FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ukazuju na daljnji oporavak cijena

Autor: scvi
NEW YORK, 3. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Ohrabrujući podaci s američkog tržišta rada i snižavanje kamatnih stopa u eurozoni podigli su danas terminske indekse, najavljujući još jedan pozitivni trgovinski dan na Wall Streetu.

Dow Jones terminski indeks oko 14,00 sati bio je na dobitku 90 bodova, a tehnološki Nasdaq 6,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks ojačao je 9,4 bodova, te je bio iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Protekloga tjedna SAD-u je bez posla ostalo 397.000 osoba, što je 9.000 manje nego u tjednu ranije, pokazuju podaci američkog ministarstva rada. To je najniža brojka u zadnjih pet tjedana.

Pozitivno na investitore utječe i najava Europske središnje banke (ECB) da će od 9. studenoga sniziti ključnu kamatnu stopu, onu za refinanciranje i to za 0,25 postotnih bodova, na 1,25 posto. Snizila je i kamatne stope na depozite za toliko, na 0,5 posto.

Većina analitičara očekivala je da ECB neće smanjivati kamatne stope unatoč sve većoj neizvjesnosti u vezi dužničke krize i stagnaciji gospodarstva.

Ipak, i dalje je u fokusu investitora grčka dužnička drama. Pojavila su se izvješća da grčki premijer Georij Papandreou neće podnijeti ostavku, unatoč pozivima članova njegove stranke da to učini.

Nove smjernice investitorima će kasnije dati i ISM indeks aktivnosti u uslužnim djelatnostima SAD-a u listopadu, te podatak o tvorničkim narudžbama.

Neočekivane odluke ECB-a preokrenule su smjer kretanja i europskih burzovnih indeksa. Nakon jutrošnjih minusa, najvažniji indeksi ostvaruju dobitke. Trenutno je londonski Ftse u plusu 1,21 posto, na 5.550 bodova, frankfurtski DAX 3,17 posto, na 6.154 boda, a pariški CAC 2,69 posto, na 3.194 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙