FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru zbog Grčke, briga za bankovni sektor

Autor: vmom
LONDON, 3. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak blago oslabio na međunarodnim tržištima, nadomak najnižoj razini u osam mjeseci prema dolaru i najnižoj u 10 godina prema jenu jer su intenzivirane zabrinutosti u vezi bankrota Grčke ojačale brige ulagača u vezi zdravlja bankovnog sektora eurozone.

Euro je tijekom dana bio na gubitku prema dolaru od 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3357 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na najnižu razinu od sredine siječnja, od 1,3313 dolara. U rujnu je jedinstvena europska valuta oslabila sedam posto prema dolaru, što je njezin najveći mjesečni gubitak od studenoga 2010.

U odnosu na jen euro je oslabio za 0,4 posto, na 102,73 jena, nedaleko najniže razine u deset godina od 101,95 jena, na koliko se spustio krajem rujna na trgovinskoj platformi EBS.

Dolar je tijekom dana blago oslabio prema jenu i njime se trgovalo po 76,85 jena, nakon što se ranije popeo na najvišu razinu u dva tjedna prema jenu, od 77,27 jena, i probio 55-dnevni pomični prosjek od 77,17 jena prvi put od skoka početkom kolovoza nakon intervencije na valutnim tržištima.

S obzirom na tvrdokornu duboku podijeljenost Europe glede načina suzbijanja spirale dužničke krize i rizike koji prijete većim gospodarstvima eurozone i financijskom sektoru, euro će najvjerojatnije ostati pod pritiskom, ocjenjuju tržišni sudionici.

U fokusu je tržišta današnji sastanak ministara financija eurozone u Bruxellesu na kojem će glavna tema biti Grčka a u planu su i rasprave o povećanju kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF).

"Euro je pod pritiskom budući da ostaje previše nepoznanica. Nitko ne zna što se događa u Grčkoj u svjetlu revidiranih očekivanja u vezi proračuna. Danas se sastaju ministri financija, no možda ćemo nove konkretne vrijesti morati morati malo dulje čekati", kazao je Tom Levinson, strateg valutnih tržišta u ING-u. "Negativne priče u vezi bankovnog sektora eurozone dodatno potiču zazor ulagača od rizičnije imovine".

Grčka se našla u fokusu ulagača nakon što je objavila da neće ispuniti ciljani proračunski manjak, postavljen samo prije nekoliko mjeseci.

Na europskim burzama danas su izrazitije oslabjele dionice banaka, nakon što je agencija za kreditne rejtinge Moody's stavila rejting belgijsko-francuske financijske grupe Dexija na razmatranja radi mogućeg sniženja zbog njezine izloženosti grčkom dugu. To je ulagačima bio podsjetnik na probleme s kojima se suočavaju banke zbog izloženosti dugu perifernih članica eurozone.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙