FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

PARIZ - Glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy izrazio je uvjerenost da bi grčki referendum o novom paketu pomoći Europske unije mogao biti uspješan. "Moje grčke kolege kažu mi da bi taj referendum mogao proći. Grci vjerojatno mogu ocijeniti da je to to ili slijedi nešto još gore", rekao je Lamy za francuski radio France Inter. Po njegovu mišljenju, izlazak Grčke iz eurozone i napuštanje zajedničke valute bili bi "još bolniji" od planova štednje. "Kao stručnjak, u to nimalo ne sumnjam", rekao je. "To bi bilo jako loše i politički za to područje Europe, s Turskom koja nije tako daleko. Europi doista treba stabilnost na njezinim granicama", dodao je. Ipak, Lamy smatra da je "normalno da se narod izjasni". Kada je riječ o budućnosti eurozone, njezina propast "danas nije posve isključena mogućnost", kazao je Lamy, istaknuvši da je "velika pouka koju treba izvući iz krize" potreba da se učini "još jedan korak prema federalnoj Europi na gospodarskom, proračunskom i fiskalnom planu".

BERLIN - Odluka grčkog premijera da raspiše referendum o pomoći EU-a ugrožava europsku jedinstvenu valutu, izjavio je europski povjerenik za energetiku. "Stanje je ionako teško i sada gubimo najmanje tri mjeseca za spašavanje eura", izjavio je povjerenik Guenther Oettinger njemačkom dnevniku Die Welt. Sporazum čelnika EU-a da se grčki dug smanji za 50 posto "dobar je za Grčku", dodao je Oettinger. "Naravno da je referendum u prvom redu grčko političko pitanje. No, on ujedno nosi veliki rizik za Europu", kazao je. Upitan što misli o potezima grčkog premijera, Oettinger je kazao: "Subjektivno, djelomice razumijem što radi. Objektivno, dovodi euro u još veću opasnost". Odvojeno je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u srijedu izjavio kako je uvjeren da Grci neće glasovati protiv sporazuma EU-u na predstojećem referendumu, koji je najavljen početkom tjedna. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvali su grčkog premijera Papandreoua na sastanak u srijedu, uoči summita G20 u Cannesu.

WASHINGTON - Međunarodni financijski institut (IIF), koji predstavlja velike svjetske banke, objavio je u utorak da želi nastaviti pregovore o otpisu dijela grčkog duga unatoč najavi referenduma o tom pitanju u Grčkoj. IIF je u priopćenju "ponovno istaknuo svoju namjeru da nastavi pregovore o dogovoru postignutom 26. i 27. listopada u Bruxellesu sa šefovima država i vlada eurozone kako bi se za 50 posto smanjio nominalni iznos obveznica grčke vlade koje drži privatni sektor." "Usko ćemo surađivati s grčkim vlastima, dužnosnicima eurozone i drugim zainteresiranim stranama kako bi se dogovorili o pojedinostima, finalizirali i proveli u djelo dobrovoljno sudjelovanje privatnog sektora kojim se želi podržati reformske napore Grčke kako bi se oporavila od aktualne krize, povratila pristup tržištu i stvorila temelje za novi rast", ističe IIF. IIF je na summitu u Bruxellesu pristao otpisati gotovo 100 milijardi eura grčkog duga, odnosno polovicu duga koji drži privatni sektor.

MOMBAI - Indijski premijer Manmohan Singh kazao je da treba napraviti puno više kako bi se obnovilo povjerenje ulagača u eurozonu, te je pozvao čelnike da brzo donesu teške odluke. Dužnička kriza u eurozoni "postala je glavni izvor bojazni za svjetsko gospodarstvo", konstatirao je Singh uoči odlaska na dvodnevni summit 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 koji se 3. i 4. studenog održava u francuskom Cannesu. Grčka je u utorak ponovno raspirila krizu neočekivanim pozivom na referendum o paketu pomoći koji je uz velike teškoće usvojen prije samo nekoliko dana. "Ključno je da se brzo donesu teške odluke koje su potrebne kako bi se riješili gospodarski izazovi u Europi i drugim dijelovima svijeta", naglasio je Singh u najsnažnijem priopćenju o krizi u eurozoni. Premijer je u priopćenju naglasio da je rješavanje krize u eurozoni ključno budući da je Indiji i ostalim gospodarstvima u razvoju potrebno "poticajno okruženje u svjetskom gospodarstvu" kako bi se uspješno nosile s vlastitim ogromnim izazovima.

BRUXELLES - Očekivanja u proizvodnom sektoru eurozone pogoršala su se u listopadu, uključujući prvi puta u više dvije godine i onaj njemački, pokazalo je istraživanje utjecajnog instituta Markit. Indeks menažera nabave (PMI) u industrijskom sektoru eurozone pao je u listopadu na 47,1 bod, sa 48,5 bodova zabilježenih u rujnu. To je njegov treći uzastopni pad. Markit je ujedno snizio prvu procjenu njegove vrijednosti koja je iznosila 47,3 boda. PMI je vodeći pokazatelj budućih aktivnosti i svi rezultati ispod 50 bodova ukazuju na njihov pad. "Najnoviji PMI za proizvodni sektor dodatno je naglasio zaokret u sektoru koji je bio predvodnik gospodarskog oporavka", rekao je Rob Dobson, viši ekonomist iz Markita. Industrijska proizvodnja, nove narudžbe i nove izvozne narudžbe pale su u eurozoni po najvišoj stopi u gotovo dvije i pol godine, pokazuje indeks menadžera nabave (PMI) kojeg je izradila istraživačka tvrtka Markit. PMI indeks temelji se na anketi u kojoj sudjeluju menadžeri oko 3.000 proizvodnih tvrtki u eurozoni.

BERLIN - Desezonirani broj nezaposlenih u Njemačkoj u listopadu je blago uvećan u odnosu na mjesec ranije, pokazali su najnoviji podaci njemačke agencije za rad. Broj nezaposlenih u listopadu uvećan je tako za 10 tisuća u odnosu na prethodni mjesec, na 2,941 milijun, objavila je savezna agencija za rad u mjesečnom izvješću. Desezonirana stopa nezaposlenosti time je uvećana na sedam posto, u usporedbi sa 6,9 posto u prethodnom mjesecu. Najnoviji podaci ukazuju na blagi zaokret na mjesečnoj razini u najvećem europskom gospodarstvu, nakon što je u rujnu broj nezaposlenih pao za 22 tisuće a u kolovozu za sedam tisuća, pokazuje izvješće. Prema podacima savezne agencije koji pak ne uključuju sezonske čimbenike broj nezaposlenih u listopadu je pao na mjesečnoj razini za 59 tisuća, na 2,737 milijuna, a na godišnjoj za 204 tisuće. Stopa nezaposlenosti pritom se smanjila na 6,5 posto s rujanskih 6,6 posto. "Pozitivni trendovi na tržištu rada uglavnom su nastavljeni. Broj nezaposlenih osoba je smanjen", tumači čelnik agencije Frank-Juergen Weise.

PRAG - Vlasnik najveće češke putničke agencije Exim Tours potpisat će u narednih mjesec dana ugovor o kupnji jedne putničke agencije koja posluje u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji a planira i objediniti poslovanje u srednjoj Europi u holding kako bi ponudio dio njegovih dionica na burzi, piše u srijedu češki dnevni list E15. Tom akvizicijom izvršni direktor poduzeća Ferid Nasr želi za dvije godine povećati promet grupe s osam milijardi čeških kruna (436 milijuna dolara) na 10 milijardi kruna. Nasr planira također objediniti svoje agencije u srednjoj Europi, uključujući češki Exim Tours, slovački Kartago Tours, Kartago Tours Hungary i Exim Tours Poland, u holding i prodati trećinu njegovih dionica putem inicijalne javne ponude na burzi do kraja 2013. ili početkom 2014., prenosi češki list Nasrove riječi. Imovina novog holdinga bit će vrijedna oko tri milijarde kruna a prihod od IPO-a bit će upotrijebljen za akvizicije u Njemačkoj i Francuskoj, kazao je Nasr.

SYDNEY - Australija je najavila odgodu do kraja 2012. uvođenja jednoobraznih pakiranja za sve duhanske proizvode jer su proizvođači tražili više vremena za pripremu. Za razmatranje teksta zakona australskim je zastupnicima trebalo više vremena od predviđenog zbog "nedostatka entuzijazma" konzervativnih predstavnika u Gornjem domu, ocijenila je ministrica zdravstva Nicola Roxon. Proizvođači duhana koji su se prvotno trebali povinovati novim propisima u srpnju 2012., imat će dodatnih šest mjeseci za prilagođavanje. Od 1. prosinca 2012. sva pakiranja duhana bit će jednoobrazna. Pakiranja maslinaste boje s upozorenjima imat će različitu jedino marku i ime proizvoda. No na svim će kutijama oni biti ispisani istim slovima.

TOKIO - Japanska kompanija Sony izvijestila je o tromjesečnom gubitku u visini 27 milijardi jena (346 milijuna dolara) i objavila da će četvrtu poslovnu godinu zaredom poslovati s negativnim rezultatom zbog snažnog jena i slabe prodaje televizora s ravnim zaslonom. Japanski elektronički div u novim prognozama predviđa gubitak od 90 milijardi jena (1,2 milijarde dolara) za fiskalnu godinu do ožujka 2012. Ranije je očekivao dobit u visini 60 milijardi jena (769 milijuna dolara). Rezultate u razdoblju od srpnja do kraja rujna pogodio je snažan jen i slabija prodaja, posebice u segmentu televizijskih prijemnika. Sony je prošlu poslovnu godinu zaključio s gubitkom od 260 milijardi jena.

LONDON - Cijene sirove nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte očekivanjima signala iz američke središnje banke (FED) o dodatnim poticajnim mjerama za najveće svjetsko gospodarstvo. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 88 centi na 110,42 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 71 cent ili 0,28 posto, te je iznosila 92,9 dolara. Očekuje se da će američka središnja banka, koja zaključuje dvodnevni sastanak u srijedu, signalizirati da je spremna dodatno ublažiti monetarnu politiku kako bi oživjela oporavak američkog gospodarstva. Takav bi potez oslabio dolar. Investitori su ipak oprezni s obzirom na slabe gospodarske pokazatelje i dugotrajnu zabrinutost u vezi s dužničkim teškoćama u eurozoni koji priječe veće dobitke na tržištima. Grčki premijer George Papandreou dobio je u srijedu potporu svoje vlade za raspisivanje referenduma o 130 milijardi eura europske pomoći, što je uzdrmalo tržišta.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale, već treći dan zaredom, jer se ulagači, u strahu da će grčki referendum potkopati cijeli plan za suzbijanje europske dužničke krize, povlače iz rizičnih investicija. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo oko 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu oslabile između 0,6 i 0,9 posto. Samo su u Singapuru cijene blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 1,2 posto. Dio analitičara smatra da je aktualna situacija opasnija nego ona od prije tri godine, kada je bankrot investicijske banke Lehman Brothers izazvao financijsku krizu.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice stabilizirale su se u srijedu nakon početnog šoka koji je izazvala najava grčkog referenduma a dodatnu potporu pružile su im i očekivanja da bi američka središnja banka mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku. Indeks londonske burze FTSE bio je nakon podneva u blagom minusu, od 0,1 posto, spustivši se na 5.413 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,8 posto na 5.880 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,2 posto i iznosio 3.104 boda. Grčki premijer Georgij Papandreu dobio je u srijedu podršku članova svoje vlade za raspisivanje referenduma o paketu pomoći EU-a vrijednom 130 milijardi eura, što je uzdrmalo tržišta na početku tjedna. Papandreou će se tijekom dana sastati s liderima Francuske i Njemačke, koji su ga pozvali na hitan sastanak u Cannes uoči summita skupine G20. Odbacivanje paketa moglo bi dovesti do bankrota Grčke i utjecati na europske banke izložene grčkom dugu. Među dobitnicima izdvajale su se banke, pa je Unicredit ojačao 4,5 posto, Intesa Sanpaolo 3,2 posto, a Banco Popolare 2,0 posto. Dobicima se izdvajao i rudarski sektor, nakon ohrabrujućih podataka iz Kine i ograničena ponuda podigli cijene bakra. Kompanija Antofagasta dobila je tako na vrijednosti 1,7 posto, Eurasian Natural bio je u plusu 2,4 posto, a Fresnillo 4,8 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, drugi dan zaredom, jer je neočekivana najava referenduma u Grčkoj o novom paketu pomoći Europske unije dovela u pitanje cijeli plan o suzbijanju dužničke krize i potaknula rasprodaju dionica. Dow Jones indeks pao je 297 bodova, ili 2,48 posto, na 11.657 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,79 posto, na 1.218 bodova, a Nasdaq indeks 2,89 posto, na 2.606 bodova. U prva dva dana ovoga tjedna S&P 500 indeks pao je više od 5 posto, izgubivši dobar dio dobitaka iz prethodnih tjedana, kada su cijene dionica snažno porasle na krilima nade da je Europa na dobrom putu da savlada dužničku krizu. Koliko je strah zavladao na tržištu pokazuje i daljnji snažan rast VIX-a Čikaške burze opcija. Nakon što je u ponedjeljak skočio 22 posto, jučer je taj 'indeks straha' porastao dodatnih 16 posto, na 34,7 bodova, najvišu razinu od polovice listopada. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. Na užurbano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje i velik obujam trgovanja.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙