FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam glede rješenja krize u eurozoni podupro euro

Autor: vmom
LONDON, 12. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru nadomak najviše razine u protekla četiri tjedna, zahvaljujući kolebljivom optimizmu da će europski čelnici postići dogovor o modusu prevladavanja dužničke krize u eurozoni.

Euro je tako tijekom dana prema dolaru ojačao više od jedan posto, na 1,3816 dolara, najvišu razinu od sredine rujna. U sličnom postotku bio je u plusu i u odnosu na jen, popevši se na 105,82 jena, također najvišu razinu od sredine prošlog mjeseca.

Jedinstvena europska valuta oporavila se od ranijih gubitaka koji su uslijedili nakon što je u utorak slovački parlament odbacio plan proširenja ovlasti kriznog fonda eurozone, jer ulagači smatraju da će vlada u Bratislavi u konačnici ipak uspjeti pridobiti većinu kako bi plan dobio zeleno svjetlo.

Trgovci su međutim mišljenja da bi uzlet eura mogao biti ograničen budući da se njegovi dobitci čine prekomjernima, s obzirom na nepopustljive zabrinutosti oko političkih prepreka na putu obuzdavanja krize u eurozoni.

"Euro je u ovome trenutku uistinu otporan. Nema novih loših vijesti, ali nas i dalje okružuje sva sila loših vijesti", upozorio je Richard Wiltshire, glavni broker u ETX Capitalu.

Ulagače je ipak umirila njemačka kancelarka Angela Merkel, kazavši da je uvjerena da će sve zemlje ratificirati plan proširenja ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) do summita EU-a koji je zakazan za 23. listopada.

Ohrabrujuća vijest stigla je u utorak i od inspektora trojke, Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB), o vjerojatnoj isplati nove tranše zajma Grčkoj u iznosu osam milijardi eura početkom studenoga.

"Uistinu nitko ne vjeruje da Slovačka može blokirati ratifikaciju EFSF-a i to je razlog zašto tečaj eura prema dolaru ne slabi", tumači Niels Christensen, valutni strateg u Nordei u Kopenhagenu.

Dolar se našao pod pritiskom i zato što su ojačale valute koje ulagači smatraju rizičnijima, poduprte jačanjem dionica i rastom cijena roba. Bolji od očekivanih podaci o industrijskoj proizvodnji u eurozoni ublažili su zabrinutosti ulagača da bi gospodarstvo eurozone moglo znatnije usporiti.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙