FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica u očekivanju summita

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica zaokupljao je u srijedu sastanak europskih čelnika u očekivanju sveobuhvatnog rješenja za dvogodišnju dužničku krizu u eurozoni, pri čemu je ohrabrenje stiglo iz Europske središnje banke čiji je novi čelnik najavio nastavak kupovina obveznica zaduženih zemalja.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,21 posto na 5.536 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 0,39 posto na 6.070 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,64 posto i iznosio 3.194 boda.

Tržišta su u posljednje vrijeme jačala slijedom spekulacija trgovaca da će političari postići dogovor o dužničkoj krizi.

Da bi se taj rast nastavio, tržište traži politički dogovor o brojnim spornim pitanjima, uključujući otpise vrijednosti grčkog duga u privatnom sektoru i povećanje zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda financijskim instrumentima kako bi se spriječilo širenje krize na Italiju, gdje su troškovi kratkoročnog zaduživanja dosegnuli najvišu razinu u tri godine.

"Ako razgovarate s našim japanskim kolegama, ili onima u New Yorku, njihovo je prvo pitanje 'što se događa u Europi?'. Summit ne čekaju samo europska tržišta, već i globalna", izjavio je Simon Maughan, voditelj prodaje iz tvrtke MF Global.

U takvom je okruženju ohrabrujući bio signal novog čelnika Europske središnje banke Marija Draghija da će ECB nastaviti kupovati obveznice zaduženih članica eurozone.

"Eurosustav (središnjih banaka) ustraje u odluci da nekonvencionalnim mjerama spriječi poremećaje na novčanim i financijskim tržištima, koji priječe monetarnu transmisiju", kazao je Draghi u tekstu govora objavljenom u Rimu. Time je poslao poruku koju su financijska tržišta očekivala, naglasivši ipak da su mjere samo privremeno rješenje i da je na vladama da se pozabave ishodištima dužničke krize.

Dobitnike na tržištima predvodio je u srijedu automobilski sektor. Tako je francuski proizvođač automobila Renault ojačao 2,3 posto nakon izvješća da će možda istražiti mogućnost povezivanja s njemačkim Daimlerom. Ojačao je i njegov rival Peugeot, i to 1,3 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se nordijski telekomunikacijski operater Telenor, ojačavši za 3,7 posto nakon što je u najnovijem poslovnom izvješću objavio snažnu zaradu.

Bankovni sektor, posebno osjetljiv na ishod summita zbog izloženosti grčkom dugu, u prosjeku je dobio na vrijednosti 0,1 posto zahvaljujući potpori nordijskih zajmodavaca i njihovih izvješća o zaradi.

Među pojedinačnim dobitnicama izdvajala se švedska banka Handelsbanken, u plusu 1,4 posto nakon objave izvješća o tromjesečnoj dobiti koja je premašila očekivanja. Nasuprot tome, španjolska BBVA oslabila je 1,3 posto zbog razočaravajuće neto dobiti.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,16 posto, na 8.748 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙