FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Danko Končar zainteresiran je za kupnju Diokijevog zemljišta u Omišlju na Krku procijenjenog na 80 milijuna eura, zbog čega je ponovno odgođena odluka o daljnjoj sudbini Diokija, izjavili su predstavnici sindikata nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu gospodarstva. Na sastanku na kojem su osim većinskog vlasnika Diokija Roberta Ježića bili svi ključni vjerovnici, kao i predstavnici Uprave, sindikata i radničkog vijeća, Ježić si je ponovno kupio vrijeme jer je Končarev predstavnik iskazao interes za kupnju zemljišta u Omišlju ukupne površine 600.000 četvornih metara, koje spada u neoperativnu imovinu Dikija, a po prvim procjenama vrijedi blizu 600 milijuna kuna, izjavio je Hini predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac. Očekivali smo da će vjerovnici danas iskazati svoje stajalište prihvaćaju li program restrukturiranja ili Dioki ide u stečaj, no zaključeno je da će do ponedjeljka, 7. studenog, Uprava Diokija i Končar dostaviti pismo namjere o mogućoj poslovnoj transakciji. Uprava će u roku 15 dana poslati poslovni plan s procjenom učinka, ako se plan prihvati, vjerovnici će odblokirati Dioki na rok od 30 do 60 dana, a nakon deblokade radnicima će do 14. studenog biti isplaćene plaće za rujan, te će se pokrenuti proizvodnja, kaže Tomac. Glavni sindikalni povjerenik u Diokiju i predsjednik radničkog vijeća Josip Pavelić upozorava kako sva Diokijeva postrojenja, i u Zagrebu i u Omišlju, trenutno stoje, a ako se uskoro ne odblokira tvrtka i ne postigne dogovor s Inom i HEP-om, neće biti nikakvog rada jer se za tri-četiri tjedna može očekivati hladnije vrijeme kada će se postrojenja početi smrzavati.

ZAGREB - Proizvođač sladoleda i smrznute hrane Ledo, iz sastava koncerna Agrokor, planira u ovoj godini ostvariti prihode iznad 1,1 milijarde kuna te dobit veću od prošlogodišnje dobiti od 101,7 milijuna kuna, kazao je predsjednik Uprave tvrtke Tomislav Kitonić na današnjem susretu s novinarima. Ističe kako je ova godina za tvrtku bila odlična, bilježi se rast prihoda i dobiti te rast tržišnih udjela i u Hrvatskoj i u zemljama regije. I za 2012. predviđa rast prihoda napominjući kako ne očekuju rast temeljen na popravljanju gospodarske situacije već se nadaju još jednoj dobroj turističkoj sezoni te nekim novim tržištima (Norveška), odnosno prodaji izvan Adria regije. Predstavnici Leda danas su izvijestili kako su Ledovi sladoledi osvojili obje nagrade na Konferenciji udruženja proizvođača sladoleda u Londonu pa je tako King Truflles proglašen najboljim sladoledom, dok je Ledova Torta na štapiću najinovativniji sladoled na svijetu. Konferencija je održana u Londonu od 23. do 26. listopada, a Ledovi sladoledi osvojili su nagradu u konkurenciji više od 50 kandidiranih sladoleda iz svijeta.

ZAGREB - Hvarska hotelska tvrtka Sunčani Hvar prvih devet mjeseci ove godine poslovala je s gubitkom od 17,3 milijuna kuna, što je za oko 4 milijuna kuna ili 31 posto veći gubitak nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te tvrtke objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Sunčanog Hvara za devet mjeseci ove godine iznosili su nešto više od 115 milijuna kuna, što je za 3,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Glavni je razlog tog smanjenja pad financijskih prihoda (zbog tečajnih razlika) za 6,2 milijuna kuna (na 707 tisuća kuna), navode iz Sunčanog Hvara. Ukupni rashodi od 132,3 milijuna kuna bilježe blagi porast od 0,2 posto. Za poslovne tj. prihode od prodaje napominju da su u prvih devet mjeseci ove godine porasli za 3,1 milijun kuna ili za 3 posto, na 109,5 milijuna kuna. Najveći dio tog porasta došao je zbog povećanja broja gostiju i noćenja, te iz prodaje hrane i pića. Na strani operativnih troškova tj. poslovnih rashoda zabilježili su smanjenje za 10,9 milijuna kuna ili za 11 posto, na 90,4 milijuna kuna. Rezultat povećanja operativnih prihoda i smanjenja operativnih troškova je operativni rezultat koji je za 14 milijuna kuna poboljšan u odnosu na isto razdoblje lani, ističu u komentaru uz izvješće iz Sunčanog Hvara.

ZAGREB - Tvrtka Koestlin u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit od 1,5 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 8,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvještaja tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ostvareni ukupni prihodi iznose 138,8 milijuna kuna, što je 1,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga poslovni prihodi iznose 136,6 milijuna kuna i približno su isti kao u istom razdoblju godine ranije. Najveći pad imaju ostali poslovni prihodi, za 34 posto (na 7,3 milijuna kuna), ali s obzirom na njihov udio u ukupnim prihodima imaju mali utjecaj na ukupne prihode, navodi se u izvješću. Prihodi od prodaje robe veći su za 3 posto i iznose 129,3 milijuna kuna. Iz Koestlina pritom navode da je udio inozemnih prihoda 49 posto, dok domaći čine 51 posto prihoda od prodaje. Prihodi od prodaje u zemlji su ostali isti, dok su se prihodi od prodaje u inozemstvu povećali za 8 posto.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 9,6 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex je povećana za 1,12 posto, na 1.840,99 bodova. Crobex10 istovremeno je porastao za 1,71 posto, na 1.004,04 boda. Najveći promet, od 2,4 milijuna kuna, postignut je trgovanjem dionicom HT-a kojoj je cijena porasla za 1,23 posto, na 246 kuna. Među milijunaše uvrstila se još jedino dionica Belja koje je protrgovano za 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 3,41 posto, na 100 kuna. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adris grupe sa 562,7 tisuća kuna, uz rast cijene za 2,41 posto, a porasla je i cijena dionice Podravke i to za 3,60 posto, uz promet od 447,5 tisuća kuna. Po rastu cijene za 35,65 posto, na 52,79 kuna, izdvaja se dionica Diokija kojom je ostvareno 351,7 tisuća kuna prometa. Rast cijene uslijedio je nakon što je ta tvrtka potvrdila da je inicijalno dogovorena kupoprodaja zemljišta na Krku namijenjenog za izgradnju LNG terminala i elektrane, a koje se nalazi u vlasništvu Dioki Grupe.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙