politike Hrvatske u 2012. temeljiti na poticajnim mjerama, investicijama, štednji i uklanjanju administrativnih barijera. Ova Vlada neće uvoditi nove poreze, a uvest ćemo poticaje za zapošljavanje mladih i nezaposlene te nastaviti s uštedama u državnom proračunu, nastaviti s uklanjanjem administrativnih prepreka i borbom protiv korupcije, kazala je Kosor na 19. savjetovanju o ekonomskoj politici Hrvatske koje je danas počelo u Opatiji u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista. Znamo što treba učiniti i sigurno to možemo i znamo učiniti sami, bez intervencija sa strane, istaknula je. Premijerka je ustvrdila da se vladin program gospodarskog oporavka ostvaruje, kao i nekoliko predviđenih razina ušteda. Kazala je da je Vlada pokazala odlučnost i snagu te da su dva temeljna smjera njena djelovanja i temeljne poluge gospodarskog oporavka stabilnost javnih financija i poticanje poduzetničkih aktivnosti i investicija. Rekla je da će se ove godine zaustaviti negativna kretanja u gospodarstvu.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je danas pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem traži da Vlada, na isti način kao i radnicima Đakovštine, pomogne radnicima KIO Keramike iz Orahovice. Bivšim radnicima Đakovštine odlukom Vlade su, na teret sredstava proračunskih rezervi, isplaćene otpremnine, a temeljem sklopljenog ugovora između predsjednice Vlade i predstavnice radnika. SSSH postavlja pitanje je li Vlada taj ugovor sklopila temeljem odgovarajućih odredbi Zakona o obveznim odnosima. SSSH traži da Vlada na isti način, temeljem pozitivnih zakonskih propisa, obešteti i pomogne radnike KIO Keramike, ali i radnike svih tvrtki koje su završile u stečaju, počevši od 1996. godine kada je donesen Stečajni zakon, a koji nisu naplatili svoja potraživanja u cijelosti. Ako Vlada ne prihvati taj zahtjev, SSSH će smatrati kako se radi o diskriminaciji radnika-vjerovnika i pogodovanju samo jednoj grupi radnika za koju je Vlada procijenila da ima svoj politički interes.

ZAGREB - Neto dobit Hrvatske pošte u prvih devet mjeseci ove godine iznosi devet milijuna kuna, priopćeno je iz tog javnog poduzeća. Ukupni prihodi Hrvatske pošte u prvih devet mjeseci iznose 1,21 milijardu kuna, a rashodi 1,2 milijarde kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prihodi su povećani za 7,7 milijuna kuna, a rashodi su manji za 15,4 milijuna kuna. Financijski pokazatelj profitabilnosti povećan je s prošlogodišnjeg 0,51 na 2,47. Povećan je i koeficijent financijske stabilnosti koji sada iznosi 2,44, a prošle je godine je bio 2,09. Troškovi osoblja smanjeni su za 4,9 milijuna kuna, na 826,3 milijuna kuna u prvih devet mjeseci. Smanjeni su i materijalni troškovi s prošlogodišnjih 248,2 milijuna na 233,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Pad dioničkih indeksa i pad cijena većine trgovanijih dionica te niska likvidnost obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Crobex je izgubio na vrijednosti 0,90 posto i dan završio na 1.825,78 bodova, a Crobex10 je oslabio 0,64 posto, na 999,16 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas niskih 7,8 milijuna kuna, a milijunski promet su ostvarile svega dvije dionice - HT i Belja. Dionica HT-a prodano je za 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,27 posto, na 244,51 kunu. Za 1,1 milijun kuna protrgovano je dionica Belja čija se cijena spustila za 4,47 posto, na 97,30 kuna. Pad cijene bilježi i dionica AD Plastika, za 2,13 posto, uz promet od 616,1 tisuću kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙