FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pogodile izjave njemačkog ministra financija

Autor: vmom
LONDON, 17. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak našao pod pritiskom na međunarodnim tržištima nakon što je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao da predstojeći summit Europske unije neće donijeti konačno rješenje dužničke krize u eurozoni.

Euro je tako tijekom dana prema dolaru oslabio 0,7 posto, na 1,3781 dolar, pogođen Schaeubleovim komentarima. Prethodno je nakratko dosegnuo najvišu razinu prema dolaru od sredine rujna, od 1,3914 dolara, na platformi EBS za elektronsko trgovanje.

Prema jenu je tijekom dana oslabio 0,6 posto, na 106,45 jena, oštro se spustivši s prethodno dosegnute najviše razine u posljednjih pet tjedana od 107,67 jena na EBS-u. Dolar je pak ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 77,19 jena.

Najnovije izjave njemačkog ministra prigušile su optimizam koji je donio sastanak G20 protekloga vikenda da će čelnici EU-a odlučno pristupiti rješavanju problema eurozone na predstojećem summitu 23. listopada.

"Optimizam koji je podupro jačanje eura čini se definitivno pretjeranim", tumači valutni strateg u banci Barclays Raghav Subbarao.

Euro se ipak osjetno oporavio od najniže razine u devet mjeseci prema dolaru od oko 1,3145 dolara, na koju se spustio 4. listopada, no zbog nedavnih dobitaka postaje ranjiv na povlačenje u slučaju da ulagače bude brinulo da čelnici EU-a možda neće moći suzbiti dužničku krizu.

Prošli tjedan euro je prema dolaru bio u plusu 3,5 posto nakon što su čelnici Njemačke i Francuske obećali da će 23. listopada iznijeti novi paket mjera za rješavanje krize koja već dvije godine potresa eurozonu, kao i postići dogovor o vidovima dokapitalizacije banaka.

Težinu pitanja koja se moraju riješiti dodatno su naglasile izjave njemačkog ministra financija da se grčka dužnička kriza neće moći riješiti bez većeg otpisa grčkog duga.

U srpnju su privatni kreditori pristali na dobrovoljni otpis 21 posto grčkog duga, a to se danas čini nedovoljnim. Dužnosnici eurozone prošli su tjedan kazali da će gubitci vjerojatno biti u rasponu od 30 do 50 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙