FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je vlada danas odobrila da se 27,9 milijuna kuna isplati iz proračunske zalihe kako bi se isplatila potraživanja radnika Đakovštine u stečaju. Vlada je donijela odluku o sklapanju ugovora o prijenosu preostalih tražbina radnika Đakovštine kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda na Vladu te rješenje kojim odobrava da se na teret proračunske zalihe isplati do 27,9 milijuna kuna za provedbu tog ugovora. Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će sutra u Ministarstvu pravosuđa biti potpisan ugovor s predstavnicom radnika Đakovštine. Nakon toga, zapravo već danas, nakon što potpišem odluku i rješenje, kreće postupak isplate novca koji će sjesti na račun Đakovštine u stečaju, kazala je. Rješenjem su obuhvaćeni svi radnici, osim članova uprave. Đakovština je u stečaju od siječnja prošle godine, a rješenjem Trgovačkog suda u Osijeku tražbine radnika svrstane su u prvi isplatni red i priznate u iznosu od 44,7 milijuna kuna. Od toga je iz stečajne mase već isplaćeno 15,6 milijuna kuna. Nepodmireno je ostalo 29,1 milijun kuna, od toga se na potraživanja uprave odnosi 1,2 milijuna kuna, pa preostaje iznos od 27,9 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) nije zadovoljna s gospodarskim dijelovima programa HDZ-a i Kukuriku koalicije, rekao je predsjednik HUP-a Ivan Ergović na današnjoj konferenciji za novinare. Smatra da u oba programa ima dobrih inicijativa, ali i puno nedorečenog, nerazrađenog i ispuštenog. Nije želio reći koji program HUP drži boljim te dodao da će birači o tome sami odlučiti. HUP je programe uspoređivao s svojim dokumentom "Za razvoj Hrvatske 2011. - 2015.", predstavljenom na ovogodišnjem Danu poduzetnika, koji sadrži 47 mjera gospodarskog oporavka. Usporedbu su proveli analitičar Velimir Šonje i Katarina Ott iz Instituta za javne financije koji su ustanovili da oba programa ispuštaju po 18 HUP-ovih mjera. HUP je poslao primjedbe HDZ-u i Kukuriku koaliciji od kojih je dobio odgovore u kojima su i jedni i drugi načinili neke ispravke. HUP će analizirati i programe drugih stranaka, koje u svojim programima imaju barem 50 posto mjera koje predlaže HUP. Upitan za komentar najava iz Kukuriku koalicije o mogućnosti aranžmana s MMF-om, Ivan Ergović je rekao da je cilj HUP-a što bolji kreditni rejting Hrvatska pri čemu je manje bitno hoće li to biti dovođenjem MMF-a ili drukčije.

ZAGREB - Nekoliko stotina članova sindikata koji djeluju u HŽ-u prosvjedovalo je danas pred Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture protiv propadanja željeznice, za što okrivljuju Vladu i Upravu HŽ-a. Došli smo prozvati Vladu jer je zapustila HŽ - žilu hrvatskog prometa, zbog čega će našim prugama voziti neki tuđi vlakovi, vozit će ih neki drugi ljudi, a hrvatski željezničari će ostati bez posla, ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na prosvjedu održanom na platou ispred resornog Ministarstva. Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač prozvao je ministra Božidara Kalmetu jer je sindikalcima nedavno rekao da će, tko god pobijedi na izborima, morati početi popravljati pruge. Nakon osam godina ministarskog mandata Kalmeta se sjetio da bi trebalo početi popravljati pruge, kazao je. Sindikalci su posebno ogorčeni jer Vlada dopušta propadanje HŽ-a u vrijeme kada EU željeznici daje prioritet u kopnenom prijevozu radi manjeg utroška energije i manjeg zagađivanja.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga podnijela je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz Ine i MOL-a zbog sumnje da su protuzakonito raspolagali povlaštenim informacijama suprotno odredbama Zakona o tržištu kapitala. Potvrđeno je to danas iz Hanfe iz koje ne iznose nikakve druge detalje. Prema informacijama koje je sinoć objavio HRT-a, kaznena prijava podnesena je protiv predsjednika uprave Ine Zoltana Aldotta i predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija. To je druga kaznena prijava Hanfe protiv čelnih ljudi mađarskog MOL-a. Prvu kaznenu prijavu protiv mađarske kompanije i odgovornih osoba u MOL-u Hanfa je podnijela u svibnju zbog osnovane sumnje na kazneno djelo manipulacije tržištem te prijevare u gospodarskom poslovanju.

ZAGREB - Tvrtka Podzemno skladište plina izvijestila je danas da je završio 24. ciklus utiskivanja plina u podzemno skladište u Okolima, da se u skladištu nalazi 545 milijuna prostornih metara plina te je potpuno spremno za ogrjevnu sezonu 2011./ 2012. Iz te tvrtke navode da je 24. ciklus utiskivanja plina započeo 1. travnja, a usporedno s utiskivanjem u proteklih su šest mjeseci obavljene sve planirane aktivnosti strojarskog, instrumentalnog, elektroenergetskog i građevinskog održavanja, rudarski radovi, poslovi zaštite i ostalo što je potrebno za siguran, pouzdan i učinkovit rad cjelokupnog sustava skladišta i ispunjenje zakonskih obaveza.

ZAGREB - Tvrtka Dalekovod izvjestila je danas putem Zagrebačke burze da je dobila posao izgradnje 38,2 kilometra duge dionice dalekovoda Beričevo-Trbovlje u Sloveniji, a vrijednost ugovora je 8,5 milijuna eura s PDV-om. Rok izvođenja radova je 18 mjeseci. Riječ je o dalekovodu koji povezuje termoelektranu Trbovlje s transformatorskom stanicom Beričevo kao jednom od najvažnijih točaka elektroenergetskog sustava susjedne države. Investitor objekta ELES, Elektro-Slovenija d.o.o. proveo je javno nadmetanje za dalekovod Beričevo-Trbovlje kao jednostupanjsko i objavio ga na portalu javne nabave i Europske unije.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je trgovanje nešto živahnije nego proteklih dana. Cobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,56 posto, na 1.811 bodova, a Crobex10 0,53 posto, na 994 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 5,3 milijuna kuna, što je 2,5 milijuna više nego jučer u to doba. Najveći promet do podneva imala je dionica Ericssona Nikole Tesle, od 1,07 milijuna kuna, uz rast cijene za 1,85 posto, na 1.060 kuna. Promet dionicom Belja iznosio je 1,05 milijuna kuna, a cijena joj je pala 2,69 posto, na 98,95 kuna. Dionicom HT-a ostvareno je do podneva 577,7 tisuća kuna prometa, a cijena joj stagnira na 247,5 kuna. Po skoku cijene za 12,67 posto izdvaja se dionica Konzuma.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,13 posto, a prema švicarskom franku za 0,39 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,481463 kune, a franka 6,111308 kuna. Na vrijednosti je prema kuni dobila danas i britanska funta, za blagih 0,06 posto, na 8,594443 kune. Američki je pak dolar oslabio 0,35 posto te njegov srednji tečaj iznosi 5,371527 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙