FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezan optimizam u vezi Grčke podupro euro

Autor: vmom
LONDON, 28. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je srijedu na međunarodnim tržištima nakratko zabilježio najvišu razinu u tjedan dana prema dolaru zahvaljujući opreznom optimizmu ulagača da će Grčka dobiti novu tranšu pomoći i time zasad izbjeći bankrot.

Nakon što je dosegnuo 1,3690 dolara, euro je odustao od dijela ranijih dobitaka i njime se trgovalo po 1,3608 dolara, u plusu od oko 0,2 posto tijekom dana. U odnosu na jen stabilizirao se na 104,43 jena.

Dolar je također oslabio i prema jenu, za 0,6 posto, na 76,33 jena, te se i dalje drži blizu rekordno niske razine od 75,941 jena, na koju se spustio u kolovozu na platformi za elektronsko trgovanje EBS.

Europska komisija objavila je da bi se fiskalni inspektori iz Europske unije, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebali u četvrtak vratiti u Atenu. Špekulacije tržišta o pozitivnoj ocjeni trojke međunarodnih kreditora Grčke pomogle su jačanju eura prema dolaru na najvišu razinu u tjedan dana.

Priče o prijedlozima o povećanju aktualnog 440 milijardi eura vrijednog kriznog fonda eurozone, Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), već su u utorak potaknule potražnju za rizičnijom imovinom. Mnogi međutim smatraju da euru prijeti opasnost dobitonosnih prodaja a današnji uzlet ocjenjuju tek kratkoročnim prekidom u osnovi silaznoj putanji.

Medijski napisi pak ukazuju na podijeljenost eurozone u vezi grčkih uvjeta za isplatu pomoći, ističući je kao jednu od glavnih prepreka koje predstoje političarima koji pokušavaju riješiti dužničku krizu.

"Svi su fokusirani na Grčku i planove jačanja EFSF-a. To je razlog podijeljenosti Europe, što ne može biti dobro", kazao je Derek Halpenny, čelnik europskog odjela valutne analize u banci Bank of Tokyo-Mitsubishi. "Tržišta su ipak na oprezu po pitanju agresivnije potražnje za rizičnijim ulaganjima jer nam slijedi sutrašnje glasovanje o EFSF-u u njemačkom parlamentu za koje su očekivanja pozitivna, a čini se i da će Grčka dobiti novu tranšu pomoći".

U pozornosti ulagača je i za kasno večeras najavljen govor čelnika američke središnje banke Bena Bernankea koji bi mogao komentirati uglavnom negativne reakcije tržišta na prošlotjedni potez središnje banke nazvan 'operacija twist'. Naznaka eventualnog dodatnog popuštanja monetarne politike mogla bi ojačati interes ulagača za rizičnijom imovinom.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙