FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na udaru grčke dužničke krize

Autor: vmom
LONDON, 4. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak na međunarodnim tržištima zadržao nadomak najniže razine u devet mjeseci prema dolaru i najniže u 10 godina prema jenu, budući da političari eurozone nisu uspjeli odagnati rastuće bojazni od grčkog bankrota.

Euro se tako spustio na nisku razinu od samo 1,3145 dolara, nakon čega se stabilizirao na 1,3200 dolara, što znači da je bio tijekom dana u blagom plusu.

Europska jedinstvena valuta zabilježila je i najnižu razinu prema jenu u posljednjih 10 godina od 100,77 jena. Potom se oporavila na 101,19 jena, u plusu tijekom dana oko 0,3 posto.

Dolar je pak ostao nepromijenjen u odnosu na jen i njime se trgovalo po 76,68 jena.

Ministri financija eurozone razmatraju razmjere sudjelovanja privatnih ulagača u drugom paketu pomoći za Grčku, a odlučili su odgoditi isplatu nove tranše pomoći za Atenu za sredinu studenoga. Takve vijesti ojačale su strahove ulagača u vezi prijetnje bankrota.

Unatoč sve dubljim rezovima u potrošnji, Grčka je priznala u ponedjeljak da neće ispuniti za ovu godinu zacrtane fiskalne ciljeve, potičući najnovije brige u vezi daljnje međunarodne pomoći.

U takvim okolnostima veće gubitke pretrpjele su rizičnije valute, a potražnja je porasla za američkom. Dolar je tako dosegnuo najviše razine u devet mjeseci prema šest vodećih svjetskih valuta zbog jačanja zabrinutosti da bi europska dužnička kriza mogla značajno naštetiti bankama i ubrzati globalnu gospodarsku krizu.

"Raspoloženje prema euru je slabo, nakon što sastanak ministara financija eurozone nije iznjedrio nikakve konkretne planove vezane za Grčku", kazala je Jane Foley, viša valutna analitičarka u Rabobanku. "Tržište je pojačano zabrinuto u vezi krize u Grčkoj i nevolja koje bi mogao prouzročiti njezin kontrolirani stečaj".

Lošem raspoloženju pridonio je današnji oštar pad cijena dionica francusko-belgijske financijske grupe Dexije zbog njezine izloženosti grčkom dugu, što je primoralo Francusku i Belgiju da zajamči financiranje banke kako bi se izbjegle šire štete u bankovnom sektoru.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙