FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) predlaže uvođenje obezujućeg poreznog mišljenja i rješavanje problema kašnjenja povrata PDV-a kako bi se smanjilo porezno opterećenje za poduzetnike koji posluju i ulažu u Hrvatskoj. Primjena naših prijedloga olakšala bi poslovanje na hrvatskom tržištu i smanjila troškove poduzetnika bez negativnog utjecaja na porezne prihode i državni proračun, istaknula je tijekom današnjeg razgovora s novinarima izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić. Uvođenjem obveznih poreznih mišljenja riješio bi se problem nejasnih zakonskih rješenja za koje različita porezna tijela primjenjuju različita tumačenja, čak i u različitim vremenskim razdobljima, kaže Doko Jelušić. Poduzetnicima je vrlo važna predvidivost poreznog sustava i poduzetničkog okoliša pa bi trebalo odrediti jedno središnje porezno tijelo koje bi izdavalo obvezujuća mišljenja. Takvo bi tijelo bilo obvezno dati mišljenje u roku 30 dana, izuzetno 60 dana, a obavljalo bi to uz naknadu od 15.000 kuna, kako ne bi bilo zatrpano zahtjevima. AmCham također ocjenjuje da veliku prepreku poslovanju na hrvatskom tržištu predstavljaju brojni primjeri kašnjenja povrata PDV-a, unatoč zakonskoj obvezi o povratu u roku 30 dana.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je Imunološkom zavodu državnu potporu za sanaciju u obliku državnog jamstva, a iznos potpore je 43,2 milijuna kuna, priopćeno je iz AZTN-a. Jamstvo će biti korišteno za kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka za podmirenje dospjelih tekućih troškova poslovanja tijekom razdoblja sanacije u trajanju od šest mjeseci, najkasnije do 20. travnja 2012. godine. Iz AZTN-a ističu da je potpora u iznosu od 43,2 milijuna kuna odobrena uz uvjete koje moraju ispuniti davatelj i korisnik potpore. Tako je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, kao davatelj državne potpore, obvezno AZTN-u dostaviti ugovor o kreditu i odluku o izdavanju državnog jamstva. Ako Ministarstvo to ne dostavi, AZTN će ukinuti rješenje. Uz ostalo Ministarstvo po isteku roka od šest mjeseci od odobrenja potpore za sanaciju mora dostaviti dokaz da je zajam vraćen u cijelosti i/ili da je jamstvo isteklo. U protivnom, Ministarstvo mora Agenciji dostaviti plan restrukturiranja Imunološkog zavoda. Iz AZTN-a su također izvijestili da je Vijeće Agencije Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak odobrilo primjenu klauzule izuzeća za osiguranje poslova izvoza od političkih i komercijalnih netržišnih (neutrživih) rizika u trajanju do 31. prosinca 2012. jer ta aktivnost do toga datuma ne predstavlja državnu potporu.

ZAGREB - Finalna potrošnja energije u zgradama u Hrvatskoj prošle je godine u odnosu na 2009. porasla za šest posto i to je jedini sektor u kojem je ostvaren rast potrošnje, izvijestila je danas Željka Hrs-Borković iz Energetskog instituta Hrvoje Požar na simpoziju "Energetska učinkovitost i zgradarstvo" u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore. Potrošnja u industriji, po podacima koje je iznijela, pala je za 1,6 posto, prometu za 3,6 posto, poljoprivredi za 1,9 posto, a u građevinarstvu za 12,9 posto. Padove potrošnje energije stručnjakinja Instituta dovodi u vezu s krizom te padom industrijske proizvodnje i građevinskih aktivnosti. Budući da potrošnja u zgradama raste, a već ima 42,3 postotni udjel u ukupnoj potrošnji, jasno je da je u zgradarstvu i najveći potencijal za uštede, kazala je. Da pomaka ima govore podaci o dosad energetski certificiranih 213 stambenih i 298 nestambenih zgrada u Hrvatskoj, prema podacima koje je iznijela Mirjana Čubrić Štefok iz Ministarstva zaštite okoliša. Dodaje da je dosad educirano i ovlašteno oko 300 pojedinaca i pravnih osoba za energetsko certificiranje zgrada.

ZAGREB - Kvaliteta mora postati strateško opredjeljenje Hrvatske u svim segmentima, a podizanje razine kvalitete u poslovanju jedan od neophodnih alata za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, istaknuto je na današnjem skupu "Kvaliteta za najbolji učinak" u organizaciji Hrvatskog društva za kvalitetu. Skup je organiziran u povodu Hrvatskog dana kvalitete (8. studenoga), 17. europskog tjedna kvalitete (7.-13. studenog) i 22. svjetskog dana kvalitete (10. studenoga). Predsjednik HDK-a Božidar Ljubić kazao je kako je u Hrvatskoj nastavljen trend rasta broja certifikata pa je tako lani bilo 2.861 certifikat ISO 9001, što je 294 više nego u godini ranije, a broj certifikata 14001 povećan je sa 469 na 591.

ZAGREB - Agencija za obalni linijski promet raspisala je koncesijski natječaj za 24 trajektne linije, što je najveći koncesijski natječaj u hrvatskom pomorstvu i obuhvaća praktično cijeli postojeći sustav trajektnog prometa na Jadranu, priopćeno je danas iz Agencije. Koncesijski natječaj je raspisan temeljem odluke Upravnoga vijeća Agencije, a u srijedu, 9. studenoga, bit će objavljen u Narodnim novinama. Kako ističu iz Agencije, od 24 linije šest je dohodovnih te će zainteresirani brodari morati ponuditi što veći iznos koncesijske naknade, dok će za održavanje 18 nerentabilnih linija brodarima biti odobrena potpora. Zadnji rok za predaju ponuda Agenciji je 30. travnja 2012. godine u 15 sati bez obzira na način dostave. Iz Agencije najavljuju da će stručna povjerenstva otvoriti prispjele ponude 3. svibnja 2012. godine, a odluka o odabiru koncesionara bit će donijeta u roku od 60 dana od isteka roka za dostavu ponuda. Uz nacionalnoga brodara Jadroliniju, koji sada održava 23 od 24 trajektne linije iz natječaja, očekuje se i pojava novih trajektnih brodara, ističu iz Agencije za linijski promet.

ZAGREB - Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru u prvih devet mjeseci ove godine bilo je 1,3 posto manje nego u nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali su ti brodovi u Hrvatskoj boravili 64 dana više te doveli 3,2 posto više putnika, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Ukupno je kružnih putovanja stranih brodova u prvih devet mjeseci ove godine bilo 663, putnika na njima 900.859, a ukupno su u Hrvatskoj boravili 1.349 dana. Od ukupnog broja kružnih putovanja najviše je brodova, 70,3 posto, svoj prvi ulazak evidentiralo u lukama Dubrovačko-neretvanske županije.

ZAGREB - Kao i proteklih dana, na Zagrebačkoj burzi trgovanje i danas protječe mirno i uz slabašnu aktivnost investitora, dok Crobexi stagniraju. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,19 posto, na 1.833 boda, dok je Crobex10 bio u minusu 0,04 posto, na 998 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,7 milijuna kuna, što je otprilike 700.000 kuna više nego jučer u ovo doba. "Tržište je letargično, gotovo da i nema aktivnosti investitora. Zbog vrlo niske likvidnost nema jasnoga smjera", ističe Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, 611.000 kuna. Cijena joj je ojačala blagih 0,06 posto, na 245,1 kunu. Slijedi dionica Belja s prometom od 437.000 kuna. Cijena joj se spustila 1,62 posto. Među likvidnijim izdanjima, po dobicima se izdvaja dionica Ingre, sa skokom cijene za 3,37 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru za 0,07 posto. Srednji tečaj eura, na tečajnoj listi HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,491471 kunu. Kuna je ojačala i prema ostalim značajnijim valutama, prema američkom dolaru za 0,49 posto, švicarskom franku za 0,10 posto, te prema britanskoj funti za neznatnih 0,004 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,436087 kuna, franka 6,062042 kune, a funta 8,745588 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙