FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Zaposlenost u Sjedinjenim Državama porasla je u rujnu više no što se očekivalo, uz neto povećanje broja novih radnih mjesta za 103 tisuće, pokazali su u petak podaci američke vlade. Stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena u odnosu na kolovoz i iznosila je 9,1 posto. Ujedno je izmijenjena procjena o stagnaciji u kolovozu, te sada u ministarstvu procjenjuju da je ukupno otvoreno 57 tisuća novih radnih mjesta. Privatni je sektor u prošlom mjesecu otvorio 137 tisuća novih radnih mjesta. Podatak za kolovoz revidiran je naviše, te se sada procjenjuje da ih je otvoreno 42 tisuće. U javnom sektoru je zatvoreno 34 tisuće radnih mjesta, a također je revidiran podatak za kolovoz i sada pokazuje otvorenih 15 tisuća radnih mjesta, u odnosu na ranije procijenjenih zatvorenih 37 tisuća. Ukupno je u prošlom mjesecu u Sjedinjenim Državama bez posla bilo 14 milijuna ljudi, što znači da je njihov broj ostao nepromijenjen u odnosu na kolovoz.

FRANKFURT - Njemačka industrijska proizvodnja pala je u kolovozu 1,0 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su u petak službeni podaci, signalizirajući da dužničke nevolje u eurozoni počinju kočiti i najveće europsko gospodarstvo. Ministarstvo gospodarstva i tehnologije ujedno je revidiralo podatke za srpanj, koji sada pokazuju rast proizvodnje za 3,9 posto, u odnosu na prvotno procijenjenih 4,0 posto. Pritom su u ministarstvu pokušali ublažiti nepovoljan dojam izvješća ukazivanjem na dvomjesečne podatke, za srpanj i kolovoz, koji pokazuju rast proizvodnje za 2,8 posto u odnosu na prethodno dvomjesečno razdoblje. U kolovozu je proizvodnja pala ponajprije zbog ljetnih praznika, tvrde. Priznaju ipak da će "zbog slabljenja industrijskih narudžbi trend bilježiti blago silaznu putanju". Industrijske su narudžbe u kolovozu pale za 1,4 posto, pritisnute uglavnom slabom domaćom potražnjom.

BUKUREŠT - Nova misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije boravit će u Bukureštu od 25. listopada do 7. studenoga kako bi ocijenila stanje u rumunjskom gospodarstvu, priopćeno je u petak iz MMF-a. "Misija MMF-a predvođena Jeffreyem Franksom boravit će u Bukureštu od 25. listopada do 7. studenoga kako bi provela treću reviziju stand-by aranžamana", stoji u priopćenju MMF-a. MMF i EU u ožujku su postigli dogovor o otvaranju nove kreditne linije za Rumunjsku u iznosu od pet milijardi eura koji bi se koristila samo u hitnim slučajevima. Prije dvije godine Rumunjska je dobila 20 milijardi eura vrijedan međunarodni paket pomoći od MMF-a, EU-a i Svjetske banke, koji joj je pomogao da izađe iz gospodarske krize. Nakon dvije godine recesije rumunjsko se gospodarstvo postupno oporavlja i ove bi godine moglo ostvariti rast od najmanje 1,5 posto. Ipak, nakon posljednjeg boravka misije u kolovozu predstavnici MMF-a i EU-a pozvali su tamošnju vladu da nastavi s mjerama smanjenja državne potrošnje i s provedbom reformi državnih kompanija.

LONDON - Euro je u petak na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru, uz dobitke četvrti dan zaredom, zbog jačanja optimizma ulagača glede američkog oporavka nakon objave većeg broja novootvorenih radnih mjesta prošli mjesec u SAD-u. Euro je tako tijekom dana prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,3466 dolara na platformi za elektronsko trgovanje EBS. Time se poprilično udaljio od devetomjesečne najniže razine od 1,3145 dolara, na koliko se spustio u utorak, te je na putu da zabilježi prvi tjedni dobitak nakon dva uzastopna tjedna poniranja. Dolar je pak bio na dobitku prema jenu od 0,1 posto i njime se trgovalo po 76,66 jena. I euro je ojačao prema jenu, za 0,4 posto, na 103,517 jena. Zbog boljeg od očekivanog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, tolerancija prema riziku odmah je porasla, što je rezultiralo najvišom razinom eura prema dolaru u posljednjih tjedan dana i najvišom razinom dolara prema jenu u današnjoj trgovini. U središtu pozornosti danas se našla i britanska funta, koja je dobila na vrijednosti prema dolaru i euru, uglavnom zanemarivši odluku agencije Moody's o snižavanju rejtinga nekolicine velikih britanskih banaka. Funta je tako ojačala 0,8 posto, na 1,5565 dolara.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙